Bekijk volle/desktop versie : Voeding & gezondheid (geneeskracht van voedsel en kruiden)



HoneyBee
17-10-2010, 19:40


Salaam,

Ik ben me meer gaan verdiepen in kruiden en de geneeskracht ervan en sta versteld wat er allemaal is kwa kruiden en waar deze goed voor zijn.

Alles omtrent de genezende kracht ervan zal ik een andere kleur geven.

Ik ga hier zoveel mogelijk proberen neer te zetten van de genezende kracht van kruiden. Zal tevens aan het eind een inhoudsopgave maken.

HoneyBee
17-10-2010, 19:41
Gember

Wat is gember?

Gember is een inheemse plant uit tropisch Azië. Gember wordt gekweekt op veel plaatsen in China, Guatemala, India, Japan en Nigeria en op Jamaica.

Gember is een overblijvende plant met een rechte, rietachtige stengel waaraan witte bloemen bloeien, die vanuit een kruipende, gelede wortel omhooggroeit.

Gember is al gedurende duizenden jaren in China en India in gebruik omwille van zijn medicinale eigenschappen. De gemberplant was ook bekend ten tijde van de Oude Grieken en Romeinen. Tussen de tiende en de vijftiende eeuw werd gember door de Arabieren in Europa geïntroduceerd; nog een hele tijd later werd gember door de Spanjaarden meegenomen naar Zuid Amerika.

Gember is goed voor maag, milt en darmen

Gember is enorm goed voor een goede spijsvertering en het verbranden van calorieën. Met gember haal je meer bouwstenen uit je voeding. Dat komt door de stof zingibain.

Er is volgens onder anderen Deense onderzoek en toepassingen geen stof op aarde die zulke krachtige eiwitverterende enzymen bevat dan de zingibain.

Gember is zuiverend en werkt pijnstillend. Gember is een antioxidant, werkt antiseptisch, slijmoplossend, ontspannend, stimulerend, ontgiftigend, ademverfrissend, is goed tegen griep, verkoudheid, slijmvliesontsteking, vermoeidheid, hoge bloeddruk, bloedstolsels, hoofdpijn, migraine, misselijkheid, koorts, darmklachten, diarree, menstruatiepijn, impotentie, kortom gember heeft veel voordelen.

In gember zitten veel medicinale werkzame stoffen. Gember bevat gingerol, lineol, borneol, zingibain. zingibereen, zingiberol, pheilandreen en shogaol.

In gemberpoeder zit specifiek ook shogaol. In totaal zitten in gember 17 medicinale werkbare stoffen.

Gember is een uitstekende bron van magnesium, mangaan, kalium, koper en vitamine B6. Gember bevat actieve en krachtige antioxidanten zoals polyfenolische verbindingen. Deze anti-oxidanten hebben effecten op onze lichaamscellen zoals anti-inflammatoire en anti-tumor.

Als je verse gember droogt, verhit en maalt wordt gingerol omgezet in shogaol. Zowel gingerol als shogaol werken pijnstillend. Chemisch lijkt deze stof op aspirine.


Gember als wondermiddel voor allerdaagse kwalen

Volgens wetenschapper en vooraanstaand kruidendeskundige Dr.Stephen Fulder is er geen beter middel om alledaagse kwalen te bestrijden dan gember. Hij is er zelfs van overtuigd dat geen enkele ander kruid gember kan vervangen als het om misselijkheid en braken gaat.

Zo is uit een onderzoek in het Bartholomew's Hospital in Londen gebleken, dat gember het ideale middel is om misselijkheid bij patiënten die bijkomen uit de narcose na een operatieve ingreep te voorkomen.

Hebt u last van reis- of zeeziekte, neem dan een half uur voor vertrek 1 gram gedroogde gember in. Kauw ook tijdens de reis op stukjes gember. Volgens Fulder wordt de reis er een stuk plezieriger door.

