Bekijk volle/desktop versie : Nieuwe missie Afghanistan riskant



06-01-2011, 13:32
06-01-11 11:38 uur

AMSTERDAM - De provincie Koendoez, waarheen het kabinet 350 politieagenten en militairen wil sturen, is de afgelopen jaren veel onveiliger geworden. Duitse militairen, die in de noordelijke provincie de leiding hebben, leveren daar, gesteund door Afghanen en Amerikanen, zware veldslagen met de Taliban.

Het kabinet wil 350 marechaussees, militairen en burgerpersoneel naar Afghanistan sturen. Zij moeten politiemensen gaan trainen. Dit voorstel wordt morgen in de ministerraad besproken, bevestigen bronnen in Den Haag.

De troepen worden gestationeerd in Koendoez en deels in de hoofdstad Kaboel. De opleiders krijgen bescherming van vier Nederlandse F16-eenheden. Deze 120 manschappen bevinden zich al in Afghanis?tan.

Gedoogpartner PVV en oppositiepartij SP zijn op voorhand tegen een missie. De PvdA heeft veel bedenkingen en wil niet dat er gevechts?troepen meegaan. D66 en GroenLinks willen nog niet reageren. Maar het kabinet lijkt tegemoet te komen aan de voorwaarden van vooral deze partijen, die graag een missie onder de vlag van de EU zien. Het kabinet stelt een gecombineerde EU/Navo-missie voor.

Bronnen rond het kabinet benadrukken dat het gaat om een trainingsmissie voor politieagenten en niet om een gevechtsmissie. De militairen kunnen echter wel in situaties terechtkomen dat zij manschappen moeten beschermen tegen aanvallen. (HET PAROOL)

http://www.parool.nl/parool/nl/225/BUITENLAND/article/detail/1789405/2011/01/06/Missie-Afghanistan-riskant.dhtml

06-01-2011, 13:34


Bijna 60 procent Nederlanders tegen nieuwe missie Afghanistan

AMSTERDAM - Bijna zes op de tien Nederlanders zijn tegen een nieuwe missie in Afghanistan. Daarbij zouden 350 trainers en begeleidende militairen naar Afghanistan gaan om politie op te leiden. Alleen bij CDA-kiezers is er steun (56 procent) voor zo'n missie.

De aanhang van alle andere partijen is tegen, meldt opiniepeiler Maurice de Hond.

Gedoogpartner PVV heeft al aangegeven geen nieuwe missie te steunen. Daardoor moet de coalitie van CDA en VVD shoppen bij andere partijen om aan een meerderheid te komen. De PvdA heeft ook al afwijzend op de trainingsmissie gereageerd.

Twee derde van de ondervraagden vindt dat de missie ook niet door moet gaan als er slechts een kleine meerderheid is in de Tweede Kamer. Dertig procent vindt een kleine meerderheid wel voldoende.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2796/Afghanistan/article/detail/1789372/2011/01/06/Bijna-60-procent-Nederlanders-tegen-nieuwe-missie-Afghanistan.dhtml

06-01-2011, 13:35
Beoogde provincie trainingsmissie Afghanistan is gewelddadige chaos

KABUL - Nederlandse militairen en trainers kunnen rekenen op grootschalig en gewelddadig verzet van Taliban als ze worden uitgezonden naar de Afghaanse provincie Kunduz. 'Als Nederland nieuwe militairen stuurt, zullen wij ze stuk voor stuk vermoorden', zei de hoogste Talibanwoordvoerder, Zabiullah Mujahed, vorige week nog in de Volkskrant.

Dat is niet alleen grootspraak van de Taliban. De provincie Kunduz, gelegen in het uiterste noorden van Afghanistan, is de afgelopen twee jaar veranderd van een vredige regio in een gewelddadige chaos. Het aantal zelfmoordaanslagen, bermbommen en directe grondgevechten neemt constant toe. Dat komt vooral doordat Talibanstrijders hun bases hebben verlegd naar het noorden na grote operaties van coalitietroepen in Zuid-Afghanistan.

Vrijwel afgesneden
De situatie in het noorden is nadien zo verslechterd, dat Kunduz-stad momenteel vrijwel is afgesneden van de buitenwereld. Bijna alle wegen die leiden naar de provinciehoofdstad, worden gecontroleerd door Taliban of andere gewapende groepen. Ter illustratie: op een van deze wegen werd de Nederlandse hulpverlener Peter Oosterhuis eind oktober ontvoerd.

