Bekijk volle/desktop versie : Opstelten geeft slachtoffers grotere rol in strafproces



27-12-2010, 18:18
Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil de positie van slachtoffers versterken. Per 1 januari treedt een wet in werking die de politie verplicht slachtoffers op de hoogte te houden en slachtoffers een rol geeft in het proces tegen de dader.

VVD'ers Fred Teeven en Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie

Nieuwe bewindslieden op ministerie Veiligheid en Justitie maken vliegende start, maar er wacht ze een loodzwaar programma

Lees het Elsevier-commentaar van Gerlof Leistra: Beleid Justitie ambitieus, maar vol risico's

Dat maakt het ministerie bekend.

Inzicht
Zo wordt het verplicht dat een slachtoffer schriftelijk op de hoogte wordt gesteld als de politie niet overgaat tot vervolging. Ook krijgen benadeelden inzicht in processtukken en mogen zij bewijsstukken toevoegen. Als de officier van justitie hier niet in meegaat, mag het slachtoffer in hoger beroep.

Daarnaast moet een slachtoffer bericht krijgen als een dader wordt vrijgelaten uit de gevangenis. Nu krijgen gedupeerden alleen bericht van de vrijlating als de dader is veroordeeld tot jeugddetentie of tbs.

Ook moet een slachtoffer die een schadevergoeding toegezegd heeft gekregen, dit bedrag binnen acht maanden op zijn rekening hebben staan. Als de dader het bedrag niet in die termijn kan betalen, schiet de overheid het voor.

Zelfverdediging
In het Regeerakkoord staat ook dat wie die zichzelf verdedigt tegen overvallers en inbrekers, in eerste instantie niet meer wordt aangehouden.

Zo werd de eigenaar van een supermarkt die een overvaller van de trap gooide, waarna deze overleed, wel als verdachte aangemerkt maar wordt hij niet vastgehouden.
BRON: