Bekijk volle/desktop versie : Dames doe je deur open de RAMADAN komt!!



Pagina's : [1] 2

31-08-2004, 16:57
Slm 3alikoum wr Allah wb,

Zoals mijn onderwerp al aan duidt staat de ramadan voor de deur.
Ik zat al te bedenken wat voor lekkers ik kan maken bij de wel beroemde HARIRA.
Als druk werkende vrouw (5dgn) moet ik natuurlijk een voorraad hebben in mijn vriezer

Gaarne zo veel mogelijk snacks voor bij de harira..lekkere gevulde bladerdeegjes, loempia's, briwats, lichte salades en nog veel meer.
Svp geen zware marmita, kip of brood recepten die er niet meer bij kunnen na de soep.

Wel bedankt allemaal...zelf zal ik ook wat plaatsen.

Wa Slm 3alikoum.

31-08-2004, 17:12


Dames hier komt mijn eerst recept!

Lekker pasteitje voor bij de HARIRA.

Ragoût Benodigheden:
-40 gr. gebraden of gekookt vlees of kip
-enige takjes peterselie
-15 gr. margarine
-1 1/2 eetlepel bloem (lepel afgestreken)
-dl boulion (naar keuze, afhankelijk van de vlees soort)
-champions
-mespunt zout
-mespunt peper
-mespunt nootmuskaat
-enige druppels citroensap (of aroma)

Vlees of kip in stukjes snijden.
Peterselie wassen en fijn snijden.
Margarine smelten en bloem er door roeren.
Boullon er bij schenken.
De massa al roerend aan de kook brengen en 5 min. zacht koken (blijven roeren)
De ragoût op smaak brengen met zout en peper en citroensap.
(voor de echte marokaanse dip evt. wat markaanse kruiden er bij)

Vlees of kipperagoût wordt gebruikt als vulling in: Pasteitjes, broodjes, korstbakjes, omeletten, flensjes of pannekoeken evt, in schelpen of pasteibakjes.
Tevens kan de ragoût opgedaan worden met geroosterd, gebakken brood of stokbrood voor bij de soep.
Kan ook door de rijst gemengd worden als salade.

Eetsmakkelijk!

WS.
Ps. ik zelf vul het in kant en klare pasteitjes.

01-09-2004, 20:11

Citaat:
Origineel gepost door Hartenbloem
Lekker
Fijn dat er iemand is die het lekker vindt

loewie

02-09-2004, 09:43
Aardappelkoekjes

Benodigheden:
250 g gekookte aardappelen of puree
2 eetlepels zelfrijzend bakmeel (afgestreken lepels)
3 eetlepels melk
1/4 ei
1/4 theelepel zout
mespuntje peper
mespuntje nootmuskaat
stukje gesnippert ui
enige takjes peterselie
paneermeel
25g margarine

Aardappelen fijnmaken en vermengen me zelfrijzend bakmeel, melk, losgeklopte ei, zout, peper, nootmuskaat, gesnipperde uitje en gewassen fijngesneden peterselie.
Van het deeg platte koekjes vormen en deze door de paneermeel wentelen.
Margarine lichtbruin laten worden en de koekjes aan weerskanten goudbruin bakken.
Warm opdoen.

Voor de lief hebbers kun je ook een eetlepel geraspte kaas en evt wat sambal door de mensel mengen voor je er koekjes van gaat maken.


Eetze!

02-09-2004, 09:54


Rijstkoekjes

Benodigheden:

50 gr. rijst
1/2 ei
1/2 eetlepel suiker
mespuntje zout
1/4 theelepel kaneer of mespuntje geraspte citroenschil
2 eetlepels zelfrijzend bakmeel (altijd afgestreken lepels gebruiken)
2 eetlepels melk
25 gr. margarine
basterdsuiker

Ei splitsen in dooier en wit.
1/2 ei dooier schuimig roeren met suiker, zout en kaneel of geraspte citroenschil.
Bakmeel en 1 eetlepel melk toevoegen en roeren tot een glad beslag is ontstaan.
Rest van de melk en rijst door het beslag roeren.
Eiwit stijifkloppen (helft van het eiwit gebruiken)
Het rijstbeslag door het halve geklopte eiwit scheppen.
De helft van de margarine lichtbruin laten worden.
Pan van het vuur nemen en van het beslag enige koekjes in de pan leggen.
Deze zacht bakkend gaar en aan weerskanten goudbruin laten worden.
De koekjes opdoen op een schotel, die warm wordt gehouden op een pan met dampend water.
Rijstkoekjes met basterdsuiker presenteren.

Succes!

02-09-2004, 10:01
Wentelteefjes.

Benodigheden:

2 Sneetjes wit brood
1/4 ei
1/2 eetlepel suiker
1/4 theelepel citroenschil (geraspte)
1/2 dl melk
20 g. margarine
basterdsuiker en kaneel.

