Bekijk volle/desktop versie : In Alhoceima hoor je meer Nederlands dan Berbers in de zomer! lees, lees!Pagina's : [1] 2 3 4 5

13-03-2002, 14:03
'Hé klootzak, waarom heb je haar niet verteld dat ik je neef ben?' Het groepje jongens in het Noord-Marokkaanse kuststadje Al Hoceima heeft net een meisje begroet en een van hen is bang dat hij geen goede indruk heeft gemaakt. 'Ze stond me zo stom aan te kijken, ze denkt zeker dat ik een boer ben.' De jongens spreken Nederlands, hoewel niets in hun uiterlijk erop wijst dat ze geen Marokkaan zijn.

In de maanden juli en augustus verandert het slaperige stadje tussen de rotskust van de Middellandse Zee en de eucalyptuswouden van het Rifgebergte van aanzien. In de witte huizen wonen zo'n 50 duizend mensen, maar in het vakantieseizoen verdubbelt dat aantal zich.
Auto's met Nederlandse kentekens vullen de straten, met wat Belgische en Duitse er tussendoor. Op de terrassen van de koffiehuizen en op de nog onontgonnen stranden ten westen van de stad wordt het Berbers als voertaal verdrongen door het Nederlands. Uit de openstaande ramen van de huizen klinken flarden van Nederlandse gesprekken. 'Ima' (Berbers voor mama) 'waar heb je m'n handdoek gelaten?', roept een meisjesstem.

Al Hoceima is het centrum van het gebied waar Nederland in de jaren zestig gastarbeiders ronselde. Door de overkomst van hun gezinnen naar Nederland en de bloeiende huwelijksmarkt die Marokkaanse bruiden en bruidegommen naar Nederland brengt, heeft de vervlechting van culturen enorme proporties aangenomen.

De zomerse trek naar het oude vaderland wordt elk jaar groter. En luidruchtiger. De Marokkaanse Nederlanders laten de muziek zo hard mogelijk uit hun Mercedes of BMW schallen, als zij aan het begin van de avond tussen de flanerende jongeren door naar beneden laveren op de kronkelweg richting haven. Anderen komen met de bijna dagelijks landende vliegtuigen. Normaal heeft Royal Air Maroc wekelijks twee vluchten tussen Nederland en het Rifgebied, één op Al Hoceima en één op het oostelijker gelegen Nador. In de zomer komen daar zeker vijf vluchten per week bij.

De meeste Marokkanen in Nederland hebben familie in deze onherbergzame en arme streek. Ze voelen zich verbonden met de achterblijvers, sturen regelmatig geld en gaan er 's zomers bepakt met cadeaus met het hele gezin op vakantie. Voor de in Nederland opgegroeide kinderen is dat niet altijd een genoegen.

Zaki (21) en Redouan (16) zitten op het strand van Tara Youssef, een kilometer ten westen van de stad, een stickie te roken. Ze komen uit Amsterdam, is aan hun accent te horen, en ze vinden het maar niks, deze verplichte vakantie met hun ouders in Marokko. Redouan: 'Er zijn hier veel dieven en bedelaars, meneer. Ik ging gisteren geld wisselen bij de goudhandelaren in de stad, en kreeg onmiddellijk zo'n gek achter me aan. Ik zal blij zijn als ik weer terug ben.'

Zijn vriend Zaki, die in Nederland is geboren, spreekt geen woord Berbers, en ook geen Arabisch, de officiële taal van Marokko. Dat hij niet kan communiceren met de lokale bevolking vindt hij geen probleem. 'Ik wíl helemaal niet met ze praten', zegt hij verveeld.
Terwijl in Nederland wordt geklaagd dat Marokkaanse ouders thuis met hun kinderen Marokkaans praten, waardoor ze het Nederlands niet onder de knie krijgen, heeft de bevolking van Al Hoceima tegenovergestelde zorgen. 'Veel Marokkaanse ouders van de tweede generatie spreken thuis juist wel Nederlands met hun kinderen', zegt Mustapha, een 45-jarige advocaat. 'Er komen hier 's zomers steeds meer kinderen die geen Berbers spreken. Dat is slecht voor onze cultuur, die toch al wordt bedreigd. En het is slecht voor de identiteit van die kinderen, die het gevoel hebben nergens meer bij te horen. Ze zijn ontworteld.'

