Bekijk volle/desktop versie : De waarheid over liegen..



17-01-2011, 23:52
Sommige mensen kunnen niet liegen, andere kunnen de waarheid niet vertellen en spijtig genoeg kunnen de meeste mensen het verschil tussen beidde niet zien. Weet jij het wanneer iemand je iets wil wijsmaken? Of je nu een advocaat bent die een jury moet selecteren of een manager die een nieuwe verkoper moet aannemen, jouw vermogen om snel en accuraat de waarheid van de leugens te onderscheidden zal jouw effectiviteit enorm verhogen. Gelukkig is de kunst om feiten van fictie te scheiden een belangrijke communicatie skill die kan aangeleerd worden.


Buiten enkele oplichters, compulsieve leugenaars en sommige politici, worden de meeste mensen oncomfortabel wanneer ze een leugen vertellen en zullen ze dit ook aan de hand van hun lichaamstaal duidelijk maken. Hoewel ze misschien overtuigend klinken zullen hun gebaren veel meer zeggen dan hun woorden. Hoewel het niet altijd makkelijk is om misleidend gedrag te herkennen, zijn er veel subtiele hint voor het getrainde oog.



Body language is een mix van beweging, houding en toon van de stem. Studies tonen aan dat niet verbale communicatie een veel grotere impact heeft op jouw betrouwbaarheid dan het gesproken woord. Indien iemands woorden niet overeenstemmen met hun lichaamstaal is het beter om af te gaan op de lichaamstaal. Tijdens het verkoopsproces is het belangrijk om te onthouden dat body language van twee kanten komt. Terwijl jij je prospects lichaamstaal evalueert doet hij hetzelfde met jouw lichaamstaal.



Sommige mensen kunnen niet overweg met de waarheid



De waarheid kan pijn doen en weinig mensen kunnen tegen de harde realiteit van volledige eerlijkheid. Hoewel eerlijkheid de beste gedragslijn is, is de waarheid dat we in onze dagelijkse bezigheden het niet altijd diplomatisch of sociaal aanvaardbaar is om volledig eerlijk te zijn. Om de gevoelens van andere te sparen hebben we het belang geleerd van de waarheid een beetje te verdraaien.



Tijdens het verkoopsproces, hebben sommige personen het moeilijk om nee te zeggen, en zullen ze je vertellen dat ze geïnteresseerd zijn om zo potentiële conflicten te vermijden. Wanneer de druk om een beslissing te maken stijgt tijdens het verkoopsproces, zullen prospects vaak halve waarheden gebruiken om de verkoop uit te stellen of af te blazen. Hoewel hun mond ja zegt, indiceert hun lichaamstaal nee. Door het herkennen van deze inconsistentie, is het vaak mogelijk om hun bekommeringen weg te werken, en hun objecties te overwinnen om zo toch nog een verkoop af te sluiten.



Zie geen kwaad – Hoor geen kwaad – Spreek geen kwaad



Oog, neus en mond bewegingen, in samengang met hand gebaren, zijn de 4 meest typische niet verbale aanwijzingen die geassocieerd worden met liegen. Wanneer een persoon twijfelt of liegt , zal hij vaak zijn mond bedekken met zijn vingers, alsof hij zijn woorden filtert. Naar dit hand aan de mond gebaar word vaak verwezen met de term “spreek geen kwaad”. Het tweede gebaar dat met liegen geassocieerd wordt is “zie geen kwaad”, dit gebeurd wanneer iemand in zijn ogen wrijft of ze aanraakt. Het derde handgebaar “hoor geen kwaad” wordt tentoongesteld wanneer een persoon zijn oren bedekt of er zijn vingers in steekt.

Als een persoon één van deze gebaren gebruikt terwijl ze spreken, wil dit zeggen dat ze misleidend zijn. Als men deze gebaren opmerkt terwijl iemand anders aan het praten is wil dit zeggen dat ze betwijfelen of je de waarheid spreekt. Deze 3 gebaren moeten als rode vlaggen aanzien worden. Wanneer je een van deze gebaren opmerkt tijdens je presentatie, dan is het een goed idee om dit gebaar te onderzoeken met open vragen om zo je prospect aan te moedigen om zijn twijfels op tafel te gooien.



Bovenop deze 3 hand aan het hoofd gebaren, is de oogbeweging ook een betrouwbare indicatie van liegen. Normaal gezien kijkt een persoon naar links wanneer ze denken aan iets uit het verleden en naar rechts wanneer ze aan de toekomst denken. Wanneer je een persoon iets vraagt over zijn verleden en hij kijkt naar rechts, dan verzinnen ze het antwoord. Politie en douaneambtenaren worden getraind om constant de oogbewegingen in de gaten te houden tijdens een interview.



Micro gebaren



Volgens Paul Ekman, professor psychologie aan de universiteit van Californie, zijn twee van de meest voorkomende gebaren die overeenkomen met liegen namelijk het bijeentrekken van de neus en de mondronding. Het bijeentrekken van de neus is hetzelfde gebaar dat natuurlijk voorkomt wanneer je iets vies riekt.



Het ander micro gebaar is een licht neerwaartse krulling aan de hoeken van de mond. Zelfs leugenaars die hun best doen om alle belangrijke lichaamsgebaren te verbergen tijdens het liegen, zullen nog steeds deze micro gebaren vertonen.



Mensen liegen soms, maar hun lichaamstaal spreekt altijd de waarheid.