Bekijk volle/desktop versie : schuldsanering



03-09-2010, 17:42
aangezien ik eerde ik hier een topic over heb geopend wil ik nog wat weten......

komt iedereen in aanmerking via shuldhuld voor een lening of bestaat er ook een kans dat kredietbank je uiteindelijk gewoon hellemaal afwijzen en je laten zitten met al je schulden

graag meer informatie van mensen die hier ervaring mee hebben of ook hebben.

alvast bedankt

03-09-2010, 19:41


Schuldsanering niet doen voor een paar duizend euro hoor... Dan kan je beter heel veel schulden maken, geld in je zak steken, en dan de sanering in voor 3 jaar...

03-09-2010, 21:26

Citaat door Jackpot:
Schuldsanering niet doen voor een paar duizend euro hoor... Dan kan je beter heel veel schulden maken, geld in je zak steken, en dan de sanering in voor 3 jaar...




het is niet een paar duizend
het is nodig geloof me

03-09-2010, 21:29

Citaat door Jackpot:
Schuldsanering niet doen voor een paar duizend euro hoor... Dan kan je beter heel veel schulden maken, geld in je zak steken, en dan de sanering in voor 3 jaar...




maar die sanering is toch ook een lening van de kredietbank....
heeft iedereen daar recht op

03-09-2010, 23:02


volgens mij als je een eigen bedrijf hebt en je gaat failliet, kun je dat aanvragen en dan wordt er beoordeeld of je daarvoor in aanmerking komt, maar er komt wel veel bij kijken!

04-09-2010, 02:51
Hoe werkt de schuldsanering?

Als je schulden zich blijven opstapelen en je ziet er geen oplossing meer voor, dan kun je toegang vragen tot de wettelijke schuldsanering. Indien je door de rechter tot dit traject wordt toegelaten, dan kun je binnen drie tot vijf jaar schuldenvrij zijn.

Toelating
Voordat je om toelating Wsnp kunt verzoeken, moet je eerst proberen je schulden in een minnelijk traject op te lossen. Dit houdt in dat je samen met een schulphulpverlener van de gemeentelijke schuldhulpverlening een inventarisatie van je schulden maakt, indien nodig je situatie stabiliseert, en vervolgens een betalingsvoorstel aanbiedt aan je schuldeisers.

Dit voorstel betekent doorgaans dat er aangeboden wordt een deel van de schuld te betalen tegen kwijtschelding van de rest. Het aanbod is gebaseerd op een spaarperiode van maximaal 36 maanden en met een maximale spaarcapaciteit. Indien door één of meer schuldeisers het voorstel niet wordt geaccepteerd, dan is het minnelijk traject mislukt. Het is dan mogelijk een verzoek tot toelating WSNP in te dienen bij de rechtbank.

Verzoekschrift en verklaring
Voor toelating moet een verzoekschrift en een verklaring ex artikel 285 Fw aan de rechtbank worden overgelegd. De gemeente is verplicht mee te werken aan het opstellen van een dergelijke verklaring. Het verzoekschrift stellen zij ook vaak voor je op, maar dit zijn ze niet verplicht.

Een model van dit verzoekschrift kun je downloaden via http://www.wsnp.rvr.org en zelf, samen met de verklaring 285 Fw opsturen naar de rechtbank. Beide documenten dienen ondertekend te zijn. Enkele weken na indiening van het verzoek krijg je een oproep om voor de rechter te verschijnen en tijdens de zitting hoor je doorgaans of je wordt toegelaten of niet.

Wanneer wordt je verzoek WSNP toegewezen?
Je wordt niet zomaar toegelaten tot de Wsnp. Je moet daarbij aan een aantal voorwaarden voldoen. Je verzoek wordt slechts toegewezen indien voldoende aannemelijk is dat:

- je niet zal kunnen voortgaan met het betalen van je schulden;
- je ten aanzien van het ontstaan of onbetaald laten van je schulden in de vijf jaar voorafgaand aan de dag waarop het verzoekschrift is ingediend, te goeder trouw bent geweest;
- en je de uit de schuldsaneringsregeling voortvloeiende verplichtingen naar behoren zal nakomen en je zult inspannen zoveel mogelijk baten voor de boedel te verwerven.

Wanneer wordt je verzoek WSNP afgewezen?
Onder bepaalde omstandigheden zal je verzoek worden afgewezen. Dat is het geval als:

- indien de schuldsaneringsregeling reeds op jou van toepassing is;
- indien de minnelijke schuldregeling niet is uitgevoerd door een persoon of instelling als bedoeld in art. 48 Wet op het consumentenkrediet;
- indien je schulden hebt die voortvloeien uit een onherroepelijke veroordeling voor één of meer misdrijven (de veroordeling is onherroepelijk geworden binnen vijf jaar vóór de dag van het verzoekschrift); of
- indien je minder dan tien jaar voorafgaand aan de dag waarop het verzoekschrift is ingediend reeds toegelaten bent geweest tot de WSNP.

Praktijkvoorbeeld: schulden maken zonder vast dienstverband
Een man een een vrouw hebben een totale schuldenlast van ongeveer € 31.000 laten ontstaan door overbesteding. Ze waren diverse leningen aangegaan bij onder meer de ABN-Amro Bank. Ten tijde van het afsluiten van deze leningen waren de inkomsten van het stel al zodanig dat zij de aflossing van deze kredieten nauwelijks konden nakomen. Ze hadden allebei geen vast dienstverband en werkten via uitzendbureaus. Hun inkomsten waren dan ook niet zekergesteld voor een lange periode.

