Bekijk volle/desktop versie : Gevangenisstraf voor afpersers



24-08-2010, 17:11
BINNENLAND
OM eist cel voor afpersing jackpotwinnaars
ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen tot vijf jaar geëist tegen een bende die vorig jaar de winnaars van de jackpot van de Lotto hebben afgeperst. De zaak tegen de zes verdachten diende dinsdag voor de rechtbank in Rotterdam.

De verdachten zouden de winnaars uit Hellevoetsluis twee dreigbrieven hebben gestuurd. Om hun bedreigingen extra kracht bij te zetten, hadden zij ook al de auto van de nieuwe miljonairs beschoten. De winnaars konden begin juni vorig jaar 16,5 miljoen euro op hun rekening bijschrijven, omdat zij zes Lottogetallen juist hadden ingevuld.

Drie verdachten reizen op 30 juni 2009 naar Hellevoetsluis. Daar schieten zij met een jachtgeweer op de gloednieuwe auto van de Lottowinnaars. Een week later ontvangen de kersverse miljonairs een dreigbrief met daarin de tekst: „Volgende kogels zijn raak”. Met de brief worden ook patronen meegestuurd. De verdachten schrijven dat de 100.000 euro moet worden afgeleverd in Dordrecht.

Als het geld niet wordt overgemaakt, versturen de verdachten een tweede dreigbrief waarin 110.000 euro wordt geëist. Het geld moet nu in een grijze auto bij een tennisvereniging in Hellevoetsluis worden afgeleverd. Uiteindelijk loopt de bende tegen de lamp. Vijf van de zes verdachten zitten nog vast.

De officier van justitie eiste tegen de 25-jarige Danny P. en de 24-jarige Sjoerd den H. vijf jaar celstraf. Hendrikus B. (26), de 31-jarige Hendrik O. en Henk de K. hoorden dertig maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk tegen zich eisen. Het OM eiste tegen de 28-jarige Leendert B. 24 maanden gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

De eisen varieerden omdat „niet iedereen een even grote rol had” en ook de persoonlijke omstandigheden meespeelden. Zo is Den H. in het verleden al eens veroordeeld tot vijf jaar celstraf voor een soortgelijke afpersing. De meeste verdachten hebben veroordelingen op hun strafblad staan. Den H. en O. ontkennen overigens iedere betrokkenheid.

24-08-2010, 17:12


http://www.telegraaf.nl/binnenland/7465214/__Cel_geist_voor_afpersing_lottowinnaars__.html?p= 5,1