Bekijk volle/desktop versie : Wijze advies Sufyan Al-Thawri (rh)



09-11-2010, 12:55
Advies van Sufyan Al-Thawri (rh)

Sufyan Al-Thawri (rh) schreef naar Abbad ibn Abbad al-Khawwas al-Arsufi (rh) zeggend:
Om verder te gaan: Je leeft in een tijd, de metgezellen van de Profeet (SAW) zochten hun toevlucht tegen het bereiken hiervan, en zij hadden de kennis die wij niet hebben, en zij hadden de rang die wij niet hebben, dus wat betekent dit voor ons, wanneer wij dit (tijd) bereiken, terwijl wij weinig kennis hebben, weinig geduld, weinig helpers die aansporen tot het goede, de corruptie van mensen en de vervuiling van deze wereld?

Dus blijf bij de originele staat van zaken en houd je hieraan vast. Ik adviseer jou om onbekend te blijven, want dit is de tijd om anoniem te blijven (khumul). En blijf op een afstand en meng je weinig met de mensen, want vroeger, als de mensen elkaar zouden ontmoeten, zouden zij van elkaar voordeel hebben. Maar vandaag de dag is dat verdwenen en jouw veiligheid - volgens onze mening - bevind zich in het verlaten van hen.

Pas op voor de heersers. Pas op dat je hun nadert en dat je je mengt in hun zaken. Pas op en wees niet misleid, zodat er tegen jou word gezegd: bemiddel voor mij, zodat jij een onderdrukte kan helpen, of zodat jij een daad van onderdrukking kan afweren, want dit is slechts een misleiding van Iblis, welke door de corrupte reciteurs word gebruikt om gunstige posities te verkrijgen. Men was gewend te zeggen, pas op voor de beproeving van de onwetende aanbidder en de corrupte geleerde, want de beproeving van deze twee is inderdaad een beproeving voor iedereen.

Als jij vragen krijgt, en er is noodzaak om een fatwa te geven, neem dan hiermee je voordeel, maar haast je hier niet naar terwijl je dit wenst. En pas op dat je als degene word die ervan houd dan zijn woorden gepraktiseerd worden, of dat zijn woorden worden bekent gemaakt en ernaar geluisterd word, terwijl wanneer dit niet gebeurt je de effect hiervan op hem kunt zien.

En pas op voor de liefde voor leiderschap, want leiderschap kan geliefder voor de mens zijn dan goud en zilver, maar dit is iets moeilijks en duisters; en dit word niet begrepen behalve door de wijze geleerden. Dus zoek naar je verloren ziel en werk met een correcte intentie en weet dat er binnenkort zich een zaak gaat aandienen bij de mensen waardoor een persoon de dood gaat wensen.

Was-salâm


The text and explanation of this wasiyyah (advice / legacy) has been taken from the book: Min Wasâyus-Salaf (pp.19-25) by Shaykh Salîm al-Hilâlî – hafidhahullâh.