Bekijk volle/desktop versie : Politie bluft om IP-adressen bezoekers te krijgen



11-01-2011, 13:51
Hierbij de topic nog een keer omdat ie eerder is gewist door die huppeldepupBreda omdat er geen link aanwezig was...

muggenzifter

__________________________________________________ ____


Politie en justitie zetten redacties onder druk om IP-adressen van reagerende bezoekers te krijgen. Wie weigert hoort behalve dreigementen doorgaans niets meer. De VVD wil opheldering.

Dat blijkt uit navraag van Webwereld nadat de hoofdredacteur van Crimesite door de politie met een arrestatie is bedreigd. Eerder wilde het Openbaar Ministerie nog uitzoeken of de site wel ‘journalistiek’ is. Navraag leert echter dat erkende journalistieke media net zo hard onder druk worden gezet.

Dreigen, meer dreigen en dan niets

Francisco van Jole, journalist en hoofdredacteur van Joop.nl, vertelt dat hij wel eens onder druk is gezet. In een onderzoek vroeg de politie om het IP-adres waar vandaan een reactie was geplaatst, vertelt hij. “Dat heb ik toen niet gegeven”, vertelt hij Webwereld. “Ik heb ze gezegd dat ze een gerechtelijk bevel moeten regelen.”

Hierop dreigt de politie dat het geven van de informatie verplicht is. “Daarna werd de druk nog wat opgevoerd”, herinnert Van Jole zich, maar hij hield voet bij stuk. Uiteindelijk bleek de informatie toch niet zo belangrijk, want het gerechtelijk bevel kwam er nooit. “Ik heb later gehoord dat het niet meer nodig was.”

Dreigen en afdruipen

Laurens Verhagen, hoofdredacteur van NU.nl, bevestigt het door Van Jole geschetste beeld. Ook voor reacties op nujij.nl probeert de politie soms het IP-adres van reagerende bezoekers te krijgen. Zij hebben diverse gevallen gehad, maar ook die eindigden doorgaans in dreigen met wapengekletter om daarna niets meer van zich te laten horen. Van een gerechtelijk bevel komt eigenlijk nooit iets terecht. “In bijna alle gevallen horen we er daarna niets meer van”, vertelt hij tegen Webwereld. “Natuurlijk geven wij het IP-adres niet zomaar af.

Ook bij GeenStijl zijn ze niet onbekend met dreigende politie, die met enige regelmaat probeert achter IP-adressen te komen. Maar de site verstrekt niet zomaar persoonlijke gegevens.

Bert Brussen

Volgens Bert Brussen, werkzaam bij GeenStijl en met meerdere eigen sites actief, druipen rechercheurs voor zijn eigen site ook doorgaans af als wordt gevraagd om een formele onderbouwing. Hij herkent het beeld dat soms wordt gedreigd en ziet dat ook als intimidatie.

Brussen maakte dat ook zelf mee toen hij op zijn site liet zien hoe iemand anders Geert Wilders via Twitter bedreigde. Voordat de dreiging ook maar onderzocht was, werd hij gesommeerd de tekst te verwijderen. “Alleen bleef het bij mij niet bij dreigen, maar word ik wel vervolgd.”

Heroverweging

Voor woordvoerder Wim de Bruin van het Landelijk Parket is het beeld niet bekend. Toch denkt hij dat de op journalisten uitgeoefende druk wat genuanceerder ligt. “Je kunt altijd mensen vragen om informatie”, vertelt hij in een reactie. Dat uiteindelijk toch wordt afgezien van een vordering is volgens hem het gevolg van een ‘heroverweging’.

Hij ontkent dat er sprake is van een concreet beleid om mensen onder druk te zetten. Zonder specifieke gevallen te kennen kan hij inhoudelijk niet reageren. Wel wijst hij erop dat de regels heel eenvoudig zijn: "Het opvragen van een IP-adres mag alleen met een vordering van de Officier van Justitie, anders kan het niet."

Kamervragen

VVD-kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert reageert bezorgd op de bevindingen van Webwereld. Zij vraagt zich openlijk af of bij de opsporing de procedure wel goed wordt gevolgd. "Wat raar", zegt ze. "Ik snap eigenlijk niet waarom dit zo gebeurt."

Hoe het opeisen van IP-adressen precies in zijn werk gaat, wil ze dan ook van haar partijgenoten en bewindvoerders op het Ministerie van Veiligheid en Justitie weten. "Dat moet wel worden opgehelderd."



Bron: http://webwereld.nl/nieuws/105307/politie-bluft-om-ip-adressen-bezoekers-te-krijgen.html#utm_source=front_most_read_2&utm_medi um=website&utm_campaign=ww

11-01-2011, 14:34


Kijk eens wat van rotzooi je krijgt als men het vrij laat

Je krijgt dan politie die de regels ruim neemt en dreigt en gilt en dan als het niet werkt stiekem wegglipt.

11-01-2011, 15:15
Goede waarschuwing!

13-01-2011, 01:03

Citaat door pizatiee:
mooi zo .

Ben je nog steeds informant?

13-01-2011, 02:27



Citaat door BadNews:


Ook bij GeenStijl zijn ze niet onbekend met dreigende politie, die met enige regelmaat probeert achter IP-adressen te komen. Maar de site verstrekt niet zomaar persoonlijke gegevens.




de marokko.nl moderators geven hun kontjes zeker aan de politie, alle ip-adressen worden verstuurd

13-01-2011, 03:56
Gewoon proxies gebruiken...

13-01-2011, 08:59
politie bluft altijd als ze bewijs heeft dan krijg je dat te zien en te horen van de officier van justitie en je advocaat

13-01-2011, 10:02

Citaat door Beelzebozo:
Ben je nog steeds informant?