Bekijk volle/desktop versie : Smet wil aparte feestdagen voor Turkse en Arabische leerlingen



04-01-2011, 17:08
Moslimleerlingen kunnen volgens de Vlaamse regels gewettigd afwezig blijven van school op het Suikerfeest en Offerfeest. Maar de Turkse en Arabische moslims vieren deze feesten niet altijd op dezelfde dag. Daar wil Vlaams onderwijsminister Pascal Smet een mouw aanpassen.
Minister Smet wil het mogelijk maken dat kinderen thuis kunnen blijven op de dag waarop ze deze religieus feesten werkelijk vieren. Dat antwoordt hij op een schriftelijke vraag van Fatma Pehlivan (SP.A).

Vlaamse regeringsbesluiten uit 1997 voorzien dat een leerling gewettigd afwezig kan zijn 'voor het beleven van feestdagen die inherent zijn aan de door de grondwet erkende levensbeschouwelijke overtuiging'.

Door een andere berekeningsmethode kunnen de data van de beide islamitische feestdagen verschillen naargelang het gaat om Turkse of Arabische moslims.

Momenteel wordt de keuze van de Moslimexecutieve gevolgd, maar volgens Pehlivan is dat deze van de Arabische moslimgemeenschap.

Pascal Smet wil dus in de toekomst tegemoet komen aan de verzuchtingen van de Turkse gemeenschap naar een eigen door het onderwijs erkende feestdag 'op voorwaarde dat er dan geen twee dagen wordt thuisgebleven'.

De omzendbrieven zullen in deze zin aangepast worden en aan de schooldirecties meegedeeld worden, aldus de onderwijsminister.

Bron: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110104_076