Bekijk volle/desktop versie : Over de komende voedselschaarste: De mensheid moet serieus afslanken24-02-2011, 15:08

Citaat door Al-Maroc:
Over de komende voedselschaarste:
De mensheid moet serieus afslanken

Of de wereld dit jaar een agrarische catastrofe zal meemaken is sterk afhankelijk van de graanoogst op de Noord-Chinese vlaktes, maar als je kijkt naar hoeveel mensen er op dit moment honger lijden zou je kunnen stellen dat de catastrofe zich allang aan het voltrekken is. Het tijdperk van overvloed dat ervoor zorgde dat de wereldbevolking kon uitgroeien tot zevenmiljard is voorbij, evenals het luilekkerland van eindeloos krediet en schuld - behalve voor het regime in de Verenigde Staten, dat maar gewoon elektronisch geld blijft bijmaken, ongeacht of het daarmee de hele wereld richting hyperinflatie dwingt.

De New York Times meldde deze week dat de Verenigde Naties op 15 februari een waarschuwing hebben afgegeven dat de graanoogst in China wordt bedreigt door een enorme droogte. "De graansituatie in China is van essentieel belang voor de rest van de wereld - wanneer China gedwongen wordt om in het buitenland graan aan te kopen zal dat een enorme schokgolf op de internationale graanmarkten teweeg brengen," aldus Robert S. Zeigler. De Chinese staatsmedia waarschuwden maandag dat de belangrijkste landbouwgebieden in het land te kampen hadden met de ergste droogte in 60 jaar. Dinsdag kwam persagentschap Xinhua met het bericht dat de provincie Shandong, een belangrijke steunpilaar in de nationale graanproductie, zelfs met de ergste droogte in 200 jaar af te rekenen had, tenzij er voor het einde van de maand nog serieuze neerslag zou vallen.

De droogte in het noorden van China heeft het wintergraan ernstig beschadigd en ervoor gezorgd dat de grond nu te droog is om het zomergraan te zaaien. Die ontwikkeling zorgt nu al voor inflatie en grote bezorgdheid bij de Chinese overheid. De laatste jaren neemt de graanimport van China sowieso al gestaag toe: van 31.900 ton in 2008 tot 893.700 ton in 2009 en 1,2 miljoen ton in 2010 (cijfers: Global Trade Information Services).

"De mondiale voedselprijzen stijgen tot gevaarlijke hoogtes en bedreigen tientallen miljoenen arme mensen," verklaarde onlangs de baas van de Wereldbank Robert Zoellick. "De armen voelen nu een enorme druk op hun voedselvoorziening."

Westerse regeringen kan het geen zier schelen.

Robert Bryce, schreef kort geleden in de Washington Times: "Peter Brabeck, de baas van de Zwitserse voedselgigant Nestle verklaarde vorige maand dat voedselgewassen gebruiken voor het maken van biobrandstof 'absolute waanzin' is. Het episch centrum van die waanzin is de Amerikaanse bio-ethanol-branche. Dit jaar zal die branche 40% van de gehele Amerikaanse maisproductie opslokken - wat neerkomt op 15% van de wereldwijde maisproductie en 5% van de totale graanproductie. - om een hoeveelheid brandstof te produceren die gelijk staat met 0,6% van de wereldwijde oliebehoefte. De dwaze leden van het Amerikaanse Congres sprenkelen daarbij maar liefst 7 miljard dollar aan subsidies, licenties en vrijstellingen over een bedrijfstak die ervoor zorgt dat de voedselprijzen momenteel naar historische hoogtes stijgen en dat de graanvoorraden dalen op een moment dat wereldwijde graanproductie op dramatische wijze ineenzakt en protesten over stijgende broodprijzen normaal beginnen te worden.

Nu weten de meesten onder u inmiddels wel dat waanzin niets nieuws is voor de Amerikaanse regering (of willekeurig welke andere regering), maar de hardvochtige en ontaarde wijze waarop men nu te werk gaat zou zelfs de meest perverse creaturen uit de menselijke geschiedenis doen watertanden.

