Bekijk volle/desktop versie : Cursussen Arabisch, Islam en Qur'an 2010-2011



30-09-2010, 23:45
Het instituut Bayt al Hikma biedt de volgende cursussen aan:

Arabisch leren lezen in 3 dagen:
Kent u het Arabische alfabet niet? Heeft u weinig tijd en wilt u toch Arabische teksten kunnen lezen en de leestechnieken beheersen? Dit kunt u allemaal in slechts drie bijeenkomsten (12 uur) bereiken. in de eerste bijeenkomst begint u met het alfabet en in de derde bijeenkomst bent u in staat de Arabische teksten te lezen. Deze cursus wordt één keer in de maand aangeboden en vindt plaats op de eerste drie vrijdagen van elke maand met uitzondering van december en mei. De eerste cursus zal op vrijdag 5 november 2010 van start gaan. De cursustijden zijn op vrijdagen van 17.45 t/m 21.45 uur.
De totale cursus“Arabische leren lezen in 3 dagen” kost € 50,- inclusief lesmateriaal en cd’s.

Cursus Arabisch op 8 niveau’s:
Wilt u leren lezen, schrijven en gesprekken voeren in het Arabisch? Of bent u juist wel in staat om het Arabisch geschrift te lezen maar begrijpt u de betekenis niet van wat u leest? Of wilt u zich meer verdiepen in de Arabische grammatica, morfologie en Retoriek? Dit alles kunt u bereiken door deel te nemen aan de cursus Arabisch op 8 niveaus. Aan de hand van een niveautoets wordt bepaald in welk niveau u kunt starten.
Tijdens de lessen wordt aandacht geschonken aan de lees, spreek en schrijfvaardigheid, dictee, grammatica, morfologie, poëzie en het analyseren en opstellen van literaire teksten.
Elke bijeenkomst duurt 3,5 uur van 10.00 t/m 13.30 uur of van 14.00 t/m 17.30 uur. Ieder niveau duurt 12 weken (één keer per week) en omvat 40 lesuren. De totale cursus kost € 170,- per niveau inclusief lesmateriaal en cd’s.
Startdata cursus Arabisch op 8 niveau’s:
- zaterdag 9 oktober 2010 of zondag 10 oktober 2010
- zaterdag 22 januari 2011 of zondag 23 januari 2011
- zaterdag 16 april 2011 of zondag 17 april 2011

Cursussen grammatica, morfologie en retoriek:
Wanneer u zich wilt verdiepen in de Islamitische wetenschappen en de Qur’ān of een hoog niveau in spreek- en schrijfvaardigheid wilt ontwikkelen, is het noodzakelijk dat u brede kennis van grammatica, morfologie en retoriek dient te hebben. In deze cursussen worden klassieke Arabische boeken behandeld zoals het Boek “ al-Ājurrūmiyya”, “Qaṭr al- Nadā” en “Alfiyat Ibn Mālik” in grammatica; “Lāmiyat al-Af‘āl” en “Shaḏā al‘urf fī Fann al-Ṣarf” in morfologie; “al-Ǧawhar al-Maknūn” en “Al Balāġa al-Wāḍiḥa” in Arabische retoriek. Hieronder treft u de cursuskosten aan:

Het behandelde boek______________De totale cursus inclusief lesmateriaal
al-Ājurrūmiyya_____________________________________ € 50,-
Qaṭr al- Nadā______________________________________€ 80,-
Alfiyat Ibn Mālik____________________________________€ 200,-
Lāmiyat al-Af‘āl____________________________________€ 50,-
Shaḏā al‘urf fī Fann al-Ṣarf___________________________€ 80,-
al-Ǧawhar al-Maknūn________________________________€ 100,-
Al Balāġa al-Wāḍiḥa_________________________________€ 100,-
De startdatum van deze cursussen hangt van het aantal aanmeldingen af. De dagen en de tijden kunnen in overleg met de cursisten vast gesteld worden.

Islam cursussen:

Cursus jurisprudentie van aanbidding volgens de Mālikī rechtschool (Fiqh al-‘Ibādāt) in het Nederlands:
in deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod: de rituele reinheid (al-Tahara), de rituele gebeden (al-Salat), het vasten (al-Siyam), het geven van aalmoezen (zakat) en de pelgrimstocht naar Mekka (Hadj). Deze thema’s zullen uitgebreid behandeld worden.
De cursus jurisprudentie van aanbidding duurt 16 weken en vindt iedere zondag plaats van 13.00 t/m 16.00 uur. Deze cursus wordt dit cursusjaar op twee data aangeboden namelijk, op zondag 24 oktober 2010 en zondag 13 februari 2011. De totale cursus kost € 120,- inclusief lesmateriaal.