Last van pijnlijke gewrichten of spieren? Meng één deel gembersap met 5 delen sesamolie en wrijf de pijnlije plekkken ermee in. U kunt de olie ook gebruiken bij oorpijn door twee druppels in een plukje watten te laten trekken en dit in de gehoorgang aan te brengen.

Voor problemen met de luchtwegen kan een gembercompres worden gebruikt: doe 100 gram fijngeraspte gember in een goed dichtgebonden linnen of katoenen zakje. Leg dit vervolgens in een grote schaal heet water van ongeveer 70 graden C. Houd deze temperatuur op peil tot het water geel verkleurt (u mag het water eventueel iets warmer maken). Dompel een handdoek in deze vloeistof en leg deze zo heet mogelijk op de borst.
Bij afkoeling de vloeistof opnieuw verhitten. Als de huid rood is geworden heeft het compres zijn werk gedaan en is de bloedcirculatie in dat gebied gestimuleerd.

Op dezelfde manier kunt u te werk gaan bij pijn, zwelling en ontstekingen.

Om het transpireren te bevorderen, matige koorts te bedwingen en een verkoudheid of griep te verdrijven, kan een gemberdrankje worden gemaakt: rasp een stukje verse gember ter grootte van een half suikerklontje (ca. 1 gram) boven een waterglas. Voeg het sap van een halve citroen toe, vul het glas verder met heet water en zoet het met een weinig honing.

Maar ook als u niets mankeert, is gember oergezond. Maak eens appel-gember-jam: kook 1 kilo suiker in 1 liter water, voeg 1 kilo geschilde en klein gesneden appeltjes (zonder klokhuis) toe en 50 gram geraspte gemberwortel. Zet de jam op een laag vuur tot het helder is en giet de jam vervolgens over in potjes. Verrukkelijk....

Gember is in allerlei soorten te koop bij supermarkten, toko's en reformhuis.

HoneyBee
17-10-2010, 19:41
Kurkuma

Wat is kurkuma

Kurkuma wordt gewonnen uit de wortel van de plant curcuma longa; een plant die tot de gember familie wordt gerekend.
Kurkuma is een geel kruid met een mild bittere smaak. Kurkuma geeft curry zijn kenmerkende gele kleur.

Gebruik kurkuma
Kurkuma wordt in de oosterse keuken vooral gebruikt om smaak en kleur aan gerechten te geven, zoals aan nasi bijvoorbeeld. Verder is kurkuma ook een vast bestanddeel van kerrie.
Andere gebruiken kurkuma: Kurkuma wordt ook gebruikt als natuurlijke kleurstof voor textiel en in verf.

Medicinale toepassing van kurkuma

In oosterse landen kent kurkuma een eeuwenoude medicinale toepassing, vooral als ontstekingsremmer. In landen als India, China en Indonesië wordt kurkuma zowel oraal als uitwendig gebruikt voor een grote diversiteit aan kwalen, waaronder ontstekingen, menstruatieklachten, geelzucht, leveraandoeningen, darmklachten, huidaandoeningen en kiespijn.

Kurkuma en onderzoeken

Uit steeds meer onderzoek komt naar voren dat kurkuma beschermt tegen ziektes in het algemeen en tegen kanker in het bijzonder.

x Kurkuma vermindert ontstekingen in de darmen. ontstekingen die vaak een voorbode van darmkanker zijn;
x Kurkuma heeft een zuiverende werking op darmen, lever en milt. Kurkuma werkt op die manier ook versterkend voor het immuunsysteem;
x Kurkuma remt de angiogenese (de vorming van nieuwe bloedvaten) en verhindert daarmee de groei van een tumor;
x Kurkuma stimuleert apoptose (celdood) en daarmee kan kurkuma helpen om tumorcellen te laten afsterven.

Kurkuma in het nieuws oktober 2009

Wetenschappers van het Ierse Cork Cancer Research Centre hebben een mogelijke genezing van kanker ontdekt – curry. Een molecuul in een specerij uit de Indiaase schotel kan zieke cellen binnen 24 uur doden.