DE Rif, een uitloper van het Atlasgebergte, is een van de meer problematische gebieden van Marokko. Door de ontoegankelijkheid van de streek hebben de plaatselijke Berber-stammen, die elk voor zich een sterk gevoel van onafhankelijkheid hadden, zich lang weten te onttrekken aan de invloed van de Arabische machthebbers in de hoofdstad Rabat. Onder leiding van de legendarische verzetsheld Abdelkrim el-Khatabi boden zij ook heftig verzet tegen de Spanjaarden, die in de jaren twintig dit deel van Marokko koloniseerden.

Na de onafhankelijkheid van Marokko in 1956 werd een opstand in de Rif hardhandig neergeslagen door een legermacht onder leiding van kroonprins Hassan, de latere koning Hassan II. Daarna is het nooit meer goed gekomen tussen hem en de Riffijnen, die zich verwaarloosd en gediscrimineerd voelen. De hasjteelt en de smokkel vanuit de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla werden de belangrijkste middelen van bestaan. Het bestuursapparaat, tot en met de politieman in de straat, wordt geheel bemand door Arabieren uit andere delen van Marokko, waardoor de bevolking zich nog steeds gekoloniseerd voelt.

Nergens in Marokko werden vorig jaar juli de portretten van de overleden Hassan II, die nooit meer een stap in het gebied had durven zetten, zo snel vervangen als hier. Temeer daar zijn zoon en opvolger Mohammed VI onmiddellijk naar het gebied afreisde, en grote geestdrift bij de bevolking wekte. De inwoners van Al Hoceima zien Mohammed VI als 'hun' koning, al is de hoop op verandering inmiddels geluwd.
Bijna wekelijks vertrekken van hieruit 's nachts bootjes met illegale emigranten naar Spanje. De reis naar 'de overkant' duurt veel langer dan de bekendere route via de nauwe Straat van Gibraltar in het westen. 'Maar het is ook veiliger', zegt Jamila, die juist een telefoontje uit Malaga heeft gekregen dat haar zus daar veilig is aangekomen. 'Het water is rustiger, en er is minder politiecontrole aan beide kusten.'
Illegaal in Europa aangekomen, is het de kunst daar een bruid of bruidegom te vinden en zo verblijfspapieren te verwerven. Daarom is het zomerseizoen in Al Hoceima ook het trouwseizoen. Over de met palmen omzoomde Boulevards Mohammed V en Abdelkrim el-Khatabi komt 's avonds de ene na de andere bruidsstoet van druk claxonnerende auto's voorbij, waarbij de Nederlandse nummerborden ver in de meerderheid zijn. Tot diep in de nacht kun je de knallende vuurpijlen en rotjes horen waarmee de huwelijken worden ingezegend.

De Rif is een tamelijk conservatief gebied. Er is weinig te beleven, op de zomerse festivals na. Meestal trekken jongeren voor een gezellig avondje de bergen in met een van straathandelaren gekochte lading bier, liefst met een gitaar en een jointje erbij.

Brahim en Nuredin, beiden 21, hebben vanavond de voorkeur gegeven aan het ronde restaurant van de Club Maritime bij de haven, waar klanten hun sardientjes en inktvis rechtstreeks van de vissers kopen en in het restaurant laten bereiden. Op het dakterras halen de twee jeugdvrienden onder het genot van een pilsje herinneringen op. De een woont in Hilversum, de ander in Zevenbergen. In Nederland zien ze elkaar nooit, maar in Al Hoceima hebben zij in dezelfde straat hun vroege jeugd doorgebracht. Nu logeren ze er 's zomers met hun familie.

