Bekijk volle/desktop versie : Massaal protest keert terug in Caïro



08-02-2011, 19:09
VK UPDATE CAÏRO - Even leken de protesten tegen de Egyptische president Hosni Mubarak wat aan kracht te verliezen, maar vandaag laaiden ze weer in volle kracht op. Volgens de BBC was de drukste dag tot nu toe, sinds de protesten losbarstten op 25 januari. Tien- misschien wel honderdduizenden mensen verzamelden zich vandaag op het Tahrirplein in Caïro. Velen bivakkeerden ook 's nachts op het plein, waardoor het plein zo langzamerhand op een tentenkamp met een eigen economie begint te lijken, waar eten, drinken en kranten worden verkocht.


Ik heb zelden meer optimisme en energie gezien dan vandaag op het Tahrirplein.

Voor veel demonstranten was de komst van Wael Ghonim, de 30-jarige marketing-manager van zoekmachinegigant Google een hoogtepunt. Hij werd begroet met een daverend applaus, opgewonden geschreeuw en gefluit toen hij verklaarde: 'We blijven bij onze eis en dat is het vertrek van het regime.'

Ghonim sprak vanaf een podium de menigte op het plein toe. 'Ik ben geen held, maar de martelaren zijn onze helden', zei hij zacht, waarna hij 'Mubarak, ga weg, ga weg!' scandeerde.

Maandag vrijgelaten
Ghonim werd maandag door de Egyptische autoriteiten vrijgelaten, twaalf dagen nadat hij bij anti-regeringsdemonstraties was opgepakt. Demonstranten op het Tahrir-plein in Caïro zeiden dat de Google-medewerker een van de belangrijkste jonge organisatoren was van een online campagne die de aanleiding vormde voor de massale demonstraties op 25 januari.

Zo'n negentigduizend mensen sloten zich op internet aan bij een Facebook-groep die Ghonim naar voren schuift als zijn woordvoerder, omdat zij zich niet willen laten vertegenwoordigen door de traditionele en door de regering goedgekeurde oppositiepartijen.
Demonstranten zeiden naar het Tahrir-plein te zijn gekomen, nadat ze maandag een televisie-interview met Ghonim hadden gezien. Een 33-jarige huisvrouw zei geïnspireerd te zijn door Ghonim. 'Ik zag Wael gisteren en ik heb gehuild. Het voelt alsof hij mijn zoon is en alle jongeren hier mijn zoon zijn.'

Dikke stromen mensen
's Middags nog bleven de mensen zich richting het Tahrirplein begeven en leek het steeds drukker te worden. Een correspondent van Al Jazeera beschreef het als 'dikke stromen mensen die naar het plein gaan'.

Volgens een verslaggever van The Guardian was de sfeer extatisch. 'Ik heb zelden meer optimisme en energie gezien dan vandaag op het Tahrirplein'. Er zouden zich honderdduizenden mensen op en rondom het plein bevinden. Ook in andere steden in Egypte en bij het parlementsgebouw gingen de demonstraties door.

Al Jazeera meldde dat het bijzondere van vandaag was dat het plein heel veel nieuwkomers leek te bevatten. Zoals studenten en vrouwen die hier voor het eerst zijn. De sfeer is op het euforische af. 'Mensen hebben het gevoel dat ze gehoord worden en dat ze geduld moeten hebben. Ze zijn vastbesloten te blijven', aldus een verslaggever.

Volgens persbureau Reuters zijn de nieuwkomers de leugens van de staatsomroep zat, die stelt dat de protesten zeer gewelddadig zijn, terwijl dit niet zo is op het Tahrirplein.

Een bijzondere demonstratie was er één van circa 500 Egyptische journalisten. Ze tekenden een pamflet tegen de censuur en niet vrije media in hun land. Op sommige plekken in het land hebben werknemers het werk neergelegd uit solidariteit met de demonstranten op het Tahrirplein.

Deadline Broederschap
De Moslim Broederschap heeft president Mubarak een week de tijd gegeven om te vertrekken. Dit stelde Essam al-Aryan een prominent figuur binnen de beweging in een interview met The Guardian. De Broederschap gelooft dat het regime van Mubarak langzaam en onomkeerbaar in elkaar in het storten is.

De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, roept ondertussen op tot een gestaag tempo richting democratie en economische hervormingen in Egypte.

