Bekijk volle/desktop versie : Bent u al bang voor de moskee?



Pagina's : [1] 2

03-01-2011, 21:34
Twaalf van de twaalf Somaliërs zijn weer op vrije voeten. De laatste mocht op de dag voor Oudjaar naar huis. ‘Hij wordt nog wel verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag, net als twee andere mannen die eerder werden vrijgelaten,’ schreef de NRC braafjes. Wat een klets. Wat een domme leugenpraat.

Als er ook maar een flintertje van de lichtste vorm van verdenking had bestaan, hadden die drie uiteraard nog steeds vastgezeten. ‘De AIVD neemt geen risico meer’, kopte diezelfde krant nota bene. Nee, de juiste formulering komt van de woordvoerder van het OM, Wim de Bruin, diezelfde dag (31 december) in de Volkskrant: ‘De status van verdachte betekent dat niet vaststaat dat hij er helemaal niets mee te maken heeft.’

Laat u dat maar eens goed tot u doordringen. In dit land is iemand verdacht zolang niet vaststaat dat je ergens niets mee te maken hebt. Tot deze diepte is de Nederlandse rechtsstaat inmiddels gedaald. En waarmee hebben die drie dan te maken? Dat weet niemand. Weet de AIVD waar het om gaat? Ook niet. Iemand heeft de AIVD getipt dat de laatste ‘verdachte’ in Jemen is geweest. Die tip kwam dus hoogstwaarschijnlijk van de CIA, die daar momenteel een geheime oorlog voert voor de lokale despoot, tegen een paar lokale bendes (zich trots noemende Al Qaida).

Familiebezoek
De ‘verdachte’ zelf zegt dat hij slechts op familiebezoek was. (Somalië ligt daar aan de overkant en Somaliërs zitten overal.) Maar bij gebrek aan bewakingscamera’s in alle straten van Jemen staat helaas niet vast dat hij helemaal niets met terrorisme te maken heeft.

Religieus verdwaasden
Hoe hebben we zo diep kunnen zinken? Waarom mag de AIVD dergelijke paranoïde criteria hanteren? De verklaring is simpel. Iemand heeft ons wijsgemaakt dat terrorisme een fundamentele bedreiging vormt voor de het land. Dat dat handjevol religieus verdwaasden met een gestolen handgranaat of een geweer in de kast, vele, vele malen gevaarlijker is dan alle kleine en grote criminaliteit, alle gewapende overvallers bij elkaar. En dat we om die paar dwazen te grijpen, de rechtsstaat opzij moeten schuiven.

Maar terroristen zijn echt erg, zegt men dan. Ze veroorzaken grote maatschappelijke onrust. Ze maken dat iedereen zich onveilig en bedreigd voelt. Zegt men. Ten eerste, met dat onveilig voelen valt het hier in Nederland reuze mee. En als we ons onveilig voelen, komt dat grotendeels door gewone criminelen. Angst voor terrorisme? Die moet je vooral zoeken bij de overheid. En daar zit ‘m de kneep.

Terrorisme als excuus
Die terroristisch dreiging is niet iets dat de overheid overkomt, of signaleert. Allang niet meer. Dat zogenaamde gevaar wordt al geruime tijd door politici en overheidsinstanties gemanipuleerd. En er is geen weg terug, want er zijn in en om de politiek inmiddels te veel partijen die van de angst voor terrorisme profiteren. Terrorisme is een excuus geworden voor ‘preventieve oorlog’, voor het opblazen van defensie-uitgaven, voor het grandioos optuigen van de snuffelstaat en het tot onbeheersbare proporties laten uitdijen van veiligheidsdiensten. Diensten die alleen maar baat hebben bij het in stand houden van de ‘dreiging’ en ongestraft van iedereen mogen beweren dat hij bij gebrek aan bewijs nog steeds ‘verdacht’ is.

Angst profileren
Die angst waar we volgens de overheid zo’n last van hebben, wordt vanuit diezelfde overheid dagelijks aangewakkerd. Eng is wat de politiek eng wil noemen. Wat de politiek op de ‘enge’ agenda plaatst. Waarna anderen die van angst profiteren, daar enthousiast mee op de loop gaan. Neem een bescheiden recent voorbeeld: de website Kieskompas.nl. Daar heeft de PVV in het kader van de komende Statenverkiezingen de stelling op laten zetten: ‘Er mogen geen nieuwe moskeeën worden gebouwd.’

