Bekijk volle/desktop versie : Doden bij ontruimen kamp in Westelijke Sahara (marokko) ma 08 nov 2010, 20:52



Pagina's : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

08-11-2010, 22:39
ma 08 nov 2010, 20:52
Video Buitenland

Twingly blog zoeken
Jouw blog hier

Doden bij ontruimen kamp in Westelijke Sahara


AL-AYOUN - Marokkaanse agenten en militairen hebben maandag een tentenkamp van betogers op bijna 20 kilometer van de hoofdstad van de Westelijke Sahara, Al-Ayoun, met geweld ontruimd. Een vertegenwoordiger van de Marokkaanse regering zei dat bij het ontruimen van het kamp een politieman en een brandweerman werden gedood.



Volgens de beweging Polisario Front, dat streeft naar onafhankelijkheid voor de Westelijke Sahara, hebben de Marokkaanse troepen een 26-jarige man gedood en honderden inwoners van het kamp verwond. Afgevaardigden van de beweging die aanwezig waren bij vredesonderhandelingen in de Verenigde Staten, veroordeelden de inval.
Ook de Verenigde Naties waren niet te spreken over de timing van de Marokkaanse overheid. „Het is zeer ongelukkig dat deze operatie de atmosfeer heeft aangetast waarin de onderhandelingen worden gehouden”, aldus een woordvoerder. „We vragen alle partijen om uiterste ingetogenheid te betonen in de uren en dagen die gaan komen.”
Tijdens de ontruiming maakten politie en het leger onder meer gebruik van traangas, wapenstokken, waterkanonnen en helikopters. Tot de maatregel was overgegaan omdat de levensomstandigheden in het kamp steeds slechter zouden zijn geworden. Het ontruimde kamp heet Gdaim Izik en is ongeveer een maand geleden opgezet. In het kamp waren naar schatting 20.000 Sahrawi's (inwoners van de Westelijke Sahara) neergestreken die zich gediscrimineerd voelen door het Marokkaanse bestuur.
Het geweld sloeg maandag over van Gdaim Izik naar de straten van Al-Ayoun. Volgens een Marokkaanse regeringsfunctionaris staken betogers in Al-Ayoun een politieman dood. De Sahrawi's betoogden al een maand in Gdaim Izik tegen de Marokkaanse autoriteiten in de voormalige Spaanse kolonie. De oprichting van het tentenkamp was een van de grootste anti-Marokkaanse acties ooit in de Westelijke Sahara.
Het gebied werd 35 jaar geleden door Marokko ingelijfd. Polisario Front vocht tot een wapenstilstand in 1991 tegen de Marokkaanse autoriteiten. De afgelopen jaren hebben betrokken partijen veel gesproken, maar sinds de onderhandelingen in 2007 vastliepen, is weinig vooruitgang meer geboekt. Het is de derde keer dat de VN alle betrokkenen om tafel heeft gezet in de hoop een oplossing te vinden.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/8158820/__Marokko_ontruimt_kamp_Sahara__.html?sn=binnenlan d,buitenland

08-11-2010, 22:40


Doden bij onrust in Westelijke Sahara
(Novum/AP) - Bij een inval in een kamp van demonstranten nabij Laayoune, in de betwiste Westelijke Sahara, zijn maandag twee Marokkaanse veiligheidsagenten om het leven gekomen. Een derde werd doodgestoken bij de daaropvolgende onrust. Zeker zeventig agenten raakten gewond. Dat heeft het Marokkaanse persbureau MAP gemeld. Gedurende de onrust die na de inval was ontstaan werd een aantal gebouwen in Laayoune brand gestoken, waaronder het gebouw van een tv-zender. Paramilitairen zetten traangas in tegen de demonstranten, de oorspronkelijke bewoners van het gebied, ofwel Sahrawi. Het kamp werd half oktober door een aantal inwoners van Laayoune opgericht om te protesteren tegen de erbarmelijke leefomstandigheden. De spanningen rondom het tentenkamp sluimerden al weken onder de oppervlakte en maandag werden het kamp binnengevallen door Marokkaanse veiligheidstroepen. De operatie duurde in totaal nog geen uur. "Het was een erg gewelddadige interventie", aldus Galia Djimi, een Marokkaanse mensenrechtenactivist. "Mensen werden geslagen en er zijn gewonden gevallen." De Britse liefdadigheidsorganisatie Sandblast beschreef de operatie als 'onbeschoft'. De leider van de groep die het kamp had opgezet, Brahim Ahmed, beweery dat de bewoners van het kamp rond de zestien agenten hebben gedood door ze met stenen dood te slaan of met een auto dood te rijden. Ook zei hij dat een aantal bewoners is omgekomen. De bewering van Ahmed konden niet worden bevestigd. De lokale onafhankelijkheidsbeweging in de Westelijke Sahara, Polisario, is al jaren in conflict met Marokko. Marokko claimt het gebied, maar het Saharaanse bevrijdingsfront Polisario wil onafhankelijkheid. Duizenden Sahrawi's leven in vluchtelingenkampen in onder andere Algerije, omdat ze zijn verdreven uit hun moederland.


