Bekijk volle/desktop versie : Bouterse kan maandag al president zijn



16-07-2010, 12:37
AMSTERDAM - De Javaanse Volks Alliantie van oud-parlementsvoorzitter Paul Somohardjo zal maandag bepalen of ex-legerleider Desi Bouterse al bij de eerste stemming in het parlement tot president wordt gekozen. De alliantie maakt zondag bekend of ze Bouterse steunt.


Dat Somohardjo, wiens partij deelneemt aan de regering van president Ronald Venetiaan, nu op voorhand een stem op Bouterse niet wil uitsluiten, voedt de specualtie in Suriname dat een verrassing maandag mogelijk is. Bouterse komt nu 4 stemmen tekort om te worden gekozen. De alliantie heeft 6 zetels.
Rechtsstaat

De oud-bevelhebber zal het opnemen tegen minister van Justitie Chandrikapersad Santokhi. De regeringscoalitie Nieuw Front schoof Santokhi, een grote tegenstander van Bouterse, donderdag naar voren als hun kandidaat. Als vicepresidentskandidaat werd minister van Natuurlijke Hulpbronnen Gregory Rusland gekozen. Santokhi noemt de verkiezing een 'strijd om de rechtsstaat'.

De partijen hebben tot vrijdagmiddag 15.00 uur lokale tijd om hun kandidaten aan te melden. Verwacht wordt dat Bouterse zal worden voorgedragen door de nieuwe regeringscoalitie, bestaande uit Bouterses Mega Combinatie en de A-Combinatie van oud-rebellenleider Ronny Brunswijk. Opvallend is de keuze van de voorzitter van de Kamer van Koophandel, Robert Ameerali, als Bouterses vicepresidentskandidaat. De A-Combinatie, waarin drie marronpartijen (de bewoners van het Surinaamse binnenland) samenwerken, had recht op deze post maar koos voor een onafhankelijke hindoestaanse kandidaat. De belangrijkste regeringsfuncties worden traditioneel onder de grootste bevolkingsgroepen verdeeld.
Tweederde meerderheid

Op papier kan Bouterse rekenen op de steun van 30 van de 51 parlementariërs. Santokhi heeft de steun van de 14 Nieuw Front-parlementsleden. Omdat een tweederde meerderheid van 34 stemmen nodig is, zal het stemgedrag van de Volks Alliantie de doorslag moeten geven.

Somohardjo zei vorige maand steeds dat hij ‘in het landsbelang’ de kandidatuur van Bouterse zou steunen. Daarna sloot hij echter een nieuw coalitieakkoord met het Nieuw Front. Dit verbond is inmiddels weer uiteengespat. In de afgelopen dagen waren er berichten dat met name oud-rebellenleider Ronnie Brunswijk, voorzitter van de A-Combinatie, Somohardjo probeerde over te halen zijn steun maandag aan Bouterse te geven.
Twee rondes

Als Bouterse niet in twee rondes in het parlement wordt gekozen, moet de Verenigde Volks Vergadering (VVV) de knoop doorhakken. In dit college, dat uit 919 volksvertegenwoordigers bestaat, hebben Bouterse en Brunswijk een grote meerderheid van ruim 700 stemmen. Zowel Bouterse als Somohardjo hebben na de verkiezingen van 25 mei gezegd dat ze geen voorstander zijn van zo'n tijdrovende en kostbare verkiezing door de VVV.

De kandidaatstelling door Bouterses beoogde regeringscoalitie ging niet zonder slag of stoot. Binnen de A-Combinatie, die 7 zetels heeft, waren er grote spanningen tussen Brunswijk en zijn collega Caprino Alendy waardoor er twijfels rezen over de stabiliteit van de nieuwe regering. Alendy was boos dat Brunswijk vorige week, zonder overleg met hem, namens de A-Combinatie een coalitieakkoord sloot met Bouterse. Dit gebeurde nog geen dag nadat Brunswijk een coalitieakkoord met Nieuw Front had opgezegd. Ook de belangstelling van Brunswijks ABOP-partij voor het vicepresidentschap, zette kwaad bloed bij Alendy die kandidaat voor de post was. Na lang overleg donderdag, zeiden beiden dat alles was uitgesproken.

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1401096.ece/Bouterse_kan_maandag_al_president_zijn

16-07-2010, 12:38


Schandalig.

16-07-2010, 12:43
Zeer schandalig. Dit zou wel eens rampzalig voor Suriname kunnen zijn.