Bekijk volle/desktop versie : Aanhoudingen na aanslag op Egyptische kerk



02-01-2011, 22:21
CAIRO

De Egyptische autoriteiten hebben enkele tientallen mensen opgepakt, die worden verdacht van betrokkenheid bij een aanslag zaterdag op een kerk van koptische christenen in de stad Alexandrië. Volgens Egyptische veiligheidsbronnen zijn de arrestaties verricht in Alexandrië en aan de Middellandse Zeekust van het Noord-Afrikaanse land.


Zeker 21 mensen kwamen door de terreuractie van zaterdag om het leven. Bijna honderd mensen raakten gewond.

Op het moment van de ontploffing kwamen de eerste kerkgangers naar buiten na een viering van oud en nieuw. Honderden christenen waren toen nog in het pand en ontsnapten aan het drama. Door de ontploffing raakte ook een nabijgelegen moskee beschadigd.

Direct na de explosie gingen honderden christenen de straat op om te protesteren. Christenen en moslims gooiden stenen naar elkaar. Ook werden auto's in brand gestoken. „We offeren onze ziel en bloed voor het Kruis”, riepen de christenen, die door de politie met traangas uiteen gedreven werden. Zondag waren er opnieuw confrontaties tussen de politie en christelijke jongeren. De jongeren gooiden stenen naar agenten en riepen leuzen tegen de Egyptische president Hosni Mubarak.

Mubarak had christenen en moslims zaterdag opgeroepen zich niet tegen elkaar te keren, maar tegen het terrorisme. Kopten en islamieten moet zich samen richten tegen „de krachten van het terrorisme en zij die de veiligheid, stabiliteit en eenheid van de kinderen van deze natie willen ondermijnen”, aldus Mubarak. Verder zei de president dat de aanslag „het kenmerk van buitenlandse handen” droeg.

Om nieuwe aanslagen te helpen voorkomen, surveilleerden zondag extra politiemensen bij kerken in de steden Cäiro en Alexandrië. De maatregel gold onder meer voor de door de aanslag getroffen kerk Al-Qiddisin. Daar is zondag een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de terreur gehouden.

Het is nog onduidelijk welke beweging achter de aanslag zit. De verantwoordelijkheid was zondagavond nog niet opgeëist.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Egypte steun aangeboden bij de strijd tegen het terrorisme. Paus Benedictus XVI riep de wereldleiders in zijn nieuwjaarsrede op christenen te beschermen tegen onverdraagzaamheid en discriminatie. Hij zei dat de mensheid niet gewend mag raken aan conflicten die slachtoffers eisen en de toekomst van mensen in gevaar brengen.



http://www.telegraaf.nl/buitenland/8634111/__Arrestaties_na_aanslag_kerk_Egypte__.html?sn=bin nenland,buitenland

02-01-2011, 22:23


de zionisten zitten hier achter.

02-01-2011, 23:17
We wachten af...

02-01-2011, 23:58
ben benieuwd..