Bekijk volle/desktop versie : Monsterorkaan treft Australië



02-02-2011, 17:16
Nadat Queensland vorige maand werd getroffen door grootschalige overstromingen, geselt een andere enorme natuurramp de Australische deelstaat. Zopas heeft orkaan Yasi de noordoostkust van Australië bereikt nabij de stad Townsville. Er werden golven tot tien meter hoog gemeten, een record. Yasi is een echt monster: zo groot als een continent, het orkaansoog heeft de omvang van een grootstad, de wind haalt pieken tot een duizelingwekende 300 km per uur en de stortregens maken de ramp nog erger. De gevolgen zullen vernietigend zijn voor een zeer groot gebied, want onder meer de stad Cairns (160.000 inwoners) dreigt onder water te lopen. Yasi is de zwaarste orkaan in een eeuw tijd in Australië.



Orkaan Yasi is pure horror. De cycloon van categorie 5 treft een gebied van meer dan duizend kilometer lang. Vooral de steden Innisfail, Cairns en Townsville krijgen de volle laag. In Townsville werden er al daken weggerukt. De zeespiegel zal twee meter omhoog komen. Zelfs orkaanbestendige woningen zouden in gevaar zijn.


De vrees voor dodelijke slachtoffers is heel groot. Innisfail werd 37 jaar geleden al getroffen door orkaan Larry, die toen 71 doden maakte. "Dit is nog veel erger dan Larry", bezweren de experts nu al, terwijl het ergste nog moet komen de volgende uren.

lees verder

http://www.hln.be/hln/nl/2652/Extreem-Weer/article/detail/1216934/2011/02/02/Monsterorkaan-treft-Australie.dhtml