Ze vinden het leuk weer in Marokko te zijn, maar zes weken is wel erg lang. Nuredine: 'Er is hier maar één bioscoop, waar alleen oude films worden gedraaid. En er is maar één discotheek, maar alle meisjes die daar heengaan zijn xxxx.' Brahim vindt het geen echte vakantie. 'Dan ga ik liever naar Spanje. Of in Marokko naar Agadir, dat is tenminste een soort Europese stad.' Hij vertelt van de benauwde uren die hij met zijn ouders en zusje heeft beleefd, toen zij met de auto in Marokko aankwamen. 'De boot van Malaga naar Nador had dertien uur vertraging, dus we arriveerden in het donker. Toen kregen we op weg naar Al Hoceima ook nog pech. Nou, als je weet hoe onveilig die weg is, met al die bandieten. We hebben alle auto's die hulp aanboden meteen weggestuurd.'

's Nachts reizen over de moeilijk begaanbare bergroute langs de Middellandse-Zeekust wordt in reisgidsen afgeraden. De duisternis trekt vooral hasjhandelaren en smokkelaars aan, die soms een deal hebben met de slecht betaalde politie. Toch is Al Hoceima vergeleken met andere Marokkaanse steden een vredige oase, met betrekkelijk weinig bedelaars en geen hosselaars die de spaarzame toeristen lastigvallen.
VOORAL de jongere Marokkanen uit Nederland kunnen niet wennen aan de ongerijmdheden van het Marokkaanse systeem: de grote sociale ongelijkheid, de corruptie, de onmogelijkheid aan een baantje te komen als je geen vrienden op de goede plek hebt, en de bevoogding door de mokhadem, het wijkhoofd dat alles in de gaten houdt en zonder wiens toestemming niets kan, tenzij er dirham-biljetten geschoven worden.

De hoop dat Mohammed VI wezenlijk iets kan veranderen, is na een jaar niet groot meer, al worden hem persoonlijk de beste bedoelingen toegedicht. In gesprekken klinkt al weer het woord revolutie of volksopstand. Naarmate het Rif-nationalisme vervliegt en het geloof in een socialistische revolutie taant, wordt dan al gauw aan een islamitische revolutie gedacht.

Onder in Nederland woonachtige jongeren is de islam vaak hun enige band met Marokko. Brahim vertelt over een in Duitsland aangetroffen boom, waarvan fotowinkels in Al Hoceima afbeeldingen verkopen. In de takken zijn met wat goede wil de Arabische lettertekens te ontwaren voor La ilaha illa lah: Er is maar één God. Dat kan volgens hem geen toeval zijn. Bovendien is de islam de jongste godsdienst, die alle fouten uit vroegere godsdiensten heeft verbeterd.


wordt vervolgd!!!

13-03-2002, 14:04


Nuredine: 'Je ziet hier nu soms topless vrouwen op de stranden. Dat kan toch niet in een islamitisch land. Ik mag het graag zien hoor, zoals ik ook soms een pilsje drink. Maar die gasten hier kunnen helemaal niet drinken, die gaan meteen op de vuist.'
Uit een koffiehuis aan het Massira Plein, het sociale hart van Al Hoceima, vlak boven de baai van Quemado waaromheen de stad is gebouwd, maakt een groepje pubers zich lachend uit de voeten, gevolgd door een boze kelner. Ze hebben de rekening niet betaald, en hebben daar de grootste lol in, zelfs als de kelner een van hen hardhandig vastpakt. Uiteindelijk leggen ze het geld bij elkaar. Lachend vervolgen zij hun weg.

