Bekijk volle/desktop versie : Rechterhand Wilders tegen democratische PVV



25-09-2010, 22:46


PVV-Kamerlid Martin Bosma ziet niets in democratisering van de PVV. De huidige partijvorm bespaart een hoop gedoe.

Dat zegt hij vandaag in een interview in het Nederlands Dagblad. Fractiegenoot Hero Brinkman zei eerder dat hij wil dat zijn partij democratischer wordt ingericht. "De PVV moet een normale partij worden, met een partijbestuur, een congres en leden die inspraak hebben in het programma", aldus Brinkman. Momenteel is oprichter van de partij Geert Wilders het enige lid van de PVV. Wilders gaf zelf eerder aan geen principiële bezwaren te hebben tegen een ledenstructuur.

Bosma zegt zich niet te willen spiegelen aan de gevestigde partijen. Daarbij zijn de andere partijen in zijn ogen niet democratischer. De 'gestaalde kaders' zouden inspraak van leden in de weg staan. "Als je op een afdelingsvergadering van de PvdA iets wilde zeggen over de massa-integratie, werd je weggehoond door de oude garde."

Vooral via internet kan de achterban de wensen aangeven, stelt Bosma. Eventuele twisten blijven daardoor volgens hem makkelijker binnenskamers. "Dat maakt het leven een stuk prettiger."

Fitna

In het NRC Handelsblad zegt Bosma vandaag dat Wilders er rekening mee hield dat zijn antikoranfilm Fitna het einde kon betekenen voor zijn groeiende partij. Het uitbouwen van de partij kwam door de zware druk waar ze door film onder kwamen te staan op het spel te staan, aldus Bosma.

De PVV vreesde onder meer voor een rechtszaak, een partijverbod en een grote schadeclaim. Wilders zei volgens het PVV-Kamerlid en fractiesecretaris uiteindelijk echter dat dat was waarom ze 'hier zitten'. "Al houden we één zetel over, dit is nu eenmaal onze taak", zou de PVV-leider hebben gezegd.