1/4 losgeklopte ei vermengen met suiker en kaneel of citroenschil en daarna de melk toevoegen.
Korstje van het brood vrwijderen en de sneetjes schuin doormidden snijden.
Het brood door het eimengesel wentelen, de rest van het mengsel over de sneetjes verdelen en even laten intrekken.
De helft van de margarine goudbruin laten worden en de wentelteeftjes vlug aan weerskanen goudbruin bakken.
De wentelteefjes opdoen op een schotel, die warm wordt gehouden op een pan met dampend water.
Wentelteefjes presenteren met basterdsuiker en kaneel.

Ik geef expres kleine hoeveel heden aan, mocht het dan niet lukken (wat ik meestal heb) heb je in elk geval niet veel gemaakt en hoef je ook niet veel weg te gooien.
Mocht het goed smaken kun je altijd de hoeveelheid vereenvoudigen.

Loewie

02-09-2004, 10:16
Soezen

Benodigeheden:
1dl water
50 g. margarine
mespuntje zout
65 g bloem
2 eieren

Vulling:
Banketbakkersroom (gele room) ongeveer 2 1/2 dl
of Slagroom ongeveer 2 1/2 dl

De bakplaat dun insmeren met margarine.
Water met margarine en zout aan de kook brengen.
Alle gezeeftde bloem ineens toeveogen en goed roeren op zacht vuur, tot een soepel deeg is ontstaan, dat loslaat van de pan.
De pan van het vuur nemen en het deeg even laten bekoelen.
Een voor een de eieren teovegen (het tweede ei er bij deon nadat het vorige heheel is weggeroerd.
Blijven roeren tot het deeg luchtig en licht van kleur is geworden.
De oven 5 minuten voorverwaremn op 220c
Van het soezendeeg met een dessert of theelepel al naar gewenste groote gladde bergjes op de bakplaat leggen met ongeveer 4 cm tussenruimte.
Bakplaat in het midden van de oven schuiven.
Baktijd is 10 min. bij 220C
daarna 20 min bij 150
De oven tijdens het bakken niet openen.
De soezen zijn gaar wanneer ze lich van gewicht zijn en bros aanvoelen.
De oven uitdraaien en het gebak in de oven met opendeur laten bekoelen.
De soezen opzij openknippen en vullen met een spuitzak of lepen, met bakkersroom (gele room) of met stijf geslagen slagroom.
Soezen na het vullen laten koelen in de koelkast voor het opdienen evt bestrooien met poedersuiker.

De soezen kun je ook vullen met ragoût naar keuze (kip, vlees, gehakt of evt. vis) zie mijn eerste resept.


Ps. je kunt van het bovenstaand recept ook moorkoppen maken door grotere soezen te maken bijv. met een grote eetlepel.
Na het bakken soezen door midden snijen, op het ene helft slagroom spuiten en het toepetje er weer op leggen...gesmolten chocolade er op gieten (2 lepelsjes ofzo) en laten bekoelen in de koelkast voor het opdienen nog een troefje slagroom er op.

02-09-2004, 10:27
Krentenbrood

Benodigheden:

75 g krenten
75 g rozijnen
1 dl melk (1dl = 100ml)
15 g gist
3 eetlepels basterdsuiker (altijd afgestreken lepels gebruiken)
200 g bloem
1 theelepel zout
1/2 theelepel kaneel of geraspte citroenschil
1 ei
30 g margarine
1 eetlepel gesnipperde sucade

Bak-of cakblik dun insmeren met margarine en bestrooien met bloem.
Overtollige bloem uit de vorm kloppen.
Krenten en rozijnen op een vergiet schoonspoelen en laten uitlekken.
Melk lauw warm maken.
Gist aanmengen met 1 theelepel van de suiker of 1 eetlepel van de lauwe melk.
De bloem in een kom doen en zout, basterdsuiker en kaneel of citroenschil toevoegen.
Midden in de bloem een kuiltje maken en hierin losgeklopte ei aangemengd met gist, gesmolten margarine en de helft van de melk gieten.
Roeren van uit het midden, rest van de melk erbij gieten en roeren tot een soepel deeg is ontstaan.
krenten, rozijnen en sucade door het deeg kneden.
Het deeg ongeveer 1 uur afgedekt laten rijzen op een warme plaats.
Oven 5 min. voorverwarmen bij 220C
Het deeg overbrengen in de vorm.
De vorm op het rooster in het midden van de oven schuiven.
Baktijd ongeveer 15 min. bij 220 C
daarna ongeveer 15 min. bij 150 C
De eerste 15 min. de oven niet openen.
Een stuk met margarine ingesmeerd vetvrij papier op de bovenkant leggen wanneer het brood te bruin drijgt te worden.
Het brood even laten bekoelen, voordat de vorm omgekeerd wordt.

Smaakze!

02-09-2004, 10:48
Quiche Lorraine

Benodigheden:
Bakvorm met middenlijn van 16 cm
paar plakjes Bladerdeeg om de vorm te bekleden, of deeg voor Quiche is in de suppermarkt te koop, staat meestal in de vriezer naast bladerdeeg.

Vulling
200 g gehakt (gekruiden naar smaak), gerookte zalm, of plakjes boterhamworst te koop bij de turk, van kip of runder.
1 1/2 ei
25 ml room (kookroom van bleuband finesse)
mespuntje peper
60 g gemalen kaas.

