Bekijk volle/desktop versie : Het regent fatwa's in zomers Marokko



Pagina's : [1] 2 3 4

09-08-2010, 12:54
Een moslimman mag zijn vrouw verstoten als zij niet vijf keer per dag bidt en hij mag haar slaan als zij zijn seksuele avances niet beantwoordt. Nou ja, keihard slaan mag niet, maar hij mag wel proberen haar weerstand te breken. Een recente wildgroei aan fatwa's brengt Marokko in verlegenheid. Zeker nu de ramadan volgende week begint regent het fatwa's.

Door Greta Riemersma en Martijn van Tol

De conservatieve Marokkaanse krant Attajdid plaatst dagelijks een nieuwe fatwa. Dit zijn niet meer dan religieuze adviezen. Toch ergeren liberale moslims zich omdat in hun ogen de ene fatwa nog absurder is dan de andere.

Zo beweerde de wahabitische mufti Al-Maghraoui, overigens niet in Attajdid, dat 9-jarige meisjes mogen trouwen, omdat 'sommige meisjes van 9 het in bed beter doen dan vrouwen van 20 of ouder'. De fatwa's spreken elkaar ook vaak tegen, en zijn er ook nog de buitenlandse fatwa's, die via internet en Arabische tv-zenders in Marokko doordringen.

Niet onder de indruk
Sadoua Amezian groeide op in Marokko, verhuisde naar Nederland, en is nu met vakantie in haar geboorteland. Zij is niet zo onder de indruk van de regen aan fatwa's. 'Wij vinden het heel normaal dat er discussies over zijn. Dat er verschillende geleerden zijn, die verschillende meningen hebben.'

Sadoua vervolgt: 'Zelf zoek ik daar mijn eigen weg in. Maar mensen die niet geschoold zijn zijn er van afhankelijk. Ook al is er een fatwa en zijn er verschillende meningen over, dan ga je zelf logisch nadenken over wat past het beste bij mij, maar voor mijn ouders is het gewoon: zo is het of zo is het niet. De geleerde heeft het gezegd dus: klaar, uit!'

Volgens de Marokkaanse socialistische partij PSU moet het in ieder geval afgelopen zijn met het afdrukken van 'achterlijke fatwa's die ingaan tegen de rede, de logica en de wet'. Een van de fatwa's in Attajdid bepaalt bijvoorbeeld dat een werkzoekende smeergeld mag betalen om een baan te krijgen, als alle andere mogelijkheden zijn uitgeput. Dat gaat te ver, aldus de PSU.

Maat vol
Voor Ahmed Toufiq, de Marokkaanse minister van Islamitische Zaken, is de maat vol. 'Belachelijk dat iedereen tegenwoordig maar wat roept zonder kennis van zaken', zo heeft hij verklaard. Om iets aan de 'chaos' te doen, heeft hij onlangs het hoogste orgaan van islamitische schriftgeleerden bijeengeroepen, de Hoge Raad van Oulema. Resultaat: alleen fatwa's van de Hoge Raad moeten worden nagevolgd.

Maar raakt deze discussie de ook moslims buiten Marokko? Sadoua Amezian denkt van niet: 'De meeste moslims krijgen hun normen mee vanuit huis. Er zijn wel fatwa's, maar ... het blijft echt dichtbij huis, via vrienden en internet. Ik denk niet dat je echt helemaal gaat kijken wat er allemaal in Marokko gebeurt. De imam in onze moskee die heeft wel invloed, maar niet de imams uit Marokko.'

Verdwijnen van taboes
Directeur Mustapha Khalfi van Attajdid zegt dat zijn krant fatwa's publiceert om religieuze vernieuwing te stimuleren in Marokko. 'Wij zijn voorstander van dynamiek in de islam', zegt hij. Ook liberale moslims hangen dit standpunt aan, zoals de islamitisch schriftgeleerde Abdelbari Zemzemi. Met de meeste fatwa's is hij het niet eens, maar: 'Alles wordt zo besproken en langzamerhand verdwijnen de taboes.'

De hausse aan fatwa's maakt Marokko in ieder geval niet conservatiever, zo ervaarde Amezian tijdens haar vakantie: 'Wat ik nu in Marokko heb gezien, is juist heel modern, het is helemaal niet zo dat meer fatwa's tot meer orthodoxe mensen leidt. Er is meer vrijheid dan vroeger.'

Als voorbeeld noemt Sadoua dat zij zelf niet naar buiten mocht vroeger: 'Nu zie je mannen en vrouwen, alles door elkaar, lopen op straat. Gewoon gezellig met muziek. En het strand is vol, dat zag je vroeger helemaal niet. De mensen lopen echt niet allemaal met een lange jurk en een hoofddoek. Ik vind juist dat het meer opener is, je mag veel meer nu. Ik stond er ook van te kijken hoe alles is veranderd.'