Reactie van doorgewinterde Statenleden: onzin, want daar gaan de provincies helemaal niet over. Reactie van André Krouwel, maker van Kieskompas: ach, de gevestigde partijen maakten bezwaar tegen zo’n beetje alles wat de nieuwe partijen inbrachten. Krouwel zou zich kunnen afvragen of moskeeën überhaupt een politiek controversieel onderwerp zouden zijn. Maar dat doet hij liever niet, liever profiteert ook hij van opgeklopte angst. En hij kan een relletje uiteraard ook goed gebruiken.

Moskeeën
En dankzij dat cynisme krijgt de PVV nu zijn zin: moskeeën zijn straks een nationaal controversieel onderwerp. Bezoeker aan Kieskompas hadden er nooit bij stilgestaan, dat je moskeeën kon verbieden, dat dat wellicht verstandig is. En geconfronteerd met de stelling zal menigeen het voorzorgprincipe hanteren: bij twijfel niet doen. Want je weet maar nooit. Het staat immers niet vast dat dat moskeeën helemaal niks met terrorisme te maken hebben. Moskeeën zijn straks allemaal ‘verdacht’. En de AIVD is het daar helemaal mee eens.
http://www.depers.nl/binnenland/535642/Bent-u-al-bang-voor-de-moskee.html

03-01-2011, 21:37


Lijkt me verstandiger om nog ff af te wachten.

03-01-2011, 21:37
elke moslim is volgens het christelijke democratische westen een potentiele terrorist

03-01-2011, 21:37
aivd en justitie hebben gewoon grove fouten maken ! en die willen het niet toegeven....

simpel as that !



al die heisa en dan word iedereen binnen een week vrijgelaten...
aivd weg ermee !

03-01-2011, 21:38


ik ben niet bang voor de moskee.
bangheid is een onzin emotie, als het je tijd is ga je toch wel dood.

03-01-2011, 21:38

Citaat door timioto:
Lijkt me verstandiger om nog ff af te wachten.


Zolang jij maar lekker thuis zit maakt het niets uit, he?

03-01-2011, 21:41
Goed, er klopt inhoudelijk niet zoveel van (alleen al omdat het niet zo is dat je verdachte bent totdat het tegendeel is bewezen; "verdachte" is een normatief begrip, waarvoor meer nodig is dan enkel een vermoeden dat iemand iets gedaan heeft en het is vaak zo dat de AIVD ingrijpt voor iets plaats kan vinden, maar het bewijs dat zij hebben vergaard niet gebruikt kan worden - zij het omdat het staatsgevaarlijk is, of omdat het niet altijd even rechtmatig verkregen is. Doet dus niets af aan of iemand ergens bij betrokken was, maar levert bewijstechnisch problemen op), maar er wordt mijns insziens ten onrechte naar voren gebracht dat het enkel terrorisme is dat de Islam slecht wegzet.

Dat is mijns insziens niet het geval; terrorisme is één van de dingen die voor problemen zorgt, maar bekrompenheid, racisme en andere negatieve associaties op grond van problemen die lijken te spelen, waar een positief tegengeluid simpelweg ontbreekt, spelen ook een grote rol.

03-01-2011, 21:41

Citaat door timioto:
Lijkt me verstandiger om nog ff af te wachten.



af te wachten ?

ja toch ! als je een potentiële terrorist ben, die op zo een hardnekkige manier word aangevallen door de politie en na 1 dag weer naar huis mag...

die word zeker schuldig verklaart door de rechter over 8 maanden

03-01-2011, 21:44

Citaat door timioto:
Lijkt me verstandiger om nog ff af te wachten.


Het gaat niet sec om dit incident, het gaat om de algemene tendens van het aanwakkeren van onrust en angst onder de bevolking. Vadertje staat zorgt wel voor de veiligheid, gaat u maar gerust slapen.

Ondertussen fabriceert vadertje staat allerlei privacybeperkende wetten die het "big-brother"gehalte van de staat verder versterkt...Nederland bungelt onderaan in Europa waar het de bescherming van privacy betreft...