HoneyBee
17-10-2010, 19:42
Knoflook

Wat is knoflook?

Knoflook (Allium sativum L.) is een vorstbestendige overblijvende plant die oorspronkelijk voorkomt in Azië, de gebieden rond de Middellandse Zee en Afrika.

De plant wordt tussen de 50 en de 80 centimeter hoog en is één van de eerste planten die door de mens werd gecultiveerd.

Knoflook is familie van de lelie-achtigen, evenals prei, ui en bieslook.

Het eetbare en tevens heilzame deel, de bol, groeit onder de grond en bestaat uit verscheidene kleine teentjes, die ieder omhuld zijn door dunne papierachtige vliesjes in verschillende lagen.

Bij het planten van een teentje ontstaat weer een nieuwe knoflookplant.

Knoflook is een kruidachtige, overblijvende plant die we in de keuken gebruiken als kruid, ondanks de onwelriekende geur, die de adem en het afgescheiden lichaamsvocht na het gebruik verspreiden.

Knoflook is smaakvol, geurig en gezond. Knoflook behoort tot het scherpste lid van de uienfamilie.

Kortom knoflook is een van de belangrijkste kruiden door de eeuwen heen, als voedsel, als smaakmaker en als natuurlijk geneesmiddel.


Knoflook en gezondheid

x Knoflook is een anti-oxidant met een bijzonder gunstig effect op de gezondheid. Het heeft een vitaliserende werking op het gehele lichaam en geeft daardoor meer energie.

x Knoflook bevat veel zwavelhoudende componenten die biologisch actief zijn. Zowel de ui als de knoflook zijn sterk bacteriedodend (inwendig).

x De voortdurende desinfecterende werking en daardoor opruimende werking houdt de mens gezond.

x Bij uitwendig gebruik heeft knoflook een antiseptische (desinfecterende) werking en verhoogt de weerstand tegen infecties en schimmels.

x Knoflook trekt bloed naar de slijmvliezen, zodat het bloed daar zijn genezende werking kan laten gelden.

x Knoflook verjongt.

x Aderverkalking, een hoge bloeddruk, vermoeidheid, koude handen en voeten en vergeetachtigheid kun je voorkomen met knoflook. Op het gebied van hart- en bloedvaten is het effect van regelmatig gebruik van knofllook: bloeddrukverlagend, bloedverdunnend, voorkomt bloedstolsels, milde cholesterolverlaging, anti-atherosclerotisch (helpt aderverkalking voorkomen), beschermt de hartspier tegen zuurstoftekort.

x Knoflook heeft een gunstige invloed op de bloedvaten en indirect ook op het hartritme en de bloeddruk.

x Volgens Indiase onderzoekers vermindert de consumptie van knoflookextracten de toxische effecten van arseen in het lichaam en zorgt dat dat arseen versneld via de urine wordt afgevoerd.

x Knoflook en broccoli beschermen tegen maagkwalen en wellicht tegen maagkanker. Knoflook en broccoli bevatten veel sulfarofaan, een stof die een antibiotische werking kent tegen helicobacter pylori. Deze bacterie wordt in verband gebracht met schade aan de maag en kankers aan de ingewanden. In de Westerse wereld is 25 à 30 procent van de bevolking hiermee besmet en in Japan bijna negentig procent.



Geheim van heilzame werking knoflook

Volgens Amerikaanse onderzoekers is de verklaring voor de geneeskrachtige werking van knoflook als volgt. De chemische bestanddelen van knoflook worden door onze rode bloedcellen omgezet tot zwavelwaterstof H2S. Zwavelwaterstof ontspant de bloedvaten en verbetert op die manier de bloedcirculatie.

