Bekijk volle/desktop versie : Hariri-tribunaal breidt definitie terreurdaad uit



17-02-2011, 16:15
Novum/AP) - Het Hariri-tribunaal in Leidschendam gaat een brede definitie van terrorisme hanteren bij de vervolging van de verdachten van de moord op de voormalige Libanese premier Rafik Hariri. Dat heeft het tribunaal woensdag gezegd. Begin februari bogen de rechters van het tribunaal zich over de vraag wat nu precies een terreurdaad is.

Het tribunaal past bij de berechting van de verdachten de Libanese wet toe. Deze wetgeving kent een definitie van een terreurdaad, maar de wet die het tribunaal hanteert zou 'uitgebreider' moeten zijn, meende de Italiaanse voorzitter van het tribunaal Antonio Cassese.

Libanese rechters zijn geneigd een 'smalle interpretatie' van een terreurdaad toe te passen. De Libanese rechtspraak beschouwt een terreurdaad als een daad die is gepleegd met 'explosieven, een brandbaar, ontvlambaar of giftig materiaal of een chemisch of biologisch wapen'. Deze definitie moet worden uitgebreid, zodat ook terreurdaden gepleegd met bijvoorbeeld pistolen of machinegeweren onder de definitie vallen.

Deze uitgebreide definitie moet het tribunaal volgens Cassese helpen een 'stevige, stabiele en snelle koers te varen bij het streven naar gerechtigheid'. Het is niet waarschijnlijk dat de nieuwe definitie gevolgen heeft voor het proces tegen de moordenaars van Hariri. Zij kan echter wel een rol gaan spelen bij de behandeling van andere terreuraanslagen die verband houden met de moord op Hariri.

Aanklagers dienden vorige maand een verzegelde aanklacht in bij de rechter. Die heeft tien weken de tijd gekregen om de aanklachten en het bewijsmateriaal te bestuderen. Hierna bepaalt hij of de rechtszaak daadwerkelijk kan plaatsvinden. Door nu juridische kwesties op te lossen hoopt het hof snel de eerste rechtszaak te kunnen voeren, mogelijk nog later dit jaar.

Hariri kwam op 14 februari 2005 om het leven bij een aanslag met een autobom in Beiroet. Bij de aanslag vonden naast Hariri nog 22 mensen de dood. De verwachting is dat leden van de militante Libanese organisatie Hezbollah worden aangeklaagd. Hezbollah ontkent echter iedere betrokkenheid bij de liquidatie. De leider van de groep, Sheik Hassan Nasrallah, zei dat 'de handen worden afgehakt' van diegenen die Hezbollah-leden proberen te arresteren.






Citaat:
De leider van de groep, Sheik Hassan Nasrallah, zei dat 'de handen worden afgehakt' van diegenen die Hezbollah-leden proberen te arresteren.