Het regime heeft als onderdeel van de aangekondigde hervormingen 34 politieke gevangenen vrijgelaten. Volgens een statement zijn deze mensen 'bereid om in vrede verder te leven.'

Samenvatting:
Sinds de anti-Mubarak-betogingen op 25 januari losbarstten, zijn al zeker driehonderd mensen omgekomen. Mubarak weigert vooralsnog op te stappen. Een aantal mensen is dinsdag voor het eerst op het plein te vinden om hun ongenoegen met Mubarak te uiten. Volgens sommigen kon men eerst niet geloven dat het regime gaat vallen, 'maar dat is aan het veranderen'.

Volgens vicepremier Omar Suleiman van Egypte is er inmiddels een plan en een tijdspad voor de overgang naar een nieuwe regering. Hij beloofde geen geweld tegen de betogers in Caïro en andere steden te gebruiken, en demonstranten niet te straffen.

Buitenlandse journalisten
Het Egyptische leger stond dinsdag niet toe dat buitenlandse journalisten het Tahrir-plein in Caïro betraden. Volgens de Commissie ter Bescherming van Journalisten (CPJ) bemoeit het leger zich steeds nadrukkelijker met het werk van journalisten. Tot dinsdag konden buitenlandse journalisten zich onder de betogers op het plein begeven. Wel liepen zij het risico in elkaar geslagen te worden. Het werd hun evenwel niet officieel onmogelijk gemaakt.

Daar heeft de regering nu verandering in gebracht. Journalisten moeten een accreditatie aanvragen bij het ministerie van informatie, een proces dat dagen kan duren. Buitenlandse journalisten met een accreditatie werden dinsdag wel toegelaten tot het plein.

Jongste poging
'De plotselinge verandering in het beleid inzake persvergunningen is eenvoudigweg de jongste poging om journalisten in hun werk te belemmeren. Velen van hen zijn al geslagen door bendes en ingerekend door de autoriteiten', zei Joel Simon, directeur van de CPJ. 'Meer nog dan agenten in burger of aanhangers van de regering is het leger de grootste kracht geworden achter de arrestatie van journalisten en het in beslag nemen van hun uitrustingen.'

De afgelopen dagen zijn verscheidene journalisten, onder wie twee correspondenten van Al-Jazeera, urenlang vastgehouden door de militaire inlichtingendienst. Sinds 30 januari is bovendien 140 maal melding gemaakt van een aanval op een journalist.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/4909/VK-Dossier-De-demonstraties-in-Egypte/article/detail/1832638/2011/02/08/Massaal-protest-keert-terug-in-Cairo.dhtml

08-02-2011, 19:10


Obama en schurkenstaat Israel willen hem niet kwijt.

08-02-2011, 19:36

Citaat door MuslimBrother:
Obama en schurkenstaat Israel willen hem niet kwijt.


Nee natuurlijk niet. Waarom zou je je nachtrust willen verstoren voor de vrijheid van een natie. Die vrijheid brengt de US desnoods met veel geweld naar een land die er niet op staat te wachten met alle gevolgen van dien omdat de dictator van dat moment zich keert tegen zijn vriendjes US en Israel, maar een volk dat er klaar voor is moeten we niet steunen want owee als ze vrij zijn en ze krijgen een regering die voor het volk is in plaats van voor externe machten waar alleen een dictator wat aan heeft!

Israel het land van de meest extreme religieuzen moet beschermd worden en niet alleen tegen de "islamisten" maar ook tegen nare gevolgen van een eventuele rechtvaardige regering die wellicht helemaal niet door "islamisten" wordt bestuurd maar door mensen die universele waarden hanteren.

Als Israel weer eens Palestijnen uit hun huizen zet, illegaal nog meer land toe eigent, dan is het laatste wat "het" wil dat een buurland gaat zitten zeuren daarom en misschien bedenkt dat de Palestijnen recht hebben om zich te verdedigen.

Liever hebben ze een shitleider van het buurland die roept" Palestijnen...wat is dat?"

Daar draait het om. Iedereen zou het ondertussen door moeten hebben, en geeft daar om of geeft daar niet om zolang zij er maar baat bij hebben.

08-02-2011, 20:03
ir7al ya mubarak!

08-02-2011, 20:13


egyptenaren