Cursus Islamitiche geloofsleer (al-‘Aqīda al-Islāmiyya) in het Nederlands:
In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod: het geloven in Allah, het geloven in de engelen, het geloven in de boeken van Allah, het geloven in de profeten, het geloven in de opstanding na de dood en het geloven in de voorbeschikking. Verder worden de thema’s “de kenmerken van het profeetschap, nauwkeurigheid van de boodschap van profeet Mohamed (vzmh), vrije wil en determinisme” uitgebreid behandeld.
De cursus (al-‘Aqīda al-Islāmiyya) duurt 12 weken en vindt iedere zondag plaats van 10.00 t/m 13.00 uur. Deze cursus wordt dit cursusjaar op twee data aangeboden namelijk, op zondag 9 januari 2011 en zondag 3 april 2011. De totale cursus kost € 100,- inclusief lesmateriaal.

Cursus methodologie van Islamitische jurisprudentie (Uṣūl al-Fiqh) in het Nederlands:
In deze cursus maken de cursisten kennis met de geschiedenis en ontwikkelingen van de fiqh en wetscholen. Er komen verschillende onderwerpen aan de orde, zoals de bronnen van Islamitisch recht, de bronnen van Islamitische rechtsregels en de onderscheidende eigenschappen van de Islamitische rechtsscholen. Verder worden de thema’s consensus (al-Iğmā&lsquo en analogie (al-Qiyās) uitgebreid behandeld.
De cursus (Uṣūl al-Fiqh) duurt 16 weken en vindt iedere zondag plaats van 15.00 t/m 18.00 uur. Deze cursus wordt dit cursusjaar op twee data aangeboden namelijk, op zondag 14 november 2010 en zondag 6 maart 2011. De totale cursus kost € 120,- inclusief lesmateriaal.

Cursus Qur’ān voor kinderen:
De Qur’ān is authentiek gebleven doordat de moslims door de jaren heen de Qur’ān letterlijk uit het hoofd hebben geleerd. Wilt u dat uw kind de Qur’ān uit het hoofd leert? Dit is nu mogelijk door uw kind aan te melden voor de cursus Qur’ān voor kinderen. In deze cursus worden klassieke en moderne methodes gehanteerd. Voor deelname aan deze cursus is geen voorafgaande kennis vereist. Deze cursus begint op woensdag 13 oktober 2010 en vindt elke woensdag en zondag plaats van 14.00 t/m 18.00 uur. De totale cursus kost € 200,- per cursusjaar inclusief lesmateriaal.

Cursus Arabisch voor kinderen:
Deze cursus is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 13 jaar. Het onderwijsprogramma bestaat uit 4 onderdelen, namelijk lezen, spreken, schrijven en luisteren. Deze cursus begint op zondag 10 oktober 2010 mits er minimaal 10 aanmeldingen zijn. Deze cursus vindt elke zondag plaats van 10.00 t/m 13:30 uur voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 7 jaar en van 14:00 t/m 17:30 uur voor kinderen in de leeftijd van 8 t/m 13 jaar. De totale cursus kost € 150,- per cursusjaar inclusief lesmateriaal voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 7 jaar en € 200,- voor kinderen in de leeftijd van 8 t/m 13 jaar.

Plaats:
Alle bijeenkomsten vinden plaats bij de School Ibn Ghaldoen, Schere 47 3085 DT Rotterdam.

Indien gewenst kunnen de bovenstaande cursussen ook in company gegeven worden.

Bent u geïnteresseerd in de cursussen die wij aanbieden of heeft u verdere vragen dan kunt u ons bereiken op het telefoonnummer 06-47181739. U kunt ook mailen naar info@baytalhikma.nl

01-10-2010, 22:06


Ik ben wel geinteresseerd in de cursus Arabisch 8 niveau's. Ik kan het wel lezen en schrijven maar ik begrijp niet wat ik lees tenzij ik daarnaast de Nederlandse vertaling erbij zet.

Maar hoe worden de lessen gegeven? Vrouwen en mannen toch wel appart?