Bekijk volle/desktop versie : PVDA heeft oppositieplannen klaar liggen.



10-09-2010, 14:18
PvdA heeft oppositieplannen klaar
Uitgegeven: 10 september 2010 07:39
Laatst gewijzigd: 10 september 2010 10:22

AMSTERDAM - De PvdA heeft zich neergelegd bij een rol in de oppositie en heeft een plan voor de strategie vanuit de zijlijn klaar.
© NU.nl/Gera NielandEen van de doelen is om de spanningen in het 'kabinet Wilders', zoals de PvdA het vanaf nu zal noemen, bloot te leggen om zo het kabinet in de problemen te brengen.

Dat schrijft vrijdag De Telegraaf op basis van het plan.



In het document staat ook hoe de partij het land wil mobiliseren tegen een rechts kabinet. "Het rechts afbraakbeleid gaat de komende jaren veel maatschappelijk verzet op de been brengen", valt te lezen.

"Oppositie voeren we daarom niet uit een Haags isolement, maar in nauwe samenwerking met de sociale beweging, de milieubeweging, ouderen en jongerenorganisaties."


Kabinet

Het belangrijkste onderdeel van het plan lijkt het omver werpen van het kabinet. Zo wordt er gesproken over een strategie van betrouwbaarheid en geloofwaardigheid, maar 'in situaties waarin zich een serieuze kans voordoet (de stabiliteit van) de coalitie te ondermijnen, kan die opportuniteit voorrang krijgen boven consistent, geloofwaardig optreden'.

Een samenwerking met andere partijen op links ligt volgens de oppositiestrategie niet voor de hand.

De SP wordt weggezet als een dogmatische socialistische partij en D66 en GroenLinks als links-liberale clubs. "De PvdA moet steeds de spil zijn in het oppositiefront."


Samenwerken

Via Twitter vragen diverse andere partijen zich af waar het PvdA-plan opeens vandaan komt. Voor GroenLinks-leider Femke Halsema is het duidelijk dat links moet samenwerken tegen een rechts kabinet.

Ze vermoedt dat het stuk bewust is gelekt. "Je vraagt je toch af welke PvdA'er de 'oppositiestrategie' strategisch heeft laten slingeren? En vooral, waarom?"


Mes in de rug

VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert vraagt zich dat ook af. Ze noemt de omschrijvingen van SP, GroenLinks en D66 bovendien een mes in de rug van die partijen en vindt het weinig verrassend dat de PvdA opportuniteit op het moment suprême verkiest boven geloofwaardigheid.

André Rouvoet (ChristenUnie) vraagt zich hardop af of er ook nog iets inhoudelijks in het plan staat. "Zou er bij het oppositiestrijdplan nog een bijlage zijn met een inhoudelijke visie op veiligheid en integratie?"

Ook zijn partijgenoot Arie Slob denkt dat er expres gelekt is naar De Telegraaf.

http://www.nu.nl/politiek/2330369/pvda-heeft-oppositieplannen-klaar.html

10-09-2010, 14:21


Veel mensen beseffen niet dat de oppositie heel goed kan zijn.
Vooral nu de oppostie waarschijnlijk links zal zijn.
Ze kunnen eigenlijk bijna alles dwarsbomen, wanwege de hoeveelheid zetels en dus stoeltjes in de kamer.

Dus ook met rechts aan de macht zal het niet veel uitmaken.
De PVDA zal altijd grote invloed kunnen uitoefenen tenzij ze heel veel zetels gaan verliezen en zo ook de andere linkse partijen.