Bekijk volle/desktop versie : Re Surah al Fatihah



12-06-2010, 01:27
Surah al Fatihah reciteren zoals we allemaal weten, is een essentieel onderdeel van onze dagelijkse gebeden. Het is overgeleverd door Ubada bin As-Samit dat Allah `s boodschapper (Salla llaahu` alayhi wa sallam) zei: "Wie niet Surah Al-Fatiha reciteert in zijn gebed, zijn gebed is ongeldig". Dit motiveert elke Moslim om de diepe betekenis achter de woorden van deze surah te begrijpen. Dit helpt ons om khusoo3 te krijgen als we tijdens ons gebeden voor Allah swt staan.

In deze surah beginnen we met het prijzen van Allah, de Heer van de mensheid, djinns en alles dat bestaat, de meest Barmhartige, de Genadevolle, en de Enige Eigenaar van de Dag des Oordeels. We verklaren dat we Hem alleen aanbidden, en Hem alleen om hulp vragen.
We vragen Hem om ons te leiden naar het rechte pad.

In zijn waardevolle boek "Al-Madaarij As-Saalikeen" wijst Ibn Al-Qayyim drie niveaus van leiding aan .

In de eerste plaats leiding voor Bayaan, "verduidelijking". Dit gebeurt alleen door Allah swt. Hij stuurt profeten naar de mensheid om de essentie van Zijn boodschap uit te leggen en om ze naar het rechte pad te leiden.

In de tweede plaats, leiding voorTawfeeq, "succes" (op het rechte pad). In deze niveau vragen we Allah swt om onze harten te openen voor onze godsdienst en er geduldig mee te zijn; daardoor wordt dit (het streven naar leiding naar het rechte pad) het meest waardevolle zaak in ons leven.

Hoewel deze twee niveaus gescheiden van mekaar zijn, het bereiken van het rechte pad kan niet worden bereikt, behalve door hen beiden. Door deze twee niveaus verkrijg je onder meer de kennis van wat we niet weten over de waarheid en het vermogen om onze plicht te vervullen door middel van woorden, daden en bedoelingen. En om Allah te vragen om ons te houden aan deze pad todat we sterven.

Sommige mensen vragen zich af waarom we leiding nodig hebben en waarom het nodig is om leiding vragen; immers we volgen al de leiding. We kennen Allah en we geloven in hem?

We moeten zonder twijfel altijd om leiding vragen, omdat er meer dingen zijn die we niet weten, dan de dingen die we wel weten. De dingen die we doen, die te wijten zijn aan onvoorzichtigheid of luiheid, zijn veