Bekijk volle/desktop versie : Oud-president Fox van Mexico: legaliseer drugs



10-08-2010, 10:47
Oud-president Fox van Mexico vindt dat drugs moeten worden gelegaliseerd. Zo wil hij de economische macht van de drugskartels in zijn land breken.

Volgens Fox heeft de strijd tegen drugs de Mexicaanse economie aangetast en de reputatie van het land internationaal geschaad.

Fox: "We hebben veel middelen geïnvesteerd in deze strijd, middelen die we ook voor andere zaken hadden kunnen gebruiken."

Mensenrechten
"Een legalisering betekent niet dat ik drugs goedkeur", zegt Fox. "Maar een dergelijke strategie kan de macht van de kartels misschien inperken."

Zijn opvolger Calderon, die in 2006 het presidentschap overnam, heeft het leger ingezet in de strijd tegen de kartels. Fox is het daar niet mee eens. "Dat is een schending van de mensenrechten, het leger heeft geen ervaring met politiewerk. Laat de soldaten terugkeren naar hun kazernes", vindt de oud-president.

Sinds 2006 zijn in Mexico ruim 28.000 mensen omgekomen door drugs-gerelateerd geweld.

Colombia
Volgens Calderon is legalisering van drugs niet de oplossing van het probleem. "Zo'n beleid kan de georganiseerde misdaad vleugellam maken, maar het zal ook tot veel goedkopere verdovende middelen leiden. Dan dreigen er miljoenen mensen nog meer in de verleiding te komen om drugs te nemen", denkt de president.

Calderon is van mening dat de militaire acties op den duur zullen helpen. Hij kijkt dan ook met een schuin oog naar Colombia. "Pas toen Colombia de criminelen vastberaden aanpakte, begon de staat te winnen."

bron: http://nos.nl/artikel/177453-oudpresident-fox-legaliseer-drugs.html



Citaat:
Eindelijk iemand met verstand van zaken.