Bekijk volle/desktop versie : Mark Biltz waarschuwt christenen voor aan afgod gewijd halal voedsel



28-01-2011, 20:26
McDonalds VK biedt excuses aan voor 'toevallig' halal vlees in kipmenu's - Halal ook in Nederland zonder info aan consument al ver doorgevoerd

Bizar: Jarenlang vochten linkse dierenactivisten voor de rechten van dieren, maar nu steeds meer producten halal worden (waarbij de dieren als ze geslacht worden niet mogen worden verdoofd) zwijgen ze in alle talen.

De Amerikaanse voorganger Mark Biltz, bekend geworden vanwege zijn ontdekking van de 'eindtijd' zons- en bloedrode maansverduisteringen op Joodse feestdagen in de jaren 2014 en 2015, waarschuwt christenen (en ook joden) dat zij zonder het te weten aan afgoden gewijd voedsel zouden kunnen eten, iets dat op sommige plaatsen in de Bijbel wordt verboden. Veel voedsel in Amerika en vooral in Europa blijkt namelijk zonder dat dit bekend is gemaakt 'halal' te zijn, goedgekeurd voor moslims, en dat betekent dat er in principe een gebed aan Allah -voor joden en christenen een afgod- over is uitgesproken.

Biltz vindt dat via de stille introductie van halal voedsel heimelijk de islamitische sharia wetgeving in het Westen wordt ingevoerd. Voedsel krijgt van moslims het predicaat 'halal' als het -zonder verdoving- geslacht is met het gezicht naar Mecca gekeerd en onder het opzeggen van een gebed waarin Allah de grootste van alle goden wordt genoemd. 'U zou zonder het te weten kip of rundvlees kunnen eten dat aan Allah is geofferd, bijvoorbeeld bij het (joodse) paasritueel of gewoon als u een pizza eet in uw favoriete restaurant. Mensen realiseren zich niet dat ze dan wel eens aan afgoden geofferd vlees zouden kunnen eten.'

In Handelingen 15 wordt op de eerste apostelenconventie in Jeruzalem besloten dat de heidenen die het evangelie van Jezus Christus gaan geloven niet de joodse wet van Mozes (Torah) hoeven te houden. Hier worden echter enkele uitzonderingen op gemaakt:

'Daarom ben ik (Jakobus) van oordeel, dat men hen, die zich uit de heidenen tot God bekeren, niet verder moet lastig vallen (met de Torah, zie vs.5), maar hun aanschrijven, dat zij zich hebben te onthouden van wat door de afgoden bezoedeld is, van hoererij, van het verstikte en van bloed.' (vs.19-20)

In Handelingen 21 wordt dit nog eens herhaald. Hier wordt beschreven hoe Paulus van de gelovig geworden joden (tegenwoordig 'messiaanse joden' genoemd) het verwijt krijgt dat hij ook de joden leert dat ze zich net als de heidenen niet meer aan de Torah hoeven te houden. Paulus -zelf een jood- besluit echter te laten zien dat hij 'medegaat in onderhouding van de wet' (vs.24), maar komt samen met de overige joden tot de conclusie dat de Torah inderdaad niet voor de gelovigen uit de heidenen geldt, met deze uitzonderingen:

'Maar inzake de heidenen, die tot het geloof gekomen zijn, hebben wij als ons oordeel geschreven, dat zij zich hebben te wachten voor wat de afgoden geofferd is, voor bloed, voor het verstikte en voor hoererij.' (vs25)

Halal is opgedragen aan Allah
Biltz citeerde in een recente preek over dit onderwerp uit de islamitische richtlijnen voor het slachten van dieren:

1. 'Allah de allerhoogste zegt: eet niets (vlees) waar Allahs naam niet over is uitgesproken. Dat zou oneerbiedig zijn.' (al-An'am, V.121) Belangrijke Koran uitleggers zijn het er over eens dat dit betekent dat voedsel alleen halal is als het opgedragen is aan Allah.

