Bekijk volle/desktop versie : Twee kinderen overleden aan Mexicaanse griep



04-01-2011, 18:33
In de regio Nijmegen zijn eind december twee kinderen overleden door het griepvirus H1N1, beter bekend als de Mexicaanse griep. Dat meldde de GGD Regio Nijmegen dinsdag.

De kinderen overleden tussen 20 en 27 december aan het virus. Volgens de GGD lijkt er vooralsnog geen verband tussen de twee sterfgevallen. Een van de twee kinderen zou een kleuter zijn. De GGD heeft inmiddels voorlichting gegeven op scholen en kinderopvangcentra over de griep. Dat heeft niet tot verontruste reacties geleid, aldus een woordvoerster.

De gezondheidsdienst in Nijmegen zegt dat ouderen en kinderen met ernstige griepverschijnselen er goed aan doen naar de huisarts te gaan. Symptomen zijn onder meer kortademigheid of snelle verslechtering van de gezondheid. Zwangere vrouwen en mensen met een chronische ziekte lopen extra risico. De GGD roept ook op de huisarts te raadplegen als kinderen jonger dan twee jaar met griepklachten kampen.

Het komt weinig voor dat gezonde mensen overlijden aan de gevolgen van griep, stelt de GGD. Doorgaans is het verloop van de griep mild en is de patiënt na een week weer beter.

De Mexicaanse griep dook voor het eerst op in maart 2009 in Mexico. In juni van dat jaar constateerde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dat er sprake was van een pandemie.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn er geen aanwijzingen dat de Mexicaanse griep aan een 'comeback' bezig is. De Mexicaanse griep heeft in Nederland, voor zover bekend, in totaal 65 mensen het leven gekost.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO was de pandemie in augustus van dit jaar voorbij. Maar het virus is, ook in Nederland, nooit weggeweest. Mensen die jaarlijks de griepprik krijgen, worden daarom nu standaard ingeënt tegen de Mexicaanse griep.

bron