Bekijk volle/desktop versie : Bahrein: traangas en kogels



14-02-2011, 18:48
Traangas tegen demonstranten Bahrein
Uitgegeven: 14 februari 2011 18:28
Laatst gewijzigd: 14 februari 2011 18:39

MANAMAH - De politie van het Arabische oliestaatje Bahrein heeft maandag met traangas en rubber kogels geschoten op betogers.

De betogers hadden opgeroepen tot een Dag van de Woede. Ze volgden daarmee het voorbeeld van betogers in Tunesië en Egypte, die succesvol hun machthebbers verdreven.

De koninklijke familie van het rijke Bahrein had de organisatoren geld geboden om hun actie te annuleren.

Maar de organisatoren namen het geld niet aan. ''We willen de regerende familie niet wegjagen. We willen gewoon meer te zeggen hebben'', zei Ali Jassem. Met anderen riep hij leuzen voor meer politieke rechten en een nieuwe grondwet.
De initiatiefnemers hadden mensen opgeroepen via Facebook en Twitter om op 14 februari in actie te komen. ''We willen benadrukken dat 14 februari slechts het begin is. De weg kan lang zijn en de betogingen kunnen dagen en weken duren.''

http://www.nu.nl/buitenland/2446906/traangas-demonstranten-bahrein.html

14-02-2011, 18:50


Niet alles is met geld te koop, zelfs in Bahrein niet.

14-02-2011, 19:03
wat een stelletje ondankbare honden.die gasten daaro hebben het goed, niets te klagen. ze moeten niet janken.

14-02-2011, 19:07
het zijn vooral sjieten die betogen. opzicch hebben ze gelijk want er is best veel disriminatie daarzo. maar iran zal ook wel stiekem meedoen.

14-02-2011, 20:13



Citaat door MichieldeRuyter:
het zijn vooral sjieten die betogen. opzicch hebben ze gelijk want er is best veel disriminatie daarzo. maar iran zal ook wel stiekem meedoen.


Politie Iran slaags met demonstranten
Uitgegeven: 14 februari 2011 19:39
Laatst gewijzigd: 14 februari 2011 19:39

TEHERAN - De politie in Iran heeft maandag honderden demonstranten opgepakt bij een verboden betoging in de hoofdstad Teheran.
© ANPAgenten schoten met traangas op de betogers die riepen: ''Dood aan de dictator'', doelend op president Mahmoud Ahmadinejad. De Britse omroep BBC sprak over zware gevechten.
In totaal waren duizenden betogers de straat op gegaan, aldus de oppositieleider Mir Hossein Mousavi. De leider zelf was al voorafgaand aan de demonstratie onder huisarrest geplaatst door de regering. De politie had zijn huis bovendien omsingeld.

De overheid had gsm-diensten en stroom uitgeschakeld in gebieden waar de protesten plaatsvonden, meldden getuigen. Buitenlandse journalisten en camera's werden geweerd.

Groene Beweging
De betogingen herdachten de eerste antiregeringsprotesten in Teheran, op 11 februari 2010. Activisten waren toen dagenlang op straat. Ze vormden de zogeheten Groene Beweging.
De Iraanse autoriteiten, waaronder de Revolutionaire Garde, hadden gewaarschuwd om maandag niet opnieuw te betogen. Acties zouden illegaal zijn.
De betogers probeerden maandag desondanks aanvankelijk zwijgend naar centrale plaatsen te lopen, maar ze werden tegengewerkt door de politie en regeringsgetrouwe milities.

Motorfietsen
De oproerpolitie reed rond op motorfietsen en maakte volgens ooggetuigen gebruik van traangas, wapenstokken, paintballgeweren en blusapparaten om demonstranten uiteen te jagen. Agenten stapten bussen binnen en begonnen passagiers te slaan.
Ook in de centraal gelegen stad Isfahan botsten veiligheidstroepen met betogers van de oppositie.

VS
De Amerikaanse overheid schaarde zich aan de kant van de betogers. ''De VS vragen Iran om het volk dezelfde rechten te geven om net zo vreedzaam te protesteren als in Caïro'', twitterde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
''De Iraanse autoriteiten prezen de Egyptenaren voor dingen die ze als illegaal beschouwen voor hun eigen volk.''

Amnesty International
Amnesty International bekritiseerde de Iraanse autoriteiten voor de arrestaties in Teheran maandag. De mensenrechtenorganisatie zei dat de politie probeerde om het werk van activisten onmogelijk te maken.
''Iraniërs hebben het recht om vreedzaam hun steun te betuigen aan het volk van Egypte en Tunesië'', zei Hassiba Hadj-Sahraoui, Amnesty Internationals onderdirecteur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

http://www.nu.nl/buitenland/2446938/politie-iran-slaags-met-demonstranten.html

14-02-2011, 20:14
Het heeft allemaal iets weg van kegelen

14-02-2011, 20:16
ik denk dat Iran de onrust stoker zou kunnen zijn in Bahrein.