Bekijk volle/desktop versie : Wat is het verschil tussen ..



12-11-2010, 20:50
[Wat is het verschil tussen een Profeet, en een Boodschapper ? ]

12-11-2010, 21:31



Citaat door Oem-Nadir:
Alle lofprijzingen komen Allaah toe.

Het bekende verschil tussen een Profeet en een Boodschapper is dat een Boodschapper iemand is aan wie een (nieuwe) wetgeving geopenbaard is, en aan hem is opgedragen om het bekend te maken, terwijl een Profeet iemand is aan wie een wetgeving geopenbaard is, maar aan wie niet is opgedragen om het bekend te maken. Maar dit onderscheid is niet vrij van problemen, omdat een Profeet ook opgedragen is om mensen op te roepen, de Boodschap te verspreiden, en te oordelen onder de mensen. Daarom zei Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah:

"Het juiste standpunt is dat de Boodschapper iemand is, die is gestuurd is naar de ongelovige mensen, en de Profeet is iemand die is gestuurd naar de gelovige mensen met de sharee'ah (wetgeving) van de Boodschapper die voor hem kwam, om hen te onderwijzen en om onder hen te oordelen, zoals Allaah zegt (interpretatie van de betekenis):

"Voorwaar, Wij hebben de Tawraat (Torah) [aan Moosa (Mozes)] neergezonden met daarin Leiding en Licht. De Profeten, die zich (aan Allaah) overgegeven hadden, oordeelden ermee over de joden." [al-Maa'idah 5:44].

De Profeten van de Kinderen van Israël oordeelden dus met de Tawraat die Allaah aan Moosa had geopenbaard.

Met betrekking tot de aayah,

"…hij is de Boodschapper van Allaah en de laatste van de Profeten…" [al-Ahzaab 33:40]

en waarom het niet spreekt over de laatste van de Boodschappers - het einde van de Boodschap betekent niet het einde van Profeetschap, maar het einde van Profeetschap betekent wel het einde van de Boodschap.Daarom zei de Profeet :"Er zal na mij geen Profeet komen," en hij zei niet, er zal na mij geen Boodschapper komen.

Dus wij weten dat er na hem geen Boodschapper en geen Profeet komt; hij was de laatste van de Profeten en van de Boodschappers .



Shaykh Mohammed Chaliel Harraas Rahimahoellahoe Ta'ala zegt in zijn commentaar op al- Aqiedah al Waasitieyah van Shaykul Islaam ibn Taymiyyah (Rahimahoellahoe Ta'ala) blz. 52 ''Een Boodschapper is een mannelijk, vrij mens die een Wetgeving geopenbaard krijgt en opgedragen wordt om deze Openbaring te verkondigen, wanneer hij een openbaring krijgt en niet opgedragen wordt om deze te verkondigen dan is hij een Profeet. Elke Boodschapper is dus een Profeet maar niet elke Profeet is een Boodschapper!'' [Einde citaat] Het verschil tussen een Boodschapper en een Profeet (vanuit mijn aantekeningen bij al-Waasitiejah die ik onderwezen heb gekregen van Shaykh Chaalid Fowzie op Daar al-Hadieth in Mekkah die op zijn beurt de stof heeft gekregen van shaykh al Allaamah Hamoud bin Abdoellah at-Twaydjerie Rahimahoellahoe Ta'ala): ''Iedereen die een openbaring vanuit de hemel krijgt is een Profeet, wanneer hij echter met een specifieke boodschap gestuurd wordt dan is hij een Boodschapper. Een Profeet is iemand die een openbaring krijgt die de boodschap van een Boodschapper voor hem bevestigd. Terwijl een Boodschapper een openbaring krijgt van een nieuwe wetgeving. Zowel de Profeet als de Boodschapper worden bevolen om naar datgene wat aan hen geopenbaard is uit te nodigen net zoals dit de taak van elke gelovige is. [zie an-Noeboewaat van ibn Taymiyya blz: 172:175]



DjazakaAllaahu ghayran.

Dus Adam was een Boodschapper ?

13-11-2010, 15:18

Citaat door Oem-Nadir:
Nee, hij was een profeet. Noeh(Noah) alayhi wa salaam was de eerste Boodschapper van de mensheid.



Ohoke bedankt

13-11-2010, 15:27
Elke Boodschapper is een Profeet, maar niet elke Profeet is een Boodschapper.

De Boodschappers zijn de Profeten Nuh,Ibrahim, Musa, Isa en Mohamed (vrede zij met hun allen)
De anderen zijn alleen Profeten, dus ook Adam.

26-11-2010, 14:50



Citaat door Superkar:
Elke Boodschapper is een Profeet, maar niet elke Profeet is een Boodschapper.

De Boodschappers zijn de Profeten Nuh,Ibrahim, Musa, Isa en Mohamed (vrede zij met hun allen)
De anderen zijn alleen Profeten, dus ook Adam.



Okee bedankt

26-11-2010, 14:52
Djazaak allahoe gairan, zeer duidelijk.