Druppel
Kunnen fatwa's het oude Marokko nog in vervoering brengen? De moderne, geschoolde generatie moslims laat zich niet zo snel meer iets vertellen. Voor hen is de fatwaregen een druppel op de gloeiende plaat van de hete Marokkaanse zomer.

http://www.rnw.nl/nederlands/article/het-regent-fatwas-zomers-marokko

09-08-2010, 13:40


Beren schieten is toegestaan, maar het wakkermaken van een beer om een foto te maken is verboden

09-08-2010, 13:41

Citaat door newhighlighter:
Beren schieten is toegestaan, maar het wakkermaken van een beer om een foto te maken is verboden


Echt waar?!

09-08-2010, 13:46

Citaat door hork:
Echt waar?!


amerikaanse wetten

09-08-2010, 13:48


het regent ieder seizoen met islamofobische nieuwsberichten. we kunnen diezelfde interesse helaas niet voor jullie opbrengen. get over your fucking obsession

09-08-2010, 13:50
Maat vol
Voor Ahmed Toufiq, de Marokkaanse minister van Islamitische Zaken, is de maat vol. 'Belachelijk dat iedereen tegenwoordig maar wat roept zonder kennis van zaken', zo heeft hij verklaard. Om iets aan de 'chaos' te doen, heeft hij onlangs het hoogste orgaan van islamitische schriftgeleerden bijeengeroepen, de Hoge Raad van Oulema. Resultaat: alleen fatwa's van de Hoge Raad moeten worden nagevolgd

En dit is minder belachelijk dan?

09-08-2010, 13:51
Namaak imams.

09-08-2010, 15:08
Zo beweerde de wahabitische mufti Al-Maghraoui, overigens niet in Attajdid, dat 9-jarige meisjes mogen trouwen, omdat 'sommige meisjes van 9 het in bed beter doen dan vrouwen van 20 of ouder'.




Zou hij uit ervaring spreken?

09-08-2010, 15:21
Kom met daliel, dat overtuigd men beter.

09-08-2010, 15:25

Citaat door James_Webb:
Achterlijke cultuur.



Ga het verschil leren tussen geloof en cultuur.

09-08-2010, 15:27

Citaat door snake74:
Zo beweerde de wahabitische mufti Al-Maghraoui, overigens niet in Attajdid, dat 9-jarige meisjes mogen trouwen, omdat 'sommige meisjes van 9 het in bed beter doen dan vrouwen van 20 of ouder'.




Zou hij uit ervaring spreken?




bijna alle (schijnheilige) geestelijke geleerden etc hebben daar toch ervaring mee...

09-08-2010, 15:41

Citaat door James_Webb:
Achterlijke cultuur.



Je madre.

09-08-2010, 15:42



Citaat door James_Webb:
Je doet net of er in de islam niet constant totaal achterlijke fatwa's uitgeroepen worden.



In de islam en roepen? .. hmm


Spreek jij Hollands?

09-08-2010, 16:04

Citaat door James_Webb:
Wat is er mannetje? Ben je Marokkaan toevallig? Je gaat mij uitschelden omdat dit in jouw cultuur voorkomt? Zoiets?



Ik ben jouw padre, groetjes aan je madre. Geleert van MIJN Hollandse cultuur.

09-08-2010, 16:23
Wat een artikel vol propaganda. Wat wil men hier nou mee bereiken? Elke moslim weet dat als iets indruist tegen de regels niet kan worden opgevolgd.

Je vrouw keihard slaan mag niet maar............ Wat wordt daar nou mee bedoeld? Zogenaamde nuancering. Elk blodndje gedraagt zich nu als islamexpert terwijl ze dr helemaal niets van weten.

Verdiep je eerst voordat je zogenaamd interessante nieuwsitems wilt gaan schrijven.

Als ze eens in Marokko zijn geweest komen ze dr al snel achter dat een groot deel van Marokko zijn religieuze identiteit heeft verloren doordat ze denken dat het integreren van dat verdorven westerse cultuur ze wat gaat opleveren.

En dat laatste stukje waarin wordt gerefereerd naar intelligentie en goed geschoold dus je niks aantrekken van de islam, dat is pas triest!!


Wat een onzinartikel om haat en onbegrip aan te wakkeren. Maar het is niets nieuws.

En verstoten?? WTF, dat is gewoon scheiden. Waarom wordt het woordje verstoten gebruikt?? Om het harder te laten klinken dan het is?? De meeste scheidingen vinden in het westen plaats. Verplaats het woordje scheiden nu maar met verstoten.

Pagina's : [1] 2 3 4