Bekijk volle/desktop versie : Tomaten, paprika's, olijfolie? Producten van Europese slavernij



09-02-2011, 07:11
BRON

Nu we dankzij 'Basta' nog eens hebben nagedacht over waar de worsten, brochetten en koteletjes voor de barbecue vandaan komen, zetten we een zomerslaatje op het menu. Tomaat, komkommer, paprika en olijfolie. Op smaak gebracht met slavenzweet.
Onze tomaten, paprika's, komkommers en olijfolie komen grotendeels uit het zuiden van Spanje. Daar heerst, zo leert ons [URL="http://www.guardian.co.uk/environment/video/2011/feb/07/food-spain-migrants"]deze reportage van The Guardian[/URL], een vorm van slavernij die alle verbeelding tart.

Marokko, West-Afrika en Oost-Europa
Achter de door toeristen bevolkte kustplaatsen van de Costa del Sol strekt zich een vlakte uit die is volgebouwd met plastic serres. De agro-industrie stelt sinds jaar en dag migranten uit Marokko, West-Afrika en Oost-Europa aan het werk.

Dit gebeurt onder mensonwaardige omstandigheden. De 'slaslaven' hebben geen papieren en wonen in krotten zonder toilet of stromend water. Ze verdienen vaak niet meer dan 20 euro per week, in temperaturen tot vijftig graden.

Geen weg terug
De migranten onderhouden grote families in hun thuisland, maar kunnen of durven niet terug. Uit schaamte en omdat ze zonder papieren Spanje niet uit kunnen. Met een werkloosheid van meer dan twintig procent, dreigt hun werk nu ingenomen te worden door werkloze Spanjaarden, wat voor spanningen zorgt.

Neen zeggen
Een migrant die activist is geworden, stelt het als volgt: "De boeren willen enkel goedkope werkkrachten die ze naar hun hand kunnen zetten. De agro-industrie is de grote winnaar, maar de humaniteit wordt gedood. Dat kan niet blijven duren. Je kan me één keer slaan, maar de volgende keer sla ik terug. Dat is wat gaat gebeuren. Iedereen weet dat dit systeem bestaat. Aan de poort van Europa heerst slavernij, als in de zestiende eeuw. We moeten dit een halt toeroepen, en zeggen 'als dit doorgaat, kopen we jullie producten niet meer'. Waarom zeggen we dat niet?". (lb)


08/02/11 13u39

09-02-2011, 07:39


Eens effe denken....."Ze verdienen vaak niet meer dan 20 euro per week"......
Geloof je het zelf??? Tja, als ze 1 dag per week werken, omdat er verder geen werk meer is, dan zou 20 euro per dag nog weinig zijn, maar goed....

Anyway, mensen gaan naar europa, omdat ze denken dat je hier geld uit de muren trekt, maar de werkelijkheid is wel effe anders. Hopelijk vertelt men dat ook naar de familie toe.

Bovendien....50 X 20 euro= 1000 euro per jaar.
Tot voor kort verdiende een Chineze bouwvakker 1000 $ per jaar, en hebben we daar over horen klagen? Of over dit rijtje?

Citaat:
Als maatstaf voor ontwikkeling hanteert de Wereldbank het inkomen per hoofd van de bevolking. Tot de armste ontwikkelingslanden worden gerekend de landen met een gemiddeld inkomen in 2001 van maximaal $ 745 per jaar .

Volgens het World Development Report 2003 gaat het daarbij om landen zoals Tanzania ($ 270), Ethiopië ($ 100), India ($ 460) en Mauretanië ($ 350). De tweede groep ('lower middle income') kent een gemiddeld jaarinkomen van $ 746 tot en met $ 2.975. In deze groep vinden we landen zoals Guatemala ($ 1.670), Marokko ($ 1.180) en Roemenië ($ 1.710)
Kopen we nu ook geen Chineze, Indiase en Marokkaanse produkten meer, omdat die mensen zo weinig betaald krijgen????
Het is allemaal zo subjektief, dat soort protesten....

Marokanen kunnen in ieder geval beter thuis blijven....die verdienen per jaar meer!

09-02-2011, 07:56
Dit gaat wel over een Europees land, die de Europese wetten hiermee ondermijnt. Weet je wel hoeveel subsidie ze ontvangen voor land en tuinbouw. En er bestaat ook zoiets als minimumloon, waar niet aan voldaan word. Kortom slavenarbeid en dat hoort niet in een Europees land!(lees beschaaft westers land. Of gelden nu opeens de normen en waarden niet meer. Komt nu opeens het koloniale gedachtegoed weer boven maar om nog goedkoper uit te zijn dan in eigen land?