Ik heb geen zin in Amerikaanse toestanden op termijn waarbij burgers een bezoekje van de FBI krijgen als ze in het openbaar zeggen dat ze Bush een oorlogsmisdadiger vinden. Waar 4 Arabische jongeren die een bezoekje brengen aan Disneyland opgepakt worden omdat ze een aanslag op Disneyland aan het beramen waren volgens de aanklagers. Dit gebaseerd op een home video waarbij ze vrolijk door het pretpark rondlopen en als jongeren zijnde lol maakten. Ze zijn dan ook daarna direct vrijgelaten. Dit is allemaal gelegitimeerd onder de Patriot Act...

03-01-2011, 21:45
We weten helemaal niks over de zaak. Maar mag ik de mensen hier eraan herinneren dat de mensen van de Hofstad groep ook enkele dagen na aanhouding werden vrijgelaten en nu alsnog vervolgd worden?

Lijkt me vrij vroeg om nu te speculeren en smeuïge theorieën de wereld in te helpen.

03-01-2011, 21:47

Citaat door timioto:
We weten helemaal niks over de zaak. Maar mag ik de mensen hier eraan herinneren dat de mensen van de Hofstad groep ook enkele dagen na aanhouding werden vrijgelaten en nu alsnog vervolgd worden?

Lijkt me vrij vroeg om nu te speculeren en smeuïge theorieën de wereld in te helpen.



je moet geen appels met peren gaan vergelijken

03-01-2011, 21:48

Citaat door timioto:
We weten helemaal niks over de zaak. Maar mag ik de mensen hier eraan herinneren dat de mensen van de Hofstad groep ook enkele dagen na aanhouding werden vrijgelaten en nu alsnog vervolgd worden?

Lijkt me vrij vroeg om nu te speculeren en smeuïge theorieën de wereld in te helpen.



over de zaak zullen we vast misschien wat horen... over de fouten van de aivd en justitie niet ! die worden in de doofpot gestopt !

03-01-2011, 21:52



Citaat door Akkedoh:
je moet geen appels met peren gaan vergelijken


Licht eens toe.

03-01-2011, 22:33
goh wat kunnen sommige autochtonen toch dom en makelijk praten als het over discriminatie gaat van allochtonen van islamitische afkomst

ze vinden het allemaal wel meevallen en wij moslims stellen ons toch zo aan enzo.... totdat er een homo wordt uitgescholden voor flikker of iemand schrijft iets op een poster van anne frank wie die "bitch" ook moge zijn dan staan ze ineens massaal op hun achterpoten

03-01-2011, 22:44

Citaat door G2687:
Goed, er klopt inhoudelijk niet zoveel van (alleen al omdat het niet zo is dat je verdachte bent totdat het tegendeel is bewezen; "verdachte" is een normatief begrip, waarvoor meer nodig is dan enkel een vermoeden dat iemand iets gedaan heeft en het is vaak zo dat de AIVD ingrijpt voor iets plaats kan vinden, maar het bewijs dat zij hebben vergaard niet gebruikt kan worden - zij het omdat het staatsgevaarlijk is, of omdat het niet altijd even rechtmatig verkregen is. Doet dus niets af aan of iemand ergens bij betrokken was, maar levert bewijstechnisch problemen op), maar er wordt mijns insziens ten onrechte naar voren gebracht dat het enkel terrorisme is dat de Islam slecht wegzet.

Dat is mijns insziens niet het geval; terrorisme is één van de dingen die voor problemen zorgt, maar bekrompenheid, racisme en andere negatieve associaties op grond van problemen die lijken te spelen, waar een positief tegengeluid simpelweg ontbreekt, spelen ook een grote rol.
Dat tegengeluid scoort allang niet meer en wordt dus ook niet gehoord. Drogreden, dus.

Edit: De term "preventieve hechtenis" is al een tijd geleden geintroduceerd en lijkt nu ook succesvol uitgevoerd te worden. Wat dus inderdaad inhoudt dat men zonder enige letterlijke grondslag voor schuld, tot vrijheidsbeneming over kunnen gaan. Hellend vlak

Pagina's : [1] 2