Bekijk volle/desktop versie : Peiling: VVD, CDA en PVV zakken terug



22-02-2011, 22:04
DEN HAAG - De regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV vallen in een nieuwe peiling van Maurice de Hond alle drie met een zetel terug ten opzichte van een week geleden. De liberalen staan virtueel op 33 zetels, de christendemocraten op vijftien en de partij van Geert Wilders op 28.



Samen komen de drie partijen uit op 76 zetels, net zoveel als momenteel in de Tweede Kamer. De drie verloren zetels komen terecht bij D66, SP en PvdA. De sociaaldemocraten stijgen daarmee virtueel naar 24 zetels, nog altijd zes minder dan ze er nu hebben in de Tweede Kamer. De SP staat op achttien, D66 op dertien.
Dat de regeringspartijen en de gedoogpartner moeten inleveren, komt volgens De Hond door een combinatie van factoren. Er is volgens hem bij kiezers onder meer geen groot enthousiasme voor de missie naar Kunduz en onvrede over „de aanpak van het onderwijs”.
De Hond schat de opkomst bij de komende Provinciale Statenverkiezingen in op ongeveer 45 procent. Na de verkiezingen van 2 maart bepalen de Statenleden op hun beurt de samenstelling van de Eerste Kamer. VVD en CDA hebben daar nu geen meerderheid, gedoogpartner PVV is er nog niet vertegenwoordigd.
Momenteel staan VVD, CDA en PVV op 37 zetels voor de Eerste Kamer, die 75 zetels telt. Deze minderheid komt vooral doordat provinciale partijen en de partij 50PLUS samen op drie zetels lijken uit te komen. Of VVD, CDA en PVV een meerderheid halen zal met name afhangen van de wijze waarop ze hun eigen kiezers kunnen mobiliseren, zodat ze sterker opkomen dan de kiezers van de oppositiepartijen, aldus De Hond.
De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.

bronnetje:http://www.telegraaf.nl/binnenland/9094343/__VVD__CDA_en_PVV_zakken_terug__.html?p=2,1

22-02-2011, 22:10


Nog een half jaartje doorzetten dit, en dan weer nieuwe verkiezingen

23-02-2011, 00:58
Zouden mensen nu eindelijk inzien hoe fataal dit kabinet is?