Bekijk volle/desktop versie : Vriendschap goed voor kind



18-06-2010, 13:39
Kinderen die worden aangemoedigd vriendschappen aan te gaan, lopen minder risico op stress.

Onderzoek
Dit is na tien jaar onderzoek vastgesteld door psychologe Ellen Peters van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij onderzocht het speeksel van kinderen op het stresshormoon cortisol. Hoe beter de kwaliteit van de vriendschappen, hoe lager het cortisolpercentage, zo bleek.

Buitengesloten
Opvallend genoeg kwamen de hoogste percentages cortisol voor bij kinderen die werden buitengesloten. Dat is dan ook erger dan gepest worden, constateert de psychologe. Kinderen die buitengesloten worden en veel cortisol aanmaken, lopen op den duur een vergroot risico op veel gezondheidsklachten.

Ouders
Ouders hebben een enorme invloed op hoe goed of slecht kinderen vriendschappen kunnen aangaan, blijkt uit het onderzoek van Peters waar ze 6 juli op promoveert. Dat begint al als een kind nog maar vijftien maanden oud is. Factoren die een rol spelen, zijn bijvoorbeeld grenzen stellen en emotionele steun bieden. Beide beïnvloeden de sociale vaardigheid van een kind op vijfjarige leeftijd.

De sociale vaardigheid en de veerkracht die een kind op vijfjarige leeftijd heeft ontwikkeld, is vervolgens weer bepalend voor hoe het kind vier jaar later omgaat met intimiteit en vriendschappen, stelt Peters. Ze raadt ouders aan om de vriendschappen van hun kinderen de ruimte te geven. Bijvoorbeeld door speelafspraken te stimuleren en zichzelf sociaal op te stellen.

Bron: nu.nl