2. 'Allah de almachtige zegt: 'Ze vragen u wat volgens de wet voedsel is. Zeg:... Eet wat voor u gevangen wordt en spreek er de naam van Allah over uit.' (al-Ma'idah V.4)

De voorganger verwijst tevens naar de islamitische website Zabibah.com, die zichzelf 's werelds grootste gids voor halal-restaurants en producten noemt. 'In een restaurant weet u alleen of iets halal is als u het vraagt,' aldus Biltz. 'Hier moeten we ons van bewust zijn, want ze willen niet dat christenen dit weten omdat ze het gewoon willen blijven verkopen... Veel mensen willen niet dat u weet dat dit over de hele wereld gaande is. Christenen zijn boos als ze erachter komen dat hen dit nooit werd verteld.'

Maria Omar, directeur mediazaken van de IFANCA (Islamic Food & Nutrition Council of America), geeft toe dat heel veel geïmporteerd vlees uit bijvoorbeeld Nieuw Zeeland of Denemarken halal is, dus volgens islamitische richtlijnen wordt geslacht. 'Ze doen veel zaken met het Midden Oosten en weten niet waar al hun vlees naar toe gaat. Daarom is al het vlees dat ze exporteren standaard halal. Als dit naar de VS of Engeland gaat weet niemand dit, omdat het niet altijd bekend wordt gemaakt of op het etiket wordt gezet.'

Omar, zelf moslim, vindt wel dat voor mensen die geen halal willen eten er duidelijke informatie moet komen of producten halal zijn of niet. 'Alle consumenten hebben het recht te weten geïnformeerd te worden over wat ze eten.' Producten die halal zijn en in een (Amerikaanse) supermarkt worden verkocht kunnen onder andere worden aangeduid met deze symbolen:



Bryan Fisscher, topman bij de American Family Association, heeft net als Mark Biltz grote bedenkingen bij de invoering van halal voedsel. Hij wijst de Amerikanen erop wat er gebeurt in Groot Brittannië. 'In heel het Verenigd Koninkrijk eten mensen in ziekenhuizen, scholen en café's zonder het te weten voedsel dat is gezegend in naam van de demon-god Allah,' aldus Fisscher in een column vorig jaar. 'Het gebed dat over het meeste lamsvlees dat hier wordt gegeten wordt uitgesproken luidt: 'Bismillahx Allah-hu-Akbar', wat betekent: 'In de naam van Allah, die de grootste is'. Geen grapje: sommige kippenslachterijen hebben bij het automatisch slachten van kippen zelfs een geluidsopname met dit islamitische gebed opstaan.'

(x Bismillah is de term die in de grondtekst van Openbaring 13:18 staat, en wat vertaald is met '666' (het teken van het Beest))

In 2009 haalde de populaire fastfood keten Domino's Pizza de woede van veel Britten op de hals toen bij drie vestigingen plotseling al het varkensvlees uit de pizza's werd gehaald en vervangen werd door halal-vlees. In augustus 2010 bleken de verkopen echter dermate achteruit te zijn gegaan dat het oude menu met varkensvlees weer in ere hersteld werd.

In oktober 2010 gaf McDonalds na het aanvankelijk steevast ontkend te hebben toe dat de keten in Groot Brittannië zonder het de klanten te hebben laten weten halal kippenvlees is gaan verkopen. In zo'n 1200 Britse McDonalds vestigingen zijn de Chicken McNuggets en McChicken Sandwiches dus halal. Afgelopen zondag zwakte McDonalds het echter weer af door te stellen dat het halal kippenvlees 'toevallig' in de bevoorradingsketen terecht was gekomen. 'We bieden onze klanten daarvoor onze excuses aan.'

Zaak van geweten
Opmerkelijk genoeg zijn de wetten over de dieren die moslims mogen eten veelal in overeenstemming met de Oud-Testamentische (Torah) voedselwetten voor de joden. Ook voor hen zijn dieren zoals varkens, schaaldieren en reptielen 'onrein'. God gebruikt hier zelfs de term 'een gruwel' (Leviticus 11 en Deuteronomium 14) voor. Tegenwoordig zijn veel christenen het niet met elkaar eens of deze wetten nog steeds gehouden moeten worden. Toch worden in het Nieuwe Testament hier enkele belangrijke aanwijzingen voor gegeven. De eerste is te vinden in Handelingen 10, waar Petrus een visioen krijgt van een tafellaken met daarop allerlei in de Torah verboden onreine dieren, en hij van God de opdracht krijgt deze te slachten en te eten. Hij weigert dit, maar dan zegt God tot driemaal toe:

'Wat God rein verklaard heeft, moogt gij niet voor onheilig houden.' (vs.15)