Het volksgeloof en de geneeskunde schrijven knoflook al lang een heilzame werking toe. Volgens de Amerikaanse onderzoekers verlaagt het gewas het risico op hartziekten, hoge bloeddruk en cholesterol. Bij bevolkingsgroepen die veel knoflook eten, doen zich weinig problemen met hoge bloeddruk voor. Nu zijn ze erachter gekomen dat de positieve werking toe te schrijven is aan het effect van zwavelstofwater. Verder ontdekten ze dat de rode bloedcellen sporen van knoflooksap bevatten. Daar haalden ze onmiddellijk H2S uit. Verdere experimenten toonden aan dat de omzetting zich in het membraan van de rode bloedcellen afspeelt.

Voedingswaarde van knoflook:

Knoflook bevat naast de werkzame stof alliine die de basis vormt voor de actieve stof allicine, onder andere ook enzymen, eiwitten, vetten, kalium, zink, vitamine A en C, calcium, magnesium, natrium, ijzer, aminozuren en B complex vitaminen!

Het is vooral de stof allicine die bij het eten van verse rauwe (gesneden) knoflook vrij komt en die een antibiotische werking heeft.

Geschiedenis van knoflook:

Ongeveer 2600 jaar voor de jaartelling: om ervoor te zorgen dat hun piramidebouwers scherp zouden staan schotelden de Egyptische vorsten ze een dieet van radijs, ui en knoflook voor.
Romeinse en Griekse genezers prezen de merites van de ’stinkende roos’. Knoflook werd gebruikt bij luchtweginfecties, zweren en wratten, parasieten… Ook voor het verbeteren van hun prestaties (in bed, in het stadion of op het slagveld) grepen de klassieken naar knoflook.
In de middeleeuwen en daarna zag men knoflook vooral als bescherming tegen besmettelijke ziekten. De maskers die geneesheren droegen om zich te beschermen tegen de pest ( en de lijkengeur te weren) waren onder meer gevuld met look.
Eind negentiende eeuw ontdekte Louis Pasteur dat knoflook bepaalde schadelijke bacteriën vernietigde en ook Albert Schweizer greep naar knoflookverbindingen in de strijd tegen ameobedysenterie.
De Russische soldaten hadden ten tijde van WOII teentjes knoflook in hun zakken zitten waarmee ze hun wonden konden ontsmetten: de Russische peniciline.
In de twintigste eeuw deed men volop onderzoek naar de effecten van look. Het gebruik van knoflook had positieve effecten op de bloedsomploop en wist infecties doeltreffend te bestrijden. Maar er was ook een keerzijde: het (langdurig) gebruik van rauw knoflook in therapeutische dosissen (een dosis van vier teentjes rauwe knoflook) leidde tot bloedarmoede, irritatie van maag- en darmslijmvlies, een slechtere leverwerking enzovoort.

De geur van knoflook

Je stinkt zo uit je mond na de maaltijd! In knoflook zit allicine dat een sterke geur afgeeft zodra de knoflook verwerkt wordt. Het wordt tijdens de spijsvertering opgenomen in je bloed en via je longen weer afgegeven.

Het probleem van een vieze mondgeur wordt niet in de mond gevormd, maar in de maag en de darmen. Tanden poetsen, pepermuntjes eten en sterke kauwgum kauwen, maar het probleem lost niet echt op.
Een meer effectief product om te gebruiken is verse peterselie. Door het eten (goed kauwen) van dit kruid gebeurt er iets in de spijsvertering waardoor de vieze lucht wordt verminderd. Ook het drinken van melk of een paar lepels yoghurt helpt.

De bereiding van knoflook heeft ook riekende gevolgen voor je handen. Na het pellen van een knoflook stinken je handen namelijk: een lepel zout goed in je handen wrijven vermindert de stank aanzienlijk.

Knoflook als pesticide:

Ook ziekten, plagen en onkruid moeten vrezen voor het witte bolgewas. Een Chinees landbouwkundig bureau van de overheid ziet in het samenspel van elementen uit knoflook een sterk nieuw pesticide dat ook nog eens de groei van planten stimuleert.

Volgens de wittekoolteler Guo Rengen, één van de 17 agrariërs die het middel testte, is zijn areaal sluitkool niet alleen vrij van plagen maar ook groter in omvang. Ook is de tijd die nodig is voor de groei van de kool met 25 dagen ingekort. De Chinezen richten zich op de lokale markt.