http://buitenland.nieuws.nl/617473/doden_bij_onrust_in_westelijke_sahara

08-11-2010, 22:40
Dertien doden bij ontmanteling kamp in Marokko
HLN UPDATE Bij confrontaties tussen de Marokkaanse politie en bewoners van een kamp nabij al-Ajoen, in de Westelijke Sahara, zijn 13 doden gevallen. Dat meldt het Polisario, een bevrijdingsleger dat in 1973 werd opgericht om de Westelijke Sahara te bevrijden van de Spaanse bezetter. Andere bronnen spreken van twee doden en 70 gewonden.

Twaalf mensen kwamen om tijdens de ontmanteling van het kamp. Een persoon stierf bij een daaruit volgend incident in al-Ajoen. Duizenden inwoners richtten het kamp van al-Ajoen op 19 oktober op om te protesteren tegen "de verslechtering" van hun levensomstandigheden.

De overheid begon begin november loten grond toe te kennen aan bepaalde categorieën mensen, zoals weduwes, gescheiden vrouwen en oude mensen, maar die maatregelen waren onvoldoende voor de kampbewoners. (belga/gb)
08/11/10 13u18

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1180119/2010/11/08/Marokkaanse-politie-ontmantelt-kamp-van-manifestanten.dhtml

08-11-2010, 22:41
Four killed, 70 hurt in Morocco raid on Western Sahara camp.

8 november 2010
At least four people were killed and seventy others were hurt after violent clashes broke out between protesters and Moroccan security forces in the disputed territory in the Western Sahara, officials said on Monday

The Moroccan security forces stormed Monday morning to dismantle a protest camp erected near Laayoune, Western Sahara, and several people were injured during this operation, said a journalist from the AFP. The police have launched this operation around 7:00 am GMT using powerful water cannons against the inhabitants of the camp. Several ambulances carrying the injured to Lâayoune were seen, the correspondent noted. "It is not known at this time if there are deaths but several injured people were transported to Laayoune," said a resident of the city. Local authorities have confirmed that the assault was given at 07:00 am GMT by the police and auxiliary forces under the supervision of the prosecution. This operation was intended, according to these sources, "to disperse a group of people who refused to leave the camp after having received assistance from the state." Sunday, the road between Lâayoune to the camp drawn nearby by residents to protest against their conditions of life had been blocked by the Moroccan authorities and the GSM mobile network was cut. An activist of a local NGO evoked Sunday "tensions" within the camp and found that an assault of the security services could be imminent. The camp was erected Lâayoune October 19 by several thousand people to protest against the "deterioration" of their living conditions and demanded "jobs and housing." Authorities began in early November to distribute pieces of land to some groups such as widows, divorcees and elderly, but these measures were insufficient to satisfy the occupants of the camp. A third round of negotiations between Morocco and the Polisario Front over Western Sahara's future must begin on Monday under the aegis of the UN, in suburban New York. The new session of two-day talks will be held at Greentree, Long Island, in the presence of the neighboring countries of Western Sahara, Algeria and Mauritania.


British charity group Sandblast says Morocco's security forces "brutally dismantled" the protest camp.



08-11-2010, 22:41


[Marokko ontruimt kamp West-Sahara/B]


[B]Toegevoegd: maandag 8 nov 2010, 19:35
In Marokko hebben politieagenten en militairen met geweld een tentenkamp in de Westelijke Sahara ontruimd. In het kamp zaten 20.000 aanhangers van de onafhankelijkheidsbeweging Polisario.

Polisario verzet zich al 35 jaar tegen de Marokkaanse overheersing van het gebied, dat voor die tijd een Spaanse kolonie was.

Het oprichten van het kamp een maand geleden was een van de grootste anti-Marokkaanse acties van de laatste tijd.

