Bekijk volle/desktop versie : Nazaten Nazi's branden laatste paradijs plat



09-10-2010, 11:09

De Ayoreo-stam

ASUNCIÓN - Het laatste paradijs op aarde wordt momenteel in recordtempo verwoest door systematische ontbossing. De daders: een agrarische gemeenschap samengesteld uit een christelijke sekte (de mennonieten) en uit Brazilië gevluchte nazaten van Nazi's. Ze hebben de laatste vier jaar een miljoen hectare - 10 procent van het Chacowoud in Paraguay - afgebrand om er koeien te laten grazen. Het vlees daarvan belandt op onze borden.


Terwijl de ontbossing in het Amazonewoud behoorlijk onder conrole is gebracht - de Brazilianen hebben die flink teruggeschroefd - vindt elders in Zuid-Amerika een ware catastrofe plaats. De Chaco, na de Amazone het grootste bosgebied op het continent, wordt verwoest door ranchers. Het gewonnen terrein is bedoeld voor vee waarvan het vlees voornamelijk naar Europa wordt geëxporteerd en ook om er gewassen te telen om biobrandstof van te maken.

Hitler
De Chaco, verspreid over Bolivië, Argentinië en vooral Paraguay, is een mythische plaats. De Spaanse conquistadors slaagden er niet in het gebied te veroveren en er leeft nog altijd de enige Zuid-Amerikaanse stam buiten het Amazonewoud die geen contact met de buitenwereld heeft. Aanhangers van de theorie dat Hitler geen zelfmoord pleegde maar vluchtte zien er de plaats in waar de fuhrer zou zijn terechtgekomen. De Engel des Doods, Auschwitzkamparts Joseph Mengele, dook er in 1960 onder toen de Mossad hem in Argentinië op de hielen zat.

Paradijs voor dieren en planten
De Chaco in Paraguay is zes keer groter dan Nederland en één van de meest biodiverse gebieden ter wereld met 3.400 plantsoorten, 500 soorten vogels, 150 verschillende zoogdieren, 120 soorten reptielen en 100 soorten amfibieën. Het is ook de plaats waar nog behoorlijk wat jaguars, poema's en enorme miereneters leven.
In de jaren dertig werd het onherbergzame gebied gekoloniseerd door mennonieten, een oorspronkelijk uit Nederland afkomstige doopsgezinde sekte die volgens hun leer "streven naar een geweldloze wereld". Ze moordden in enkele jaren tijd ongeveer 20.000 indianen uit die in het gebied woonden, claimden het voor zichzelf en begonnen er te boeren. Ze vestigden zich door de jaren heen in 19 verschillende dorpen, bleven "plautdietsch" praten en richtten landbouwcoöperatieven op.

Gods wil
Heinrich Dyck, hoofd van één van die coöperaties is erg duidelijk: "Onze bedoeling is de Chaco zoveel mogelijk om te vormen tot productief landbouwgebied. God heeft in de bijbel duidelijk gemaakt dat we het land moeten ontginnen. Dit is gewoon Gods wil. We hebben een tandje hoger geschakeld in de ontbossing omdat we vrezen dat ze ons in de nabije toekomst beperkingen zullen opleggen." In zijn missie kunnen zich ook een paar honderd ranchers vinden die uit Zuid-Brazilië zijn overgekomen. Het zijn bijna allemaal kinderen van Duitsers die na de oorlog op de loop moesten. Reden waarom ze naar de Chaco zijn afgezakt: hun bussiness, ontbossing, werd hen door de Braziliaanse overheid steeds moeilijker gemaakt.

Geld
De landrush van de jongste jaren heeft deze gemeenschap rijk en machtig gemaakt. Ze heeft haar eigen schoolsysteem, politie en betaalt sinds kort (een beetje) belastingen. Door de export van het vlees en de stijging van de grondprijzen van 10 naar 200 dollar per hectare heeft de sekte ondertussen naar schatting meer dan een half miljard aan vermogen gespaard. En terwijl ze een aantal jaar geleden nog werden vergeleken met hum Amische geloofsgenoten in de VS, rijden de mennonieten nu rond in enorme pick up-trucks, shoppen ze in hypermarkten en zijn er zelfs restaurants in de Chaco.

David Attenborough
De overheid zegt dat ze geen vat heeft op de ontwikkelingen. Volgens de wet moeten de boeren in de Chaco 25 procent van de bomen op het land laten staan, maar niemand controleert dat. David Attenborough, die zich het lot van de Chaco heeft aangetrokken, zegt dat dit leidt tot een enorme ecologische ramp. Hij spreek van erosie en verwoestijning van één van 's werelds meest diverse en fragiele natuurgebieden, één van de laatste wildernissen. In dit tempo zal over een aantal jaren 75 procent van de Chaco verdwenen zijn.

Avatar
De Ayoreo-Totobiegosode, de enige stam buiten de Amazone die nog totaal geïsoleerd leeft, dreigt ten prooi te vallen aan de ontbossing. Het doet denken aan het scenario van de film Avatar. Eerder dit jaar begonnen mennonieten met bulldozers het beschermde leefgebied van de indianen te verwoesten. Het is de laatste fase in een 'entlösung' om de oorspronkelijke bevolking te verdrijven. Tot 1986 organiseerden de mennonieten (en andere fundamentalistische christelijke kerken) heuse mensenjachten in Paraguay. Duizenden Totobiegosode werden zo uit het woud gejaagd om te worden bekeerd.



09-10-2010, 11:15


Iemand een efficiënte, snelle strategie om daar een stokje voor te

09-10-2010, 11:21
Overview of the FSC Principles and Criteria
Principle 1. Compliance with all applicable laws and international treaties

Principle 2. Demonstrated and uncontested, clearly defined, long–term land tenure and use rights

Principle 3. Recognition and respect of indigenous peoples' rights

Principle 4. Maintenance or enhancement of long-term social and economic well-being of forest workers and local communities and respect of worker’s rights in compliance with International Labour Organisation (ILO) conventions

Principle 5. Equitable use and sharing of benefits derived from the forest

Principle 6. Reduction of environmental impact of logging activities and maintenance of the ecological functions and integrity of the forest

Principle 7. Appropriate and continuously updated management plan

Principle 8. Appropriate monitoring and assessment activities to assess the condition of the forest, management activities and their social and environmental impacts

Principle 9. Maintenance of High Conservation Value Forests (HCVFs) defined as environmental and social values that are considered to be of outstanding significance or critical importance

Principle 10. In addition to compliance with all of the above, plantations must contribute to reduce the pressures on and promote the restoration and conservation of natural forests.

Misschien beginnen met dit alvast zwaarder te laten wegen en toe te passen.
Verder is het hoogdringend om de populatie mens binnen de perken te houden, dus afschaffen geboortepremie, verlagen kinderbijslag, ... al vrees ik dat het moeilijk zal zijn om vrouwen te overtuigen dat hun waarde niet afhangt van hun vruchtbaarheid.

09-10-2010, 12:58
De Paraguayaanse president is een voormalig bisschop.. Mss een reden wrm hij er niks tegen doet?

09-10-2010, 13:05


Gun die arme nazi's nu ook eens een verzetje.

09-10-2010, 13:21
Ongelofelijk, hier zijn ze 500 jaar geleden al uitgemoord en verjaagd en nu zitten ze dáár nog weer te kloten.
Ik weet niet hoe in Brazilië de ontbossing is tegengegaan, maar dat beleid zou voor het hele Amazone-gebied ingezet moeten worden.