Gebruik teveel knofllook

Overdosis: een inname van 3,5 tenen knoflook of meer per maaltijd kan maagklachten geven en ook schade opleveren aan de rode bloedcellen, de darmflora beschadigen, de opname van voedingsstoffen in de darmen remmen en de leverfunctie verminderen. Met name knoflook-olie is in zuivere vorm toxisch!
Verder dien je op te letten en het gebruik van knofllook te beperken of zelfs achterwege te laten bij de zwangerschap, lactatie, maagzweer, bloedarmoede, aanleg voor bloedingen en bij allergie voor knoflook.
Onschuldigere bijwerkingen die voor enig ongemak zorgen zijn adem- en lichaamsgeur, allergische reacties, misselijkheid, winderigheid, zuurbranden.

HoneyBee
17-10-2010, 19:43


Frambozen

Framboos en gezondheid

De framboos bevat onder meer een geneeskrachtige stof te bevatten, die in die hoeveelheden tot nu toe in geen enkel ander voedingsmiddel is gevonden. Waarschijnlijk komt de stof ook voor in sommige geneeskrachtige Chinese kruiden, aldus onderzoekers.

De framboos staat stijf van de vitamine C, draagt bij aan een gezonde huid, kan hooikoorts, eczeem en astma verlichten en zou zelfs preventief weken tegen kanker. Frambozen stimuleren de doorbloeding.

Frambozen bevatten vele malen meer anti-oxidanten dan bijvoorbeeld tomaten, broccoli en appels.

Verder draagt de framboos bij aan een gezond seksleven, is libidoverhogend voor man en vrouw. Voor de zwangere vrouw zijn frambozen gezond vanwege het hoge foliumzuurgehalte.

Ongeveer de helft van de anti-oxidantwerking van frambozen wordt veroorzaakt door ellagitannines. Anti-oxidanten neutraliseren agressieve moleculen in het lichaam en voorkomen celbeschadiging.

Frambozenstruiken

Frambozenstruiken groeien en bloeien onder zonlichtverstrooiend plastic of in de kas. De framboos is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. De eerste frambozen zouden onze verre voorgangers van de berggod van de berg Ida (vandaar de naam: braam van de Ida) hebben gekregen.

Hoge verkoopprijs frambozen

Frambozen zijn nog steeds duur. De frambozenstruik vergt veel onderhoud, stelt hoge eisen aan de grond, is gevoelig voor vraat van kevers, voor schimmelinfecties en voor meeldauw.

De hogere prijs van een bakje frambozen t.o.v. ander klein fruit wordt ook veroorzaakt door het arbeidsintensieve plukken. Het is wel werkfruit. Als je vierenhalve kilo per uur plukt, ben je een goede plukker.

Onderzoek naar hoe de opbrengst van de frambozenteelt hoger kan heeft prioriteit, net als onderzoek naar een beter smakende framboos. Smaak en prijs zijn nog steeds de belangrijkste drijfveren van de consument om iets te kopen.

HoneyBee
17-10-2010, 19:44
Waterkers

Waterkers preventief tegen kanker?

Dagelijkse consumptie van waterkers biedt mogelijk bescherming tegen kanker.

Aan het enkelblind, gerandomiseerd en cross-over uitgevoerd onderzoek deden 60 gezonde mannen en vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 33 jaar mee. Dertig van hen waren rokers. Ze kregen gedurende acht weken dagelijks 85 gram waterkers toegevoegd aan hun gebruikelijke voeding.

De consumptie van waterkers bleek een verband te hebben met een daling van de DNA-schade in lymfocyten. DNA-schade in lymfocyten wordt algemeen geassocieerd met het risico op het ontstaan van kanker.