De vrouw heeft na maart 2003 überhaupt niet meer gewerkt aangezien zij zwanger was en haar jaarcontract bij het uitzendbureau was afgelopen. Toch zijn zij ook hierna nog een lening aangegaan bij de DSB Bank voor de aankoop van inboedel. Ze hadden redelijkerwijs moeten begrijpen dat zij niet in staat zouden zijn om deze kredieten te financieren. Daarmee was aannemelijk dat ze ten aanzien van die schulden niet te goeder trouw waren geweest. De verzoeken tot toepassing van de schuldsaneringsregeling werden daarom afgewezen.

Uit rechtspraak volgt dat er ook andere omstandigheden zijn waar de rechter rekening mee houdt bij het verzoek tot toelating WSNP:

- de aanleiding tot een eerder faillissement;
- de omvang van de toen bestaande schulden;
- eventuele betaling uit de faillissementsboedel op vordering van schuldeisers;
- de grond van opheffing of beëindiging van het faillissement.

Het vrij te laten bedrag
Gedurende de WSNP wordt er een vrij te laten bedrag vastgesteld. Dit is een bedrag dat je maandelijks ontvangt en waarvan je je vaste lasten moet voldoen. Al je inkomen boven dit vrij te laten bedrag moet je op de boedelrekening storten en is bedoeld voor de schuldeisers. De hoogte van dit vrij te laten bedrag is vergelijkbaar met 90% van de bijstandsnorm die geldt voor jouw woonsituatie. Daarbovenop ontvang je 5% reserveringstoeslag. Als je meer dan 18 uur per week werkt dan ontvang je tevens 5% arbeidstoeslag.

Verplichtingen
Indien je bent toegelaten, doorloop je een traject van meestal drie jaar. In enkele gevallen wordt de looptijd verlengd. De gehele looptijd mag maximaal 5 jaar duren. Tijdens de WSNP wordt geprobeerd zo veel mogelijk schulden af te lossen. In de praktijk houdt dit in dat je je aan een heleboel regels moet houden. We zetten de belangrijkste verplichtingen op een rijtje.

Informatieplicht

- Je dient je bewindvoerder de informatie te geven waar hij om vraagt.
- Je dient zelf ook informatie door te geven waarvan je weet of vermoedt dat dit van belang is voor de schuldsanering.
- Je dient je te houden aan de aanwijzingen van de bewindvoerder.

Arbeids- en sollicitatieverplichting

- Je dient je in te spannen om zo veel mogelijk geld te verdienen voor je schuldeisers, ook als je kinderen hebt. Dit houdt doorgaans in dat je fulltime beschikbaar moet zijn voor werk.
- Je mag geen fulltime opleiding volgen, als dit betekent dat je hierdoor geen full time baan kunt aannemen.
- Als je geen werk hebt, dan dien je aantoonbaar te solliciteren. Dit geldt ook indien je door de Sociale Dienst bent vrijgesteld van je sollicitatieplicht in het kader van de Wet Werk en Bijstand.

Bezittingen en giften

- Je mag geen bezittingen verkopen of weggeven zonder toestemming van je bewindvoerder.
- Je mag geen grote geldbedragen van je bankrekening opnemen zonder toestemming van je bewindvoerder.
- Je mag je normale inboedel houden, maar je bewindvoerder kan je huis of bezittingen van waarde zoals een auto verkopen.
- Indien je een erfenis of andere giften ontvangt, zullen deze vereffend worden met je schulden.

Schulden en vaste lasten

- Je mag geen nieuwe schulden maken.
- Je mag alleen oude schulden afbetalen in overleg met je bewindvoerder.
- Je dient de vaste lasten zoals huur, elektriciteit en verzekeringen op tijd te betalen.
- Je kunt verplicht worden om budgetbeheer of andere hulp te regelen.

Postblokkade

- Tijdens de eerste dertien maanden wordt al je post doorgestuurd naar je bewindvoerder.
- De bewindvoerder maakt afspraken met je over het afhalen of doorzenden van je post.

Publicatie en registratie

- De toelating en het einde van de schuldsanering worden op internet in het Centraal Insolventieregister (CIR) geregistreerd en in de Staatscourant gepubliceerd.
- Indien je al bij het Bureau Kredietregistratie geregistreerd staat, dan vervalt de registratie vijf jaar na beëindiging van de schuldsanering indien een schone lei is afgegeven door de rechtbank.

Schone lei
Als je je verplichtingen niet nakomt, kan de schuldsanering worden beëindigd zonder een schone lei of door middel van het uitspreken van een faillissement. In beide gevallen blijven de schulden bestaan.

Indien je je verplichtingen wel nakomt, dan wordt aan het einde van de schuldsanering een schone lei verleend. Het restant van je schulden wordt omgezet in een natuurlijke verbintenis. Dit houdt is dat de schuld niet langer afdwingbaar is.

08-09-2010, 22:53
dank je wel ....... duidelijk

08-09-2010, 22:53
dank je wel ....... duidelijk