Politie en leger zetten helikopters, traangas en waterkanonnen in bij de ontruiming. Volgens Marokko zijn er bij rellen een agent en een brandweerman omgekomen.

De Polisario-beweging zegt dat honderden bewoners van het kamp verwondingen hebben opgelopen.


http://nos.nl/artikel/196929-marokko-ontruimt-kamp-westsahara.html

08-11-2010, 22:44






Marokko veegt tentenkamp plat
Politie en leger hebben in Marokko een tentenkamp van betogers met geweld ontruimd. Het kamp lag op een kilometer of 20 van Al-Ayoun, de hoofdstad van de Westelijke Sahara. Een politieman en een brandweerman zijn hierbij gedood, vertelt een vertegenwoordiger van de Marokkaanse regering.

De beweging Polisario Front zegt dat de troepen een 26-jarige man hebben gedood, en honderden kampbewoners verwond. Polisario streeft naar de onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara.

Er waren vredesonderhandelingen gaande onder toeziend oog van de Verenigde Naties, die niet blij zijn met de actie: "Het is zeer ongelukkig dat deze operatie de atmosfeer heeft aangetast waarin de onderhandelingen worden gehouden." De VN-woordvoerder voegt toe: "We vragen alle partijen om uiterste ingetogenheid te betonen in de uren en dagen die gaan komen."

De autoriteiten maakten gebruik van traangas, wapenstokken, waterkanonnen en helikopters. De motivatie voor de ontruiming zou zijn geweest dat de leefomstandigheden in het kamp te slecht waren geworden. Ongeveer een maand geleden werd het kamp opgezet, en inmiddels waren er al 20.000 Sahrawi's (inwoners van de Westelijke Sahara) woonachtig, als protest tegen de discriminatie door de Marokkaanse regering.

http://www.spitsnieuws.nl/archives/buitenland/2010/11/marokko_veegt_tentenkamp_plat.html

08-11-2010, 23:08
شغب اذناب البوليساريو في مدينة العيون

Polisario oproer in de stad Laayoun







http://www.youtube.com/watch?v=MfFkOiQWgVs&feature=player_embedded

08-11-2010, 23:08
Street Protests in Laayoune


08-11-2010, 23:10






Verzocht de minister van Buitenlandse Zaken van Spanje, Trinidad Jimenez, aan de vooravond van de dag van maandag tot "kalmte" en "terughoudendheid" na schermutselingen in de stad Laayoune Sahara, na tussenkomst van de Marokkaanse veiligheidstroepen naar het kamp Okdim Iizsk die hinderlaag inwoners van de stad om te protesteren tegen hun sociale, een confrontatie die resulteerde in te evacueren de dood van drie leden van de Veiligheidsraad en Greg zeventig anderen en de arrestatie van 65 demonstranten.

En regisseerde de Spaanse hoofd van de diplomatie, je bent een officieel bezoek aan Bolivia, een beroep op zowel Marokko en het Frente Polisario separatisten in om de gesprekken, die zich zou uitstrekken van de "rust" in de regio te hervatten.

Trinidad Jimenez zei dat het noodzakelijk is om Marokko en het Polisario Front zitten aan de onderhandelingstafel in New York, zoals het was gepland voor vandaag en morgen onder auspiciën van de Verenigde Naties.

En nodigde beide partijen om de besprekingen zo spoedig mogelijk te hervatten, omdat op dit moment, "een middel van de invoering van een element van rust en dialoog nodig om te voorkomen verslechtering van de situatie."



google vertaald !!!!

http://hibapress.com/news9709.html

08-11-2010, 23:16

Photograph: AFP/Getty Images

08-11-2010, 23:18
http://www.ansamed.info/en/top/ME.XAM13770.html


Om vrouwen en kinderen te redden..zeggen ze in Rabat

08-11-2010, 23:21
de polisario aanhangers laten weer hun ware aarde zien

dat zijn geen demonstraties ,dat zijn teorristen bewapend met messen


08-11-2010, 23:27



Citaat door cheguevara:
de polisario aanhangers laten weer hun ware aarde zien

dat zijn geen demonstraties ,dat zijn teorristen bewapend met messen




gesteund door ......

08-11-2010, 23:41
het leger moet in actie komen
en die honden doodschieten

08-11-2010, 23:45

Citaat door cheguevara:
de polisario aanhangers laten weer hun ware aarde zien

dat zijn geen demonstraties ,dat zijn teorristen bewapend met messen



Net als de Palestijnen

Pagina's : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23