'Les Hollandais zijn het ergst', zegt een man op het terras over het incident. Hij doelt op de Marokkanen uit Europa, van wie de ''Nederlanders'' zich volgens hem in Al Hoceima arrogant en brutaal gedragen. 'Ze vallen ook de meisjes lastig.' Ze spreken volgens hem expres Nederlands om te laten merken dat ze uit Europa komen, en dat ze het gemaakt hebben. 'De brutaalsten zijn trouwens niet uit Al Hoceima afkomstig, maar uit dorpen in de omgeving. Ze hebben geen enkele cultuur in hun hoofd.'

IN het vliegtuig terug naar Amsterdam blijkt het ook tussen de Berbers en Arabieren nog geen pais en vree. Een 20-jarige jongen, die zijn vakantie balend heeft afgebroken, heeft op het toilet zitten roken. De chef van het (Arabische) cabinepersoneel is woedend, neemt zijn paspoort in en zegt dat hij de politie op Schiphol zal waarschuwen. Als een medepassagier de jongen adviseert zijn excuses aan te bieden, spot hij: 'Excuses? Aan hun? Zelfs als je hun voeten kust, aanvaarden ze nog geen excuses.'13-03-2002, 14:49
je moet een keertje richting agadir gaan, dan zie pas hoe vrouwen daar lopen op het strand!!!

13-03-2002, 16:42
dat meen je niet dat ze daar topless naar het strand gaan!!!!!
Ik kom ook uit al hoceima en het is inderdaad zo dat als ik op vakantie ga dat het net lijkt alsof ik weer in nederland ben alleen is het dan mooi weer!!
En je ziet inderdaad ook van die gasten die duizend keer de zelfde weg rijden met hun bmw of mercedes!!
Mooie wagens hebben ze daar ineens het hele jaar door rijden ze in een smart of sterker nog nemen ze de benenwagen !!!
Maar ja wat doe je er tegen????

groetjes nissa

14-03-2002, 08:43Citaat:
Origineel gepost door [100%]


Nou busje_207.. ze lopen erbij net als in alhoceima.. ik heb ze zelf gezien, dus.. gewoon normaal bikini of badpak aan..
word ziek van die negatieve uitlatingen.. het is allemaal even erg of even goed.. waar je maar ook bent in marokko..

en nissa.. ja in alhoceima heb je naakt strand, die bewaakt is, dus met bikini kom je daar niet in..

groetjes.. 100%
je hebt het helemaal mis 100%, in alhoceima en omgeving is het niet zo erg, maar zodra je bij de arabieren bent, zie je van alles, ik noemde agadir omdat daar veel toeristen gaan.

14-03-2002, 10:24
Donder toch op,

Die rjeffa zijn nog altijd de ergste in dat soort dingen......
Bedekt van huis, eenmaal op straat herken je ze niet meer...

Siroe Siroe a felahha........

14-03-2002, 10:36
100%
Sir(i) houwd(i) lmoggek

Hoema bdouw enna nkemmel!!!!!!!!!

14-03-2002, 10:40
Meid, for your information, ik reageerde niet op wat jij plaatste, maar goed.

Nu effe wel....

In het zuiden zie je ze met sigaretje lopen? Ze3ma in de Riff niet?? Siri siri a bniyti. Ze3ma jullie zijn zo heilig. Open je ogen zou ik zeggen en je ziet al gauw dat 1 op de 2 riffiaat een sigaretje opsteekt. Of kom je je grotje niet uit????

14-03-2002, 12:29
almgharba, wees eens een keertje gewoon marokkannen en berbers of arabieren. we komen uit een land, we hebben een cultuur en we wonnen hier met zijn allen, dus waarom zo'n discusie, jij berber du je ben schijnhelig en je bent arabier dus je doet dingen die verboden zijn. dat slaat nergens op. ben zelf berber vanoorsprong, maar geboren en getogen in tetoua, ik leef zoals ik opgevoed ben, voor mij is er geen verschiel in berber of arabier, in tetouan ook niet , daar leven mensen gewoon met elkaar en axepteren elkaar, daar moeten wij ook eens mee gaan beginnen. heb zelf vrienden die berbers zijn, ze gaan arabieren uitschelden waar ik bij ben, weet je hoe ik me dan voel, dan probeer ik dat gedachte uit hun hoofd te hallen maar daar is het te laat voor. alleen zij kunnen hun eigen gedachte veranderen. sallaam aleikum ya echwaati

ben de engel die de folken bij elkaar brengt

14-03-2002, 20:18
dacht dat Tetouan erg was??? dus niet!!!