Het positieve effect van waterkersconsumptie kwam in sterkere mate tot uiting bij de rokers vergeleken met de niet-rokers. Daarnaast gaf dagelijkse consumptie van waterkers 100% stijging van de plasmawaarden van luteïne en 33% stijging van bètacaroteen. Dit kan eveneens in verband worden gebracht met het mogelijk preventieve effect van waterkers op kanker.

HoneyBee
17-10-2010, 19:44
Soja


Wat is soja?

De sojaboon is familie van de peulvruchten. Net als bij bonen, erwten en pinda's zitten de vruchten in een schil.
Een sojaboon bevat olie die rijk is aan onverzadigde vetten. Verder bevat de sojaboon vezels en belangrijke vitaminen en mineralen, waaronder ijzer, calcium, zink, B vitaminen en vitamine E. Met name soja-eiwit of isoflavonen zijn gezond.

Zo"n 3.000 jaar geleden werden in China de eerste sojaplanten verbouwd. Nu worden ze over de hele wereld gekweekt. Een sojaplant is na vier maanden volgroeid, en meet dan ongeveer 1 meter. Er wordt geoogst als de plant al zijn bladeren heeft verloren en de peulen droog en bruin zijn.

Soja werd vooral gebruikt in de Oosterse keuken en door vegetariërs, als vervanging voor dierlijke eiwitten.

Gebruik soja

Veelal als zuivelvervanger zoals sojamelk. Ook is soja bakboter en smeerboter op basis van soja te verkrijgen.
Verder in tofoe, tempeh, sojasaus, soja-olie, sojanoten en sojaburgers.

Soja en gezondheid algemeen

Soja bevat veel meervoudig onverzadigde vetzuren, voedingsvezels, vitaminen en mineralen en weinig verzadigde vetzuren.
Uit onderzoeken blijkt consumptie van soja en de daarin aanwezige isoflavonen (soja-eiwitten) positieve effecten te hebben op borst- en prostaatkanker, hartziekte, overgewicht, cholesterol en osteoporose.

Soja bevat lecithine. Dit is een stof die cholesterol in oplossing houdt, waardoor het hart- en vaatklachten verminderen.

HoneyBee
17-10-2010, 19:45
Olijfolie

Wat is olijfolie?

Om van olijven olie te maken, worden ze geplet en vervolgens geperst of koud gecentrifugeerd. De vloeibare substantie die ontstaat wordt gewassen en gefilterd en dan opgeslagen. Daarna wordt de olie verkocht als ″vierge extra″ - of fijne olijfolie en is dan ook zeer geschikt om koude gerechten op smaak te brengen.

Karakter Olijfolie

De verschillende benamingen van olijfolie verwijzen naar haar kwaliteit en worden bepaald door de zuurtegraad en het aroma van de olie.

Olijfolie ″extra vierge″

Deze naam is voorbehouden voor olie die werd bekomen door middel van fysieke procédés, in thermische omstandigheden, waarbij de ″sappen″ geen verandering of behandeling heeft gehad zoals wassen, bezinking, centrifugering en filteren. Wat is daar het nut van? Dat verandert alles! De stabiliteit, de geur, de kleur en de smaak zijn gevoelig beter.

De samenstelling van ″vierge extra″ maakt ze ook veel interessanter op voedingsvlak. Door de raffinage wordt de olie immers ontdaan van een groot deel van haar kleinere bestanddelen: vitamine E, fenol- of polyfenolbestanddelen (cafeïnezuur, cumarinezuur, hydroxytyrosol en koolwaterstof (squalene en fytosterol).

Olijfolie van de eerste persing, met een onberispelijke smaak, een gehalte aan vrije vetzuren, uitgedrukt in oliezuur, van ten hoogste 1% (1 gram per 100 gram) en waarvan de andere kenmerken overeenkomen met die welke voor deze categorie zijn vastgelegd.

Olijfolie ″vierge″

Olijfolie van de eerste persing, met een onberispelijke smaak, een gehalte aan vrije vetzuren, uitgedrukt in oliezuur, van ten hoogste 2% (2 gram per 100 gram) en waarvan de andere kenmerken overeenkomen met die welke voor deze categorie zijn vastgelegd.

