Bekijk volle/desktop versie : Rusland gaat de euro invoeren



27-11-2010, 02:21
De Russische premier Vladimir Poetin heeft vertrouwen in de euro, ondanks de schuldencrisis die een aantal lidstaten van de Europese Unie heeft getroffen. Dat zei hij vrijdag tijdens een bespreking in Berlijn.
© AFP

Poetin zei tevens dat Rusland in de toekomst mogelijk zelfs wil deelnemen aan de monetaire unie.

Ondanks de problemen heeft de euro zich volgens Poetin bewezen als een 'stabiele wereldvaluta'. Hij prees bovendien de pogingen van de Europese Centrale Bank en de lidstaten om de munteenheid te stabiliseren.

"We moeten af van het overweldigende monopolie van de dollar. Het maakt de wereldeconomie kwetsbaar", zo zei hij.

Toenadering onvermijdelijk.

Op vragen of Rusland in de toekomst mogelijk ook overgaat op de euro, zei Poetin dat de 'toenadering van Rusland en Europa onvermijdelijk is'. Op een persconferentie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel herhaalde hij dit nog eens.

Wel zei de premier dat er eerst nauwer moet worden samengewerkt op economisch gebied.

Merkel noemde het toetreden van Rusland tot de euro een 'toekomstvisie'. Maar, zo zei ze, 'hoe meer onze economieën met elkaar vervlochten raken, des te interessanter zal het zijn om het valutabeleid aan te passen'.

Ook kritiek

Poetin had vrijdag ook kritiek op de Europese Unie. Volgens hem stuiten Russische bedrijven op lastige hobbels als ze proberen te investeren in de EU. Hij herhaalde dan ook zijn oproep voor een vrijhandelszone tussen de EU en Rusland.

Merkel reageerde voorzichtig positief op dit voorstel. Ze zei in principe een voorstander te zijn van het idee, maar waarschuwde dat er eerst nog veel werk moet worden verzet.

Ze merkte bovendien op dat de recente handelsakkoorden met Wit-Rusland en Kazachstan een stap in de verkeerde richting zijn.

http://www.nu.nl/economie/2388539/rusland-mogelijk-euro.html

27-11-2010, 02:22


"Poetin zei tevens dat Rusland in de toekomst mogelijk zelfs wil deelnemen aan de monetaire unie."

kernwoord: mogelijk

27-11-2010, 02:22
Dus toch geen china als wereldmacht, maar europa

wordt leuk 3 sterke concurrenten