Bekijk volle/desktop versie : Coalitie dicht bij akkoord (OPTIMISME BIJ ONDERHANDELAARS)



25-08-2010, 10:41
Door: Klaas Broekhuizen en Leon Willems


VVD, CDA en PVV zijn in het eindspel van de onderhandelingen over een regeer- en gedoogakkoord beland. De formatie moet nog deze week of anders uiterlijk begin volgende week zijn afgerond.


In het eindspel kan een akkoord nog mislukken, maar die kans wordt uiterst klein geacht.

Dit stellen bronnen in Den Haag. Alle onderwerpen zijn inmiddels in de afgelopen twee weken besproken. Op grote lijnen is er overeenstemming. Slechts op enkele onderwerpen moet er nog een uitruil plaatsvinden. Bij het CDA is bijvoorbeeld de bezuiniging op de gezondheidszorg een gevoelig punt. In kringen van de onderhandelaars is er optimisme dat dit gaat lukken.

Bezuinigingen bij de sociale zekerheid en het openbaar bestuur

Het is al duidelijk dat minstens euro 10 mrd aan bezuinigingen wordt gerealiseerd bij de sociale zekerheid en het openbaar bestuur, de twee grootste bezuinigingsposten. Het kabinet van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV, wil in 2015 structureel netto euro 18 mrd minder uitgeven. Omdat er ook nog een kleine lastenverlichting komt om al te drastische koopkrachteffecten te repareren, en er minder belastinginkomsten zijn als de overheid snoeit in de uitgaven, moet er bruto voor beduidend meer dan euro 20 mrd aan bezuinigingen worden gevonden.

De sociale zekerheid moet 'activerender' worden. Zo wordt het overdragen van de heffingskorting afgeschaft - waardoor het voor partners aantrekkelijker wordt te gaan werken - wat doorwerkt in een lager bijstandsniveau. Zonder deze maatregel zou de bijstand binnen tien jaar hoger zijn dan het minimumloon.

Wajong

Ook zal de toegang tot de Wajong nagenoeg worden afgeknepen. Die dreigt door een enorme toestroom dezelfde problemen op te leveren als de WAO in de jaren tachtig. Gemeenten worden nu eigenlijk uitgelokt om jongeren die door een (lichte) handicap moeilijk een baan vinden in de Wajong te plaatsen, omdat ze anders - op kosten van de gemeenten - in de bijstand komen.

Bij openbaar bestuur daalt de komende jaren het aantal ambtenaren, ook op gemeentelijk niveau, en stijgen de lonen de komende vier jaar hooguit met de inflatie mee. De overheid zal hierdoor een aantal taken niet meer kunnen uitvoeren. Gemeenten krijgen meer autonomie en taken, maar slechts beperkt meer middelen.

Publieke omroepen

Verder wordt er flink bezuinigd op de publieke omroepen (meer dan de euro 100 mln die al enige tijd rondzingt) en op tal van subsidies, onder andere voor innovaties, welzijn en cultuur. Aan de omroepen zal de nodige ruimte worden geboden om de bezuiniging zelf in te vullen met maatregelen, maar er wordt bijvoorbeeld wel gesuggereerd een tv-net te schrappen.

Eerder werd al bekend dat de bijdrage voor ontwikkelingssamenwerking met ongeveer euro 0,7 mrd daalt tot euro 4 mrd, wat neerkomt op 0,7% in plaats van 0,8% van het bruto binnenlands product. Op Defensie wordt slechts euro 300 mln bezuinigd, waarbij deelname aan het JSF-project niet wordt stopgezet. De bijdrage aan de Europese Unie moet bij het ingaan van de nieuwe meerjarenbegroting in 2014 naar een 'reëel' niveau, wat neerkomt op een besparing van minimaal euro 1 mrd per jaar.

BRON:http://www.fd.nl/artikel/20111324/coalitie-dicht-akkoord

25-08-2010, 11:44


Grappig: niemand reageert, allemaal struisvogels...
Ik hoop ook op een wonder, dat ze er uiteindelijk toch niet uitkomen...
Er schijnen 2 dissidente CDA-kamerleden te zijn:
http://www.novatv.nl/page/detail/nieuws/17662/'Twee+CDA-dissidenten+binnen+fractie'

25-08-2010, 12:02