Verhittten olijfolie

Olijfolie is bijzonder rijk aan oliezuur, een mono-onverzadigd vetzuur. Dat maakt olijfolie, samen met zonnebloemolie, een van de weinige plantaardige oliën geschikt om te verhitten.

Bij normaal gebruik en verhitten van olijfolie komen geen kankerverwekkende stoffen vrij.

Op het moment dat de olie dusdanig verhit is dat het begint te walmen wordt de structuur dusdanig aangetast dat dit wel het geval zal kunnen zijn. Je zou dit kunnen vergelijken met het verhitten van vlees. Wanneer het niet verbrandt is er niets aan de hand.
Op het moment dat dit wel het geval is vernadert de structuur dusdanig dat het verbrande deel van het vlees beter niet geconsumeerd kan worden.

Het grote voordeel van olijfolie boven boter of vet is dat het verbrandingspunt een stuk hoger ligt. Bij boter en vetten gebeurt dit al bij ca. 180 graden C en bij olijfolie is dat bij ca. 210 graden celsius.

HoneyBee
17-10-2010, 20:01
Asperges

Wat doen asperges met onze gezondheid?

Oude kruidenboeken omschrijven de asperge als een geneeskruid.

x Vitamines en mineralen: een goede bron van vitaminen, mineralen en voedingsvezels.

x In asperges voorkomende aminozuur asparagine stimuleert de nierfunctie. Verder heeft de stof asparagine een gunstige uitwerking op leverstoornissen, jicht, chronische reuma, vermoeidheid, hartkloppingen en lage bloeddruk.

x Asperges werken bloedzuiverend

x Dankzij zijn vezelrijkdom bevordert de asperge de darmwerking. De pectines en het plantenslijm houden het water vast en regelen op die manier de darmtransit, terwijl de celluloses in de stengel de transit versnellen.
Asperges zijn dan ook een zeer zachte remedie tegen constipatie, omdat ze het darmslijmvlies niet irriteren.

x Bij nier- en blaaskwalen kan asperge als urine-uitdrijvend middel gebruikt worden. Dit effect wordt versterkt als je het kookwater NIET weggooit maar afgekoeld opdrinkt.

x Asperges bevatten weinig calorieën en passen dus, zoals de meeste groenten, in afslankprogramma's. Eet asperges in combinatie met vitamine C-rijke vruchten. Dat helpt nog meer bij de vetverbranding.

x Asperges bevatten vitamine A, C,E en foliumzuren die zorgen voor een mooie huid en versterking van het immuniteitssysteem.

Rudike
19-10-2010, 18:20
Ik zie dat je veelvuldig materiaal hebt gekopieerd vanaf mijn site:
http://www.preventievegezondheidszorg.com

Op zich geen probleem: hoe meer iedereen over gezonder leven weet hoe gezonder we met z'n allen kunnen leven!

Maar het zou wel prettig zijn als je én aan bronvermelding zou doen, én een verkorte tekst zou overnemen met een link naar mijn site voor de uitgebreide versie!?

http://www.preventievegezondheidszorg.com/gember.php
http://www.preventievegezondheidszorg.com/asperges.php
http://www.preventievegezondheidszorg.com/framboos.php
http://www.preventievegezondheidszorg.com/knoflook.php
http://www.preventievegezondheidszorg.com/olijfolie.php
http://www.preventievegezondheidszorg.com/soja.php
http://www.preventievegezondheidszorg.com/waterkers.php

Ik verzoek je vriendelijk doch dringend om de gekopieërde teksten in te korten en aan bronvermelding te doen.


met vriendelijke groet
Ruud Stallinga
beheerder http://www.preventievegezondheidszorg.com

moslima1606
20-10-2010, 20:36
Beste mensen,

kunnen jullie met de kennis die jullie hebben ook iets vertellen over de werking van wortelzaad? Ik kan er niet echt veel over vinden, maar hoor er verschillende geluiden over.

vr.gr