Bekijk volle/desktop versie : Den Haag verwacht half miljoenste inwoner



02-01-2011, 22:23
DEN HAAG

Den Haag telt nog dit jaar meer dan een half miljoen inwoners. Dat heeft burgemeester Jozias van Aartsen zondagavond bekendgemaakt op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente.


De hofstad telt nu ruim 490.000 inwoners. De bevolking groeit met 3 procent per jaar. Dat betekent dat de 500.000e Hagenaar dit jaar begroet kan worden, aldus Van Aartsen. Volgens de gemeente telde Den Haag in de jaren zestig van de vorige eeuw tegen de 600.000 inwoners. Maar het aantal inwoners van alle grote steden liep in de jaren zeventig terug. Het aantal Haagse ingezetenen zakte toen uiteindelijk onder de magische grens van een half miljoen. Maar de laatste jaren kent het inwonersaantal van de hofstad weer een structurele groei.

Den Haag is de derde stad van Nederland. Rotterdam telt ruim 600.000 inwoners en de stad Amsterdam heeft er ruim 750.000.

Van Aartsen kondigde ook aan dat Den Haag meer gaat samenwerken met Rotterdam om zo samen te bouwen aan een „metropoolregio.” De twee steden meldden eerder al in de toekomst samen te gaan optrekken bij het binnenhalen van internationaal aansprekende sportevenementen. Daarnaast gaan beide steden de leegstand van kantoorpanden gezamenlijk aanpakken. Ook de drie universiteiten in de regio - in Rotterdam, Delft en Leiden - moeten meer als een eenheid opereren om zo samen tot de top 5 van de wereld te behoren.

Den Haag wil zich inzetten om de komende jaren „steeds aantrekkelijker te worden als vestigingsplaats voor internationaal opererende en innovatieve bedrijven, bijvoorbeeld in de veiligheidssector”, aldus de burgemeester. „Dit is goed voor de Haagse economie en daarmee goed voor ons allemaal. Juist de unieke internationale positie als stad van vrede en veiligheid geeft onze stad een stevige steun in het zware economische weer.”



http://www.telegraaf.nl/binnenland/8634224/__Den_Haag_naar_500.000_inwoners__.html?sn=binnenl and,buitenland