De hele wereld kraakt in al zijn voegen, en een oplossing lijkt er pas te komen wanneer we met onze kop tegen de muur lopen en de overgrote meerderheid van ons als vliegen op een autoruit te pletter slaan. Misschien kan een deel van de ellende die er op ons af komt voorkomen worden door de Federale regering in de VS en de EU op te heffen en de macht weer terug te geven aan de afzonderlijke (lid)staten. Maar omdat slechts een enkeling voor dat geweldige idee te porren zal zijn, zal het probleem de oplossing moeten brengen en dat betekent een grote mate van vernietigende veranderingen voor grote delen van de mensheid. Het heeft geen zin meer om in opstand te komen in een poging de toekomst veilig te stellen, want de toekomst is al gestolen door een monsterlijke elite die al veel langer weten welke kant het allemaal op gaat. Het hebben van obscene hoeveelheden geld is geen garantie tegen domheid, en gemeen en laaghartig moet je sowieso zijn om zo pervers rijk te worden als de psychopaten die het op deze blauwe planeet voor het zeggen hebben.

Terwijl op het gladde ijs naar beneden glijden richting financiële en sociale vergetelheid moeten we eerst en vooral stoppen met het vertrouwen van de gevestigde media als het gaat om het verkrijgen van betrouwbare informatie waarop we eventuele verstandige beslissingen kunnen baseren. Ze zullen blijven liegen en bedriegen tot het bittere einde. Regeringen over heel de wereld staan aan de rand van de afgrond en met hen aan het roer is er niets wat de komende gebeurtenissen een halt kan toeroepen.

Is het al tijd om in paniek te raken? Welnu, het is nooit een goed idee om in paniek te raken, maar als een lichte paniek noodzakelijk is om u in gang te doen schieten, waarom niet? Omarm die paniek en kom dan eens van je luie reet om je te beginnen voorbereiden. "Waarop?" vraagt u zich wellicht af. "Op het ergste," zou ik zeggen. Met de aanstaande voedseltekorten en de exploderende prijzen voor de simpelste levensmiddelen zullen uw spaarcenten snel opgesoupeerd zijn de brood- en brandstofprijzen de pan uit rijzen en de werkloosheid naar vooroorlogse niveaus stijgt.

"Het wordt steeds duurder om in de noodzakelijke eerste levensbehoeften te voorzien," schrijft Joel Bowman, in een artikel in The Daily Reckoning. "Meer dan 40% van de bevolking van Egypte leeft van 2 dollar per dag. Een duizelingwekkende 70% van de bevolking is afhankelijk van subsidies en liefdadigheid. Een prijsstijging van een paar procent in de prijzen van 'melk en honing' brengt de gemiddelde Europeaan niet meteen in financiële problemen (nog niet), maar voor de Egyptenaren en landen in de regio zijn die paar procent het verschil tussen eten en honger lijden. Die mensen hebben letterlijk trek in verandering."

Autoritaire regeringen vormen nu nog een buffer tegen de exploderende voedselprijzen en de opstanden die dat weeg zal brengen. Algerije kocht 800.000 ton meel in februari en Saoedi-Arabië beloofde zijn bevolking voldoende aan te schaffen voor een reservevoorraad van twaalf maanden. Bangladesh heeft de import van rijst verdrievoudigd en Indonesië kocht deze week 820.000 ton rijst in Thailand. "Dit is slechts het begin van de paniekaankopen," stelt Ker Chung Yang, handelsanalist van Phillip Futures in Singapore.

"De prijs van tarwe vestigt nieuwe records in Groot-Brittannië. Voedselopstanden breiden zich uit in Algerije. Rusland importeert graan om zijn veestapel te kunnen voeden tot ze in de lente buiten kunnen grazen. India worstelt met een inflatie van de voedselprijzen van 18%, en dat leidt tot protesten. China kijkt over de grenzen om mogelijk gigantische hoeveelheden tarwe en mais te kopen. De Mexicaanse regering koopt maisfutures om uit de hand lopende tortilla-prijzen te voorkomen.," schrijft Lester R. Brown.

"Met zoveel kopers voor de wereldvoedselproductie zijn de foutmarges klein," schrijft Ambrose Evans-Pritchard, die zich daarbij grote zorgen maakt over de nog steeds afnemende bijenpopulatie, die de productie nog eens zal doen afnemen.

Overstromingen hebben serieuze schade aangericht aan de landbouwsector in Zuid-Afrika, waar de productie van mais, zonnebloemen en rozijnen zware klappen krijgt. Droogte in Argentinië zorgde voor een lagere opbrengst van de maisoogst voor de op één na grootste maisproducent ter wereld.

Ten minste 29 landen hebben hun voedselexport recent serieus verlaagd om ervoor te zorgen dat de eigen bevolking in ieder geval genoeg heeft. Wat betreft rijst hebben India, Vietnam, China en 11 andere landen hun uitvoer verlaagd of zelfs helemaal stil gelegd. Vijftien landen, waaronder Pakistan en Bolivia, hebben hun export van tarwe verlaagd of gestaakt. Verschillende landen weigeren nog langer mais aan het buitenland te verkopen. Kazakhstan heeft de uitvoer van zonnebloempitten beperkt.

"Mensen beginnen panikeren, en dus kopen ze meer en meer - in ieder geval diegenen die geld hebben om te kopen," zegt Conching Vasquez, een rijstgroothandelaar in Los Baños op de Filippijnen, de grootste importeur van rijst. "Mensen kopen nu twee keer zoveel ineens als een jaar geleden."

Hoewel we in het Westen een veel kleiner deel van ons inkomen besteden aan voeding dan in andere delen van de wereld is het raadzaam deze ontwikkeling niet te negeren. Het wordt niet meer zo als het voor 2007 was. Wen eraan en doe wat u moet doen!

bron1
bron2
bron3
bron4
bron5
bron6
bron7
bron8
bron9
.

24-02-2011, 15:26


Het ziet er inderdaad niet goed uit...maar ergens is het ook goed. Hopelijk beseft men dat het verspillen van eten absoluut not done is (eten weg gooien of teveel eten), we voelen ons pas genoodzaakt hierbij stil te staan wanneer we erdoor geraakt worden.

24-02-2011, 15:33
wat nou voedselschaarste, met deze voedselproductie kan letterlijk elk mondje in deze wereld gevoed worden. ga maar eens kijken hoeveel er dagelijks gewoon weggegooid word. als alles efficiënt geregeld werd zou er geen honger zijn in de wereld

24-02-2011, 15:41
tja aangezien de mensen (bijna) verplicht worden vooral (veel) te consumeren omdat het goed is voor de economie. worden de consumpties in het westen bijna je strot ingeduwd. Het word tijd dat mensen wakker worden en zich afgeven tegen deze consumptie maatschappij!

24-02-2011, 15:41Citaat door Al-Maroc:
Jij praat over een rechtvaardige verdeling, maar natuurlijk kan dat nu...Later niet meer als de oogsten mislukken want dan is er niets meer om te delen en daar gaat het stuk over...
Ander landen bereiden zich voor door massaal in te kopen.Heb je het wel gelezen ?? Geeft niet, is ook een lang stuk...

ik reageerde eerst daarna lezen. ik word beetje agressief/emotioneel als ik voedsel schaarste lees

24-02-2011, 15:42

Citaat door xXxwolkjexXx:
tja aangezien de mensen (bijna) verplicht worden vooral (veel) te consumeren omdat het goed is voor de economie. worden de consumpties in het westen bijna je strot ingeduwd. Het word tijd dat mensen wakker worden en zich afgeven tegen deze consumptie maatschappij!

dan alsnog, wij zouden in principe met zijn alle, de hongerende mensen kunnen helpen door ons voedsel dat wij weggooien, dat bedrijven weggooien, winkels en andere producenten, daarmee zouden wij armen kunnen voeden zonder enig andere inzet. slechts efficiënte transportatie is nodig.

24-02-2011, 15:47

Citaat door SweetestTaboo:
dan alsnog, wij zouden in principe met zijn alle, de hongerende mensen kunnen helpen door ons voedsel dat wij weggooien, dat bedrijven weggooien, winkels en andere producenten, daarmee zouden wij armen kunnen voeden zonder enig andere inzet. slechts efficiënte transportatie is nodig.

bedrijven maken liever een paar miljoen per jaar extra winst (kijk maar naar bijvoorbeeld A.H) dan dat ze wat geld uitgeven aan transport van overschot

24-02-2011, 15:49

Citaat door xXxwolkjexXx:


bedrijven maken liever een paar miljoen per jaar extra winst (kijk maar naar bijvoorbeeld A.H) dan dat ze wat geld uitgeven aan transport van overschot


wet van het kapitalisme helaas...

24-02-2011, 15:58
Er is geen voedselschaarste en dat zal ook nooit komen. Er is genoeg eten voor iedereen. Maar alles draait in feite om geld!

24-02-2011, 16:00
iedereen nog maar 1 kind nemen en het probleem is zo opgelost ..

24-02-2011, 16:03
Die zal gewoon gecreerd worden door de elite om de gewone mensen een kopje kleiner te maken.

24-02-2011, 17:33
Zonder consumptiemaatschappij zou de werkeloosheid een veelvoud zijn.

