Citaat door Ambreen:Mesemen zijn onmisbaar tijdens ramadan. Mijn moeder heeft dit recept een keertje uitgeprobeerd en ze smaakte héérlijk.
Lemsemmen
Dit recept is van Riannah. Zij gebruikt een heel zakje bakpoeder. Ikzelf vind 1 theelepel voldoende.
Ik gebruik standaard dit recept, je kunt dit verdubbelen zovaak je wilt.
Ingrediënten:
2 taws kommen bloem
1 taws kom fijnste smid
1 theelepel zout (vol)
1 theelepel suiker
1 theelepel bakpoeder ( om het deeg zachter te maken als het even rust )
lauw water om te kneden.
Voor het uitleggen:
een mengsel van olie en vloeibare boter (becel of blue band)
griesmeel van de winkel (ik gebruik die van het AH-merk)
Bereiding:
Meng de ingrediënten met elkaar en kneed dit ongeveer 20 minuten tot een zacht, soepel maar stevig deeg ( dus niet heel slap/waterig etc). Kneed goed met af en toe een paar minuten rusten, het deeg moet je uit elkaar kunnen trekken zonder dat er gaten in komen. Wat ik zelf doe: ik maak het deeg te waterig en voeg beetje bij beetje bloem toe totdat ik de juiste structuur heb verkregen (korrelig). Ik weet niet hoe ik dat precies moet uitleggen. En dan kneed ik net zolang totdat het deeg "zucht"en "knalt".
:héhé:
Vorm hier ballen van; uit dit deeg krijg je 6 stuks ( ligt er aan hoe groot je ze wilt hebben). laat die bollen ingesmeerd met olie een 10 minuten rusten afgedekt met plasticfolie.
Druk ze 1 voor 1 uit op een werkbank ingesmeerd met olie, probeer ze zo dun mogelijk uit te rollen zonder dat ze gaan scheuren. Voor tussen de lagen gebruik je een mengsel van olie en boter. Vloeibare is beter; die in flessen zit van het merk blue band of becel. Voor het bestrooien griesmeel van de winkel gebruiken.
Raak met het olie/boter-mengsel alle plekjes van de lemsemmen aan en probeer gelijkmatig de griesmeel er over te verdelen. (raak nu weer alle plekjes met de griesmeel aan zodat de lagen bij het bakken niet aan elkaar gaan kleven). Vouw ze tot een vierkantje leg deze even weg en doe de rest. Nu pak je de eerste weer en maak het wat groter, niet te dun niet te dik en bak ze in de pan.
Het draaien van de lemsemmen in de pan: doe een paar druppels olie in de pan. Even uit strijken met een servetje. Dan de lemsemen er op leggen, een paar seconde dan weer omdraaien, hierop druppel je een paar druppels olie, dan draai je hem weer om. Nu laatje hem gaar en bruin worden met af en toe naar links of naar rechts draaien, je zult nu zie dat ze opbollen. dan draai je hem nog eens om en klaar.
Salaam alaikoem
Misschien een rare vraag:
2 taws kommen bloem
1 taws kom fijnste smid
Maar Taws?? wat is dat?