Bekijk volle/desktop versie : Britse agent vrijuit na dode bij G20-betoging



22-07-2010, 15:35
Britse agent vrijuit na dode bij G20-betoging

LONDEN - De agent die bij demonstraties tegen de G20-top in Londen vorig jaar een man hardhandig tegen de grond werkte, wordt niet vervolgd. Er is „geen realistisch vooruitzicht op een veroordeling”, maakte het Britse Openbaar Ministerie donderdag bekend. Het slachtoffer, een omstander, overleed kort erna aan een hartinfarct.

Op amateurbeelden van de demonstratie was te zien hoe de 47-jarige krantenverkoper Ian Tomlinson met beide handen in de zakken voorbij enkele agenten wandelde en vervolgens met een gummiknuppel een harde klap in zijn rug kreeg. Tomlinson werd overeind geholpen door omstanders en liep door, maar zakte ongeveer 100 meter verderop in elkaar en stierf.

In de weken na de dood van Tomlinson zijn drie lijkschouwingen verricht, die tegenstrijdige conclusies opleverden, aldus het OM. Daardoor is volgens justitie niet onomstotelijk aan te tonen dat er een verband bestaat tussen de dood van Tomlinson en de manier waarop hij werd behandeld. Het optreden van de agent was weliswaar „buitenproportioneel en ongerechtvaardigd”, maar niet strafbaar, voegt het OM eraan toe.

Het optreden van de Londense oproerpolitie tijdens de demonstraties in april vorig jaar is omstreden. De agenten zouden buitensporig hard hebben opgetreden tegen de betogers. De onafhankelijke klachtencommissie voor de Britse politie voert zeker drie onderzoeken uit. Behalve naar de dood van Tomlinson kijkt de raad ook naar een jongeman en een vrouw die zouden zijn geslagen door agenten.

22-07-2010, 16:04


Beeld of het is niet gebeurd!