Bekijk volle/desktop versie : China zet EU-landen onder druk om Nobelprijs



04-11-2010, 19:44
OSLO - Het bewind in China zet Europese landen onder druk in de aanloop naar de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede aan dissident Liu Xiaobo, op 10 december in Oslo.

Dat meldde de Amerikaanse krant The New York Times donderdag op basis van gesprekken met westerse diplomaten.
Peking heeft brieven verstuurd naar diverse ambassades in Oslo, de hoofdstad van Noorwegen.

In de brief worden de betreffende landen opgeroepen de uitreikingsceremonie van de Nobelprijs te boycotten en af te zien van de gebruikelijke felicitatieboodschappen aan het adres van de winnaar.

Crimineel
De Chinese machthebbers beschouwen Liu Xiaobo als een crimineel. Het is onduidelijk hoeveel landen China heeft benaderd. Ook is het nog onbekend of er een brief is afgeleverd bij de ambassade van Nederland in Oslo.

De Nederlandse ambassadeur in Oslo wilde geen commentaar geven op de brieven, maar liet wel weten van plan te zijn de Nobelprijsceremonie bij te wonen. Ook zijn Duitse en Deense collega's gaan.

Gevangenisstraf
Liu Xiaobo (54) werd vorig jaar tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens 'aanzetten tot staatsondermijning'. Hij was een van de auteurs van het burgerrechtenmanifest Charta 08. In dit document wordt opgeroepen tot grotere vrijheid en een eind aan de politieke dominantie van de

Communistische Partij.
Normaal gesproken komen Nobelprijswinnaars hun prijs persoonlijk in Olso in ontvangst nemen. Hoe dat deze keer gaat, is nog onduidelijk.
Het Nobelcomité kan nog niet zeggen wie de prijs namens Liu in ontvangst zal nemen. Wel is duidelijk dat de ceremonie een optreden van een kinderkoor zal omvatten, op verzoek van Liu.
© ANP/Novum

http://www.nu.nl/buitenland/2371692/china-zet-eu-landen-druk-nobelprijs.html

04-11-2010, 20:54



Citaat door achja100:
Laten we die Chiese moslims gaat steunen, om China te pesten. Tevens goed voo de integratie.


Ja laten we daar nog eens op wijzen, die Oejgoeren, om eens niet de Tibetanen te noemen.

04-11-2010, 20:55
China zet druk door de tekorten op speciale edelmetalen, door massaal staatsobligaties te kopen (ook in Europa), door heel Afrika te ontginnen, door zetels bij het IMF en de wereldbank op te eisen etc. etc. De Chinese president is inmiddels al uitgeroepen tot de machtigste man op aarde....

The future is "yellow".

04-11-2010, 20:57
Liu schreef dat China een groot amusementspark is geworden waarin men zich richt op een middelmatigheid die waarschijnlijk nergens in de wereld z n gelijke kent: ... Misschien zullen we op een dag democratie en vrijheid hebben, maar tegen die tijd zullen we geen ziel meer hebben.

04-11-2010, 22:09



Citaat door achja100:
Het Chinese regime is doodsbang voor politieke onrust. Stel je voor, dan zouden hun slaven wel eens iets voor zichzelf kunnen opeisen : weg miljarden voor de elite !


Maar de Chinezen ontwikkelen zich ook, razendsnel namelijk. Met toename van welvaart nemen mensenrechten toe:

"...the pursuit of happiness..."

Vooralsnog doen de Chinezen in Amsterdam veel zaken, zelfs mijn broertje heeft er mee te maken, tot grote tevredenheid overigens, hij zei: het is beter dan de amsterdamse penoze.

04-11-2010, 23:06

Citaat door achja100:
Ik denk het niet. Ik zie het filosofisch.

China is een dictatuur, waarin het volk niets te vertellen heeft. Zo'n systeem kan niet machtiger worden dan het westen, waar het volk juist wel veel te vertellen heeft.

Alle totalitaire regimes zien de democratie als een zwak chaotisch systeem. "Echte leiders" regelen alles zelf, en laten geen initiatief van onderop toe.

Het is hun grootste fout.


Het communistisch systeem met enige vorm van vrije markt zoals in China is juist economisch vele malen efficiënter dan het democratische systeem. Voordat bv in het westen een weg wordt aangelegd zijn er maanden zo niet jaren verstreken vooraleer een en ander is goedgekeurd, in China doet men het gewoon. En men geeft geen fuck om mensenrechten. In Afrika laat men dus gewoon kinderen werken in de kopermijnen tegen een hongerloon ipv reguliere medewerkers die volgens westerse maatstaven een bepaald minimumloon dienen te verdienen en recht hebben op bepaalde arbeidsomstandigheden. Daar valt nooit tegen te concurreren.

05-11-2010, 11:56
Niet buigen voor tirannen

05-11-2010, 12:12

Citaat door Bada_Bing:
China zet druk door de tekorten op speciale edelmetalen, door massaal staatsobligaties te kopen (ook in Europa), door heel Afrika te ontginnen, door zetels bij het IMF en de wereldbank op te eisen etc. etc. De Chinese president is inmiddels al uitgeroepen tot de machtigste man op aarde....

The future is "yellow".

The Yellow peril,

volgens Harry Hoover.


Thanks to Nixon en Kissinger zitten we nu flink in de boot, met die grootste dictatuur ter wereld.