15-03-2002, 15:21

Citaat:
Origineel gepost door son_gohan
wajouw heb je dat zelf geschreven, fantastisch meid.
Ik kom ook uit alhoceima het is een prachtige stad, maar je overdrijf het een beetje, vind ik.
Ik bedoel niks mee dus thalla.
ik ben geen MEID!!!
en ik heb het ook niet zelfgeschreven!!!
groet

16-03-2002, 00:46

test

16-03-2002, 21:38


Salaam...

Ik ben ook berbers..zoals velen hier....

Er zijn zowel arabische hxxrtjes als berberse hxxrtjes
Er zijn zowel arabische pxxiers als berberse pxxiers,
Er zijn zowel arabische moslims als berberse moslims
We komen allemaal oorspronkelijk uit Marokko ..
We worden allemaal Marokkanen genoemd
De een is niet beter dan de ander ...
De een is niet slechter dan de ander..


Knoop dat goed in jullie oren!! We zijn allemaal geschapen door Allah..We zijn allemaal geschapen als Moslims.
We geloven allemaal in de Koran...


Dus waarom onderling elkaar uitschelden...Als we toch allemaal dezelfde zijn????!!!

EN HEB HET LEF NIET OM HIER TEGEN IN TE GAAN!!!!

groetjes Jamila

17-03-2002, 13:52

Citaat:
Origineel gepost door tetouani79
almgharba, wees eens een keertje gewoon marokkannen en berbers of arabieren. we komen uit een land, we hebben een cultuur en we wonnen hier met zijn allen, dus waarom zo'n discusie, jij berber du je ben schijnhelig en je bent arabier dus je doet dingen die verboden zijn. dat slaat nergens op. ben zelf berber vanoorsprong, maar geboren en getogen in tetoua, ik leef zoals ik opgevoed ben, voor mij is er geen verschiel in berber of arabier, in tetouan ook niet , daar leven mensen gewoon met elkaar en axepteren elkaar, daar moeten wij ook eens mee gaan beginnen. heb zelf vrienden die berbers zijn, ze gaan arabieren uitschelden waar ik bij ben, weet je hoe ik me dan voel, dan probeer ik dat gedachte uit hun hoofd te hallen maar daar is het te laat voor. alleen zij kunnen hun eigen gedachte veranderen. sallaam aleikum ya echwaati

ben de engel die de folken bij elkaar brengt
effe comentaar op je spelling leveren
het is accepteren en geen axepteren
het is volken en geen folken


xxxx jullie allemaaaaaaaaaaaaaal ik haat berberen, ik haat rabieren ik haaaaaaat iedereeeeeeeeeeeeeeen zo dat moest effe der uit

17-03-2002, 14:03

Citaat:
Origineel gepost door Mistereffe comentaar op je spelling leveren
het is accepteren en geen axepteren
het is volken en geen folken


xxxx jullie allemaaaaaaaaaaaaaal ik haat berberen, ik haat rabieren ik haaaaaaat iedereeeeeeeeeeeeeeen zo dat moest effe der uit
Hello...Mister..

Ik wou ook ff commentaar geven op jouw spelling...hihi

Het is COMMENTAAR en geen COMENTAAR...
Koekje van eigen deeg hahahahaha...

En waar slaat dat op" ik haat iedereen"..dus ook jezelf en je ouders enz. Wees daar maar trots op.
Denk eerst ff na...voordat je wat schrijft..A HMAR/AGJOER!!!


hihi

gegroet Jamila

Pagina's : [1] 2 3 4 5