Vorm dun insmeren met margarine en bekleden met de bladerdeeg.
Het deeg in de vorm uitdrukken en hoog tegen de rand opduwen.
Gehak in klein beetje maragarine rullen en op de boden van de met deeg bekleden vorm kiepenen uit sprijden. (bij worst hoeft dat niet die is al gaar, geld ook voor de gerookte zalm)
ei splitsen in dooier en wit.
Dooier vermengen met room, peper en gemalen kaas.
Eiwit stijfkloppen en dooiermengsel er door scheppen.
Dit mengsel in de vorm overbrengen.
De vorm op het rooster in het midden van de oven schuiven.
Baktijd is 40 min. op 150C
Een met margarine ingesmeerd vetvrij papier bovenop leggen wanneer de bovenkant te donker dreigt te worden.
De bovenkant moet goudgeel blijven.
De Quiche lorraine warm of koud opdoen...bijiv. met pizza snijder in punten snijden.

P.s. deze ingrendiente kun je evt ook aanvullen met klein gesneden groente naar keus.

Loewie

02-09-2004, 11:01
Zalmsalade

Benodigheden:

1 klein blikje zalm
1 gekookte koude aardappel
1 eetlepel doperwten
1 eetlepel klein gesneden, gekookte worteltjes
1/4 zure appel
1 thee lepel olie
1/2 eetlepel azijn
mespunt zout
mespunt peper
enige blaadjes sla
1/2 tomaat
1.1/2 eetlepel mayonaise
1 augurkje
3 zilveruitjes
1 hardgekookt ei

Zalm in stukjes verdelen en velletjes en graten verwijderen.
Aardappel en appel klein snijden
Een sausje maken van olie, azijn, zout, mayonaise, peper en een gesnipperd zilveruitje.
Zalm, aardappel, doperwten, wortel, appel, door het sausjes scheppen.
De sla op smaak afmaken met zout, peper en azijn.
Sla bladen wasen en droogslaan, nerf verwijderen en op een schotel leggen.
De slamengsel hierop overbrengen en gladstrijken.
garneren met de halve totmaat, augurk, gehalverde zilveruitjes en plakjes ei.

Loewie

02-09-2004, 20:36
jammie jammie heb je nog meer, baraka Allah oe fiekie voor de moeite

03-09-2004, 08:19
Even tussendoor (die recepten zien er overheerlijk uit!)

Ik heb dus voor het eerst loempia's ingevroren , een testje voor als de ramadan zou aanbreken. 2 dagen in de vriezer, en daarna in de oven gebakken. Ik ging bijna over mn nek joh, die smaak is echt vies. De kipstukjes proeven alsof ze een jaar geleden gekookt zijn.

Ligt het nou aan mij of hebben anderen dat ook??

03-09-2004, 08:54



Citaat:
Origineel gepost door Selly
Even tussendoor (die recepten zien er overheerlijk uit!)

Ik heb dus voor het eerst loempia's ingevroren , een testje voor als de ramadan zou aanbreken. 2 dagen in de vriezer, en daarna in de oven gebakken. Ik ging bijna over mn nek joh, die smaak is echt vies. De kipstukjes proeven alsof ze een jaar geleden gekookt zijn.

Ligt het nou aan mij of hebben anderen dat ook??
Nee je moet loempia'a zo wie zo niet in de oven bakken...zo worden ze taai.
Het beste is om ze goed te laten ontdooien (of magnetron) en dan frituren.En je moet alleen uit de vriezer halen wat je gaat opeten...niet te veel want dan kan je ze niet meer invriezen i.v.m. vieze nasmaak.

Succes!
Loewie

03-09-2004, 10:01
Kippasteitje

Benodigheden:
4 plakjes bladerdeeg
1 kipfilet
1 sjalotje
1 el cajunkruiden
1 potje crème fraiche
1 ei
snufje zout
1/2 tl knoflookpoeder
1/2 tl peterselie

Bak de (ietsje gezouten) kipfilet en de gesnipperde ui in een koekenpan totdat de kipfilet gaar is. Af laten koelen en de kipfilet vermalen of heel fijn snijden.
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
Vet de quichevormpjes in met wat boter en bestuif ze met een beetje bloem.
Leg de bladerdeegplakjes in de quichevormpjes en snij ze bij.
Meng de kipfilet, de uitjes en de cajunkruiden en vul de vormpjes hiermee.
Klop het ei los en vermeng deze met de crème fraiche, knoflookpoeder, peterselie en wat zout.
Vul de vormpjes tot iets onder de rand met het crème fraiche mengsel.
Bak de quiches gedurende 25 minuten in de oven op 200°C (hetelucht 180°C).

03-09-2004, 16:00
ik heb vandaag ff die aardappelkoekjes uitgeprobeerd, toen ik ze wilde gaan bakken viel alles uitelkaar!!! en ik moest steeds opnieuw boter doen,en ze waren zo vet geworden! het waren geen rondjes meer!

wat heb ik fout gedaan???

Pagina's : [1] 2