De tweede passage staat in Paulus' brief aan de Kolossenzen:

'Laat dan niemand u blijven oordelen inzake eten of drinken of op het stuk van een feestdag, nieuwe maan of sabbat, dingen, die slechts een schaduw zijn van hetgeen komen moest, terwijl de werkelijkheid van Christus is.... Indien gij met Christus afgestorven zijt aan de wereldgeesten, waartoe laat gij u, alsof gij in de wereld leefdet, geboden opleggen: raak niet, smaak niet, roer niet aan; dat alles zijn dingen, die door het gebruik teloorgaan... Dit toch is.... zonder enige waarde (en dient slechts) tot bevrediging van het vlees.' (1:16-23)






http://xandernieuws.punt.nl/?id=619974&r=1&tbl_archief=&

28-01-2011, 20:27


Voor het geval christenen zich nu wellicht bezwaard gaan voelen dat ze mogelijk aan de afgod Allah geofferd halal vlees hebben gegeten, is Paulus eerste brief aan de Korintiërs een geruststelling:

'Alles is geoorloofd, maar niet alles is nuttig... Al wat in de vleeshal te koop is, moogt gij eten, zonder navraag te doen uit gewetensbezwaar, want de aarde en haar volheid is des Heren. Indien een der ongelovigen u uitnodigt en gij wenst te gaan, eet dan alles, wat u wordt voorgezet, zonder dat gij navraag doet uit gewetensbezwaar. Doch indien iemand tot u zegt: Dat is gewijd vlees, eet het dan niet, om hem, die u dat te kennen gaf, en om het geweten. Ik bedoel nu niet uw eigen geweten, maar dat van die ander. Want waartoe zou mijn vrijheid beoordeeld worden door eens anders geweten? Indien ik onder dankzegging van iets gebruik maak, hoe kan men kwaad van mij spreken over iets, waarvoor ik dankzeg? Of gij dus eet of drinkt, of wat ook doet, doet het alles ter ere Gods.' (1 Kor. 10:23-31)

Het bezwaar voor christenen gaat in dit kader dus om het bewust eten van aan afgoden geofferd vlees (zie 10:14-22). Het is dus een zaak van ons geweten. Gaat u vanavond of morgen naar een restaurant, eet dan met een gerust hart al het vlees dat u bestelt. Het maakt voor u namelijk niets uit of dit halal is of niet. Gaat u echter bewust navraag doen, dan betekent dit dat u uw eigen geweten zou kunnen bezwaren met de wetenschap dat het vlees mogelijk halal is en dus mogelijk aan de afgod Allah is geofferd; als u dan tóch eet zou u dus wél kunnen zondigen en 'gemeenschap met de boze geesten' kunnen hebben (vs. 20) (let op: niet zozeer omdat het vlees halal zou kunnen zijn -immers, afgoden en afgodenoffers zijn niets, zie vs.19-, maar omdat u navraag hebt gedaan en daarmee in uw geweten al vóóraf macht hebt verleend aan de afgod waaraan het vlees mogelijk werd opgedragen).

Mark Biltz benadrukt overigens dat hij niet tegen halal voedsel, halal winkels of moslims is, maar vindt wel dat christenen op de hoogte zouden moeten zijn of ze halal voedsel eten of niet. 'Het is niet zozeer een religieuze kwestie, maar een bewust worden van.'

Halal in Nederland
Net als in Groot Brittannië zijn ook in Nederland halal producten op dezelfde 'stille' manier -dus zonder het publiek op de hoogte te stellen- ingevoerd. Zo zijn de zuivelproducten van Friesland Campina halal gecertificeerd (2). Steeds meer bedrijven, instellingen en scholen in ons land serveren enkel nog halal vlees (3). Het gaat daarbij al lang niet meer om enkel het vlees van doodgemartelde (immers: halal = verplicht geslacht zonder verdoving) dieren maar inmiddels ook om afgeleide producten zoals gelatine en zelfs de productiebanden in fabrieken waar het voedsel over getransporteerd wordt (4). In sommige columns wordt dan ook al een anti-halal dieet gesuggereerd (5), als protest tegen het feit dat wij 'ongelovigen' (in de ogen van de moslims) van de overheid klaarblijkelijk geen keuze mogen hebben of wij halal producten willen eten of niet.