Het zal voor Oosterhuis misschien als een verrassing zijn gekomen, maar hulpverleners en journalisten in Afghanistan weten al sinds begin dit jaar dat Noord-Afghanistan is veranderd in een oorlogsgebied. Wie daar nu als westerling doorheen reist, loopt grote risico's aangevallen te worden.

De klos
Ook lokale Afghaanse autoriteiten en burgers zijn de klos. Diverse wederopbouwprojecten zijn afgelast, meisjesscholen gesloten. Afghaanse politieagenten en burgers zijn gemarteld en geëxecuteerd. De gouverneur van Kunduz en werd in oktober gedood bij een bomaanslag op een moskee.

Terroristen doodden twee weken geleden nog eens dertien veiligheidsmensen bij een grote aanslag op een recrutingscentrum voor Afghaanse soldaten in Kunduz. De aanslag moest door honderden coalitiemilitairen worden beëindigd.

Het Duitse leger, dat enkele jaren geleden dacht met een vredige 'stabilisatiemissie' te beginnen in Kunduz, ziet zelf ook in dat ze onderdeel is van een gevechtsoperatie tegen Taliban. In toenemende mate raken ze verwikkeld in grondgevechten. Kunduz is de meeste gewelddadige van alle noordelijke provincies.

Voorzichtige successen
Er zijn ook voorzichtige successen geboekt door westerse coalitietroepen in Kunduz. Zo werd net voor nieuwjaar 2011 de 'schaduwgouverneur' van de Taliban in Kunduz gedood. Een grote vis was Mullah Bahador zeker, maar zoals vaker met gedode Talibancommandanten: een opvolger staat al klaar.

Het toegenomen geweld zorgt er voor dat ook Afghanen uit hoofdstad Kabul liever niet meer naar het noorden reizen. Bus- en taxichauffeurs klagen dat hun clientèle voor ritjes vanaf de hoofdstad naar Kunduz en Mazar-i-Sharif aanzienlijk is gedaald. Zelf zijn ze ook bang. Toen onlangs twee westerse journalisten opgehaald wilden worden van de Duitse legerbasis in Kunduz, was er geen taxichauffeur te vinden die nog durfde. Te bang onderweg beschoten te worden. Deze legerbasis ligt slechts een paar kilometer buiten de provinciehoofdstad.

Nederland wil nu mogelijk politietrainers sturen naar Kunduz en ook dat zal niet zonder gevaar zijn. Hoewel de Afghaanse politierekruten deels worden opgeleid binnen de vier muren van een legerkamp, zal een deel van de training waarschijnlijk ook buiten de ommuurde vestingen plaatsvinden. Als het Nederlandse kabinet nieuwe dodelijke slachtoffers wil voorkomen, moeten substantiële gevechtseenheden mee om geweld van Taliban het hoofd te bieden. Iets anders zou naïef zijn in Kunduz.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/1789296/2011/01/06/Beoogde-provincie-trainingsmissie-Afghanistan-is-gewelddadige-chaos.dhtml

06-01-2011, 13:37
Oversteken is ook riskant

06-01-2011, 13:39


Als de regering nou ECHT luistert naar de mening van het volk moeten ze hier NIET meer aan beginnen.

Een achterlijk en super religieus volk als in Afghanistan wil niet geholpen worden. En de mensen die wel graag ook in de 21e eeuw willen leven krijgen van de meerderheid toch geen kans, of je moet de stad Kaboel met ruime omgeving tot 21e eeuwse staat uitroepen met een heel lang hoog veiligheidshek en breed niemandsland eromheen

06-01-2011, 13:42

Citaat door fries26:
Als de regering nou ECHT luistert naar de mening van het volk moeten ze hier NIET meer aan beginnen.

Een achterlijk en super religieus volk als in Afghanistan wil niet geholpen worden. En de mensen die wel graag ook in de 21e eeuw willen leven krijgen van de meerderheid toch geen kans, of je moet de stad Kaboel met ruime omgeving tot 21e eeuwse staat uitroepen met een heel lang hoog veiligheidshek en breed niemandsland eromheen

Je zou "Afghanistan" zó kunnen vervangen voor "Friesland"