Bekijk volle/desktop versie : Panorama 13/02: Grote jongens uit de cité, WIE HEEFT DE DOCUMENTAIRE MET NL ONDERTITE17-02-2011, 02:15
Waar kan ik de documentaire bekijken met NLSE ondertiteling?


Kleine jongens worden groot. Om in de terminololgie van president Sarkozy te blijven: het tuig is doorgegroeid, heeft zich kunnen organiseren en beheerst nu het zwaar banditisme in Frankrijk. Gewapende overvallen, drugsmokkel en wapenhandel. De nieuwe generatie daders komt uit de cités. Panorama mocht op pad met de zware jongens.
âHet traditionele criminele milieu heeft altijd neergekeken op de boefjes van de cités, maar dat heeft die kleine boefjes geholpen om op te klimmen op de criminele ladder. En de politie had alleen oog voor de grote vissen. Die kleine boefjes zijn nooit in het oog gehouden.â â Rédoine Faïd, ex-crimineel.Rédoine is opgegroeid in de woonblokken van het onbeduidende Creil. Hij verdiende er zijn criminele sporen met kleinigheden en droomde van het grote werk. Met de hulp van enkele Hollywood kaskrakers en een gunstige wind uit ex-Joegoeslavië overvalt hij een geldtransport wat tevens zijn laatste wapenfeit zal worden.Autodiefstal is de specialiteit van Renard, nog steeds in het vak. Hij levert autoâs aan wie ze betalen wil, met keurige nieuwe platen en papieren die er bijzonder in orde uit zien. Krachtige bolides heeft hij nodig, want als het er op aan komt moet je het verschil met de politie kunnen maken.PSG heeft zich vanuit de cité opgewerkt tot de grootste wapenhandelaar van de regio. Kalasnikovs, kleine handwapens, tot semtex en kogelvrije vesten. Hij spit ze voor ons boven in een bos in de buurt van Parijs. Een rustige plek waar hij zijn koopwaar bewaart. En een plek waar je kan demonstreren waarom semtex in trek is voor het opblazen van geldautomaten.Stephan is een zogenaamde go-faster, letterlijk voor het snelle geld. Met twee wagens vertrekken ze naar Breda waar ze 150 kilo hash en negen kilo cocaïne zullen inslaan. Een rijdt voorop en zorgt voor een veilige doortocht, de coke ligt op de achterbank van de tweede wagen. Dat doen ze gemiddeld drie keer per maand, goed voor 450 000 euro winst.

Maar buiten dat hebben de heren een tamelijk gemiddeld gezinsleven.

17-02-2011, 18:35


Dit is de link, als je op play klikt, zal de video geopend worden in een nieuw venster. Het is een heel goede reportage!

06-03-2011, 15:26
Ja ik zoek deze ook, had hem vorige keer gezien, maar heb de link niet meer.

07-03-2011, 16:13
Ik heb het gezien destijdsss! superrgoeie docu! Panorama heeft vaker dit soort reportages!