Adviezen voor een energierijke Ramadan
Yamina Amfra - http://www.moslima.nl
Inleiding
Velen onder ons zullen wel druk zijn met de voorbereidingen voor Ramadan deze maand. Nieuwe recepten binnen handbereik om zo onze geliefden te verwennen tijdens deze gezegende maand. Naast de Marokkaanse Harira en andere traditionele gerechten is het altijd feestelijk om met nieuwe ideeën de maaltijden te presenteren. Als dit dan ook nog op een islamitisch verantwoorde wijze gebeurt, is het helemaal Masja' Allah.
Met dit artikel wil ik jullie ideeën aanreiken voor wat betreft de maaltijden, het combineren van de juiste voedingsmiddelen en het omgaan met zoetigheden. Het op een juiste manier omgaan met voeding heeft namelijk een positieve uitwerking op jullie lichamelijke gesteldheid. Later meer hierover.
Eetpatroon
Voor velen zijn de eerste drie tot vijf dagen van de Ramadan best wel zwaar. Het lichaam moet wennen aan een geheel nieuw ritme van eten, rust en activiteit. Om deze overgang zo probleemloos mogelijk te laten verlopen, is het aan te raden om nu al eens te kijken naar je eetpatroon. De volgende vragen zou je daarbij aan jezelf kunnen stellen:
Eet ik drie hoofdmaaltijden per dag? Dus eet ik ontbijt, lunch en avondeten met voldoende groente en fruit? Met het eten van drie maaltijden per dag, op vaste tijdstippen, creëer je regelmaat in je eetpatroon. Door voldoende groente en fruit te eten krijg je de juiste vitaminen en mineralen binnen, die je nodig hebt voor een goede lichamelijke conditie.
Drink ik voldoende vocht (1,5 à 2 liter ) per dag? Met 1,5 à 2 liter vocht per dag in de vorm van koffie, thee, water en frisdrank (met mate), voorkom je uitdroging en zorg je voor het goed functioneren van alle lichamelijke functies.
Snoep ik veel? Hoeveel tussendoortjes? Snoepen op zijn tijd is lekker, daar is iedereen het met mee eens. En op zich helemaal niet ongezond. Als… het maar met mate gebeurt.
Heb ik voldoende lichaamsbeweging per dag? Kom ik aan een half uur matig intensief bewegen per dag? Fietsen, lopend boodschappen doen, of flink stofzuigen, tellen allemaal mee.
Door de vier voorgaande punten goed na te leven, kun je een probleemloze overgang naar de maand Ramadan maken, en jezelf fit voelen tijdens deze spirituele maand.
Iftar-maaltijd
Laten we kijken naar onze drie hoofdmaaltijden. Deze zijn straks tijdens de Ramadan verschoven naar andere tijdstippen van de dag en de nacht.
De Iftar-maaltijd aan het eind van de dag wordt ineens ons ontbijt. Het verbreken van de vasten geschiedt met dadels en melk of water.
En na het Magreb- of avondgebed wordt vaak soep gegeten. In onze maatschappij, waar vaak een overvloed is aan van alles, blijft het meestal niet alleen bij soep. De tafel staat vol met allerlei heerlijkheden. En na een dag vasten wordt daar ook meestal graag van gegeten.
Echter, het is soenna (een gebruik van de Profeet Mohammed) om je niet vol te proppen. In de Koran staat immers in soera al-A'raaf (7:31): '(&hellip
en eet en drinkt, maar weest niet verkwistend. (&hellip
' Wat ook een mooie leidraad is voor ons, om niet te veel te eten, is de overlevering waarin de Profeet (vzmh) zei: "De stam van Adam vult geen slechter vat dan zijn eigen maag. Laat de stam van Adam een paar mondjes vol nemen om zijn ledematen te sterken. Als het mogelijk is dan is eenderde van de maag voor voedsel en eenderde voor drinken en eenderde voor iemands adem." (an-Nasaa'i en at-Tirmidhi)
Door rustig te eten en goed te kauwen komt allereerst de spijsvertering in je mond al op gang. Dit is belangrijk voor de rest van je spijsverteringstelsel. Ook merk je, als je op een rustige manier eet, wanneer je genoeg hebt. Eet je snel en kauw je half, krijg je dit 'seintje' veel later en krijg je het gevoel dat je teveel gegeten hebt. Een opgeblazen en vol gevoel is dan het resultaat en al je energie lijkt weg te zijn.
Naast rustig eten is het ook belangrijk om een goede verhouding in de maaltijd aan te brengen. Bij een goede samengestelde maaltijd is de verhouding tweederde groente en eenderde vlees, vis en rijst, pasta, aardappelen. Zeker in de tijd van Ramadan is het raadzaam om gematigd vlees en vis te eten. Het kost je lichaam namelijk veel meer energie om vlees of vis te verteren dan groente. Houd je je aan bovengenoemde verhoudingen, dan zul je je fitter voelen na zo'n warme maaltijd.
[