Als men enkel voedsel, kleding&medicijnen aanschaffen zou, zat het grootste deel van de wereldbevolking zonder werk. Het is de mate van efficiency en hergebruik waar men verbetering in moet aanbrengen. En vanzelf een fikse rem op de bevolkingsgroei. Meer dan 2 kinderen per gezin is in deze tijd eigenlijk een misdaad jegens de menselijkheid. Daarnaast kunnen grote gezinnen (in arme landen) nooit voldoende geld opsparen om hun kroost van een fatsoenlijke opleiding te voorzien, waardoor ze hun armoede aan de volgende generatie door geven. Helaas is geboortebeperking in menig gelovig land taboe. Laat ze daar eerst maar eens verandering in aanbrengen.

24-02-2011, 17:35


Insecten eten is de toekomst.

Voedzamer dan de meeste vleessoorten en de ecologische voetafdruk die het achterlaat is nog geen fractie van wat er allemaal nodig is voor een kilo rundvlees.

24-02-2011, 18:37

Citaat door Al-Maroc:
Dus de consumptiemaatschappij is goed om banen te creëren? De meeste producten in jouw huis komen van China vervaardigt door goedkope arbeidskrachten, veelal kinderen, is dat goed voor hen daar of is het goed voor ons hier omdat we de producten tegen een prikkie kunnen kopen? Het is voor beide slecht als je door denkt.Er ontbreekt heel wat aan je verhaal, alsof consumeren het hoofddoel zou moeten zijn voor een mens.Jij praat over geboortebeperking, de VS consumeert nog altijd meer dan andere landen ondanks de relatieve kleine bevolking van de VS.Hoe verklaar je dat ??

De nuance hier ontbreekt compleet en de aangereikte oplossingen onmenselijk.

Kinderarbeid in China? Met een 1-kind-politiek? Onzin, dat komt vrijwel niet voor, dat argument mag je niet hanteren, het is een lasterlijk leugen:
"China: Kinderarbeid


Citaat:
Datum: 26.05.2010

Kinderarbeid
Hoewel kinderarbeid in China niet veelvuldig voorkomt, zeker in vergelijking met andere Aziatische landen, kan een westers bedrijf er toch indirect mee te maken krijgen. Kinderarbeid kan met name in de toeleveringsketen voorkomen omdat de kinderen van migrant workers niet geregistreerd staan en dus ook niet naar school gaan. Overigens mogen kinderen beneden de 16 jaar wel werken als het hun school niet in de weg staat en het werk dat ze doen niet gevaarlijk of zwaar is. De ILO geeft aan wat gevaarlijk werk is.
En de arbeiders-lonen in China stijgen de laatste jaren dusdanig dat men naast de tv en koelkast ook al een auto bezitten kan, de textielindustrie verplaats zich inmiddels al naar landen als Vietnam.

Het sprookje dat alles uit China komt mag dan ook doorgeprikt worden. Daarnaast is de productieketen slechts een klein deel van de gehele arbeidsproductiviteit die een product oplevert. Van grondstoffen en R&D naar transport en detailhandel, en vanzelfsprekend afvalverwerking en recyclage. Nog maar te zwijgen over de administratieve arbeid die er bij komt kijken.


Wat consumeren betreft: De VS heeft een fikse voorsprong op andere landen, welke ze heeft opgebouwd in een tijd waarin alles in overvloede aanwezig was. Die economische macht blijft lang door klinken, de productiviteit in de VS is ook vele malen hoger dan elders in de wereld, alsmede de technologische voorsprong.

Nu wereldwijd de welvaart aan het stijgen is komt er een verandering waardoor men zich inderdaad aan moet passen aan schaarste, en dus over moet gaan op duurzamere methoden. Maar dat hoeft de consumptie niet terug te dringen, sterker nog, dankzij techniek zijn veel producten nu digitaal, zijn plastics uit organische stoffen te winnen en zal men binnenkort dankzij nano-techniek het energieverbruik van micro-elektronica kunnen decimeren.


Consumeren is geen hoofddoel, maar mensen aan een menswaardig bestaan helpen door ze zelfredzaam te maken wel. Massa-werkeloosheid is een recept voor revolte&dictatuur. Hoe denk jij dat de wereld er uit zou zien als 70% werkeloos was?

het voedselprobleem is er sowieso niet een van consumptie-maatschappij, maar van productie versus afnemers. In China en Zuid Amerika is men meer gaan eten, ook meer vlees, dat krijg je met welvaart. En gelijktijdig worden de landbouwgronden schaarser. Dus de bevolkingsgroei afremmen is wel degelijk nodig om iedereen tevreden te houden.


Geef mij overigens eens één goede reden waarom het niet goed is om de bevolkingsgroei af te remmen. Ik kan er geen verzinnen.