Bekijk volle/desktop versie : Amerikaans pamflet inspireert Arabische opstandelingen



23-02-2011, 14:42
Amerikaans pamflet inspireert Arabische opstandelingen
Marco Visser − 23/02/11, 13:42
Feest op het Tahrir-plein. Egyptenaren vieren dat ex-president Moebarak precies de week daarvoor werd verdreven uit zijn paleis.

Egypte en Tunesië verbaasden de wereld door zich zonder geweld te bevrijden van een dictatuur. Ook in Libië reageren opstandelingen vreedzaam op het wapengekletter van Moammar Kadafi. Als inspiratiebron voor deze geweldloze revoluties dienden onder meer de lessen van Gene Sharp, de auteur van 'Van dictatuur tot democratie'.
Dat zegt documentairemaker Ruardh Arrow tegen de BBC. Arrow maakt een film over Sharp en zag hoe de demonstranten op het Egyptische Tahrir-plein het werk van Sharp lazen bij 'het licht van fakkels en in de schaduw van de tank'.

Volgens Arrow wilden de leiders van de opstand voor de camera niet over Sharp praten. Dan zou het protest te veel op een Amerikaanse actie lijken. Volgens de filmer toont dit aan hoe invloedrijk het werk is van de Amerikaanse hoogleraar politieke wetenschappen. Eerder prezen de oppositiebewegingen in Oost-Europa al de lessen van Sharpe.

"Zodra je kiest voor geweld, kies je voor een gevecht met de favoriete wapens van je tegenstander", zegt Sharp. De Amerikaanse hoogleraar politieke wetenschappen beschrijft in zijn boek 198 geweldloze alternatieven. Een van die alternatieven: kies een kleur om een eenheid uit te stralen. Dit 'wapen' is onder meer gebruikt in Oekraïne, waar de oppositiebeweging zich in oranje hulde. De Iraanse opstandelingen van 2009 kozen voor groen om eenheid uit te stralen.

De autoriteiten in Iran namen Sharp serieus genoeg om er een propaganda-uitzending aan te wijden waarin de Amerikaan werd neergezet als vazal van het Amerikaanse Witte Huis. De opstand leidde niet tot het opstappen van het regime van president Ahmadinejad. Veel demonstranten verschenen voor de rechter. In de aanklachten waren honderd van de 198 wapens van Sharp terug te vinden.

Andere voorbeelden van geweldloze wapens zijn: kleine actie om de angst te overwinnen, lering trekken uit voorbeelden uit het verleden en identificeren van de pijlers waarop de dictator vertrouwt. In Egypte was dat het leger. Toen de demonstranten het leger eenmaal aan hun kant kregen, was het snel gedaan met het tijdperk van de Egyptische president Hosni Moebarak.

Sharp is weliswaar onbekend bij het grote publiek, maar heeft volgens filmer Arrow meer invloed gehad dan welke andere politieke theoreticus van zijn generatie dan ook. Dat leverde hem in 2009 een nominatie op voor de Nobelprijs voor de vrede. Die ging dat jaar naar de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/1851258/2011/02/23/Amerikaans-pamflet-inspireert-Arabische-opstandelingen.dhtml

23-02-2011, 14:53


Geweldloze oorlogen is van de Islam met sharp dit en sharp dat En toevallig wouden ze niet voor de camera praten over sharp omdat zogenaamd wilden ze niet dat het op een Amerikaanse revolutie wouden doen laten Egyptenaren kennende die weten is als er iets is wat Egyptenaren het beste doen is elke kans die ze kunnen krijgen om uberhaupt te kunnen praten en vooral op tv ze die met voeten en armen pakken

Ach wat een onzin alweer

23-02-2011, 15:31
Yep, ze zien een boek van ene Sharp langskomen en ze verklaren hem gelijk tot trigger van de Egyptische revolutie

De zoveelste poging de revolutie van de Egyptenaren te kapen en zich de credits toe te eigenen. Zum kotzen

23-02-2011, 15:39
belachelijk!!!

23-02-2011, 15:41



Citaat door olily:
Geweldloze oorlogen is van de Islam met sharp dit en sharp dat En toevallig wouden ze niet voor de camera praten over sharp omdat zogenaamd ze niet wouden dat het op een Amerikaanse revolutie wouden doen laten Egyptenaren kennende die weten is als er iets is wat Egyptenaren het beste doen is elke kans die ze kunnen krijgen om uberhaupt te kunnen praten en vooral op tv ze die met voeten en armen pakken

Ach wat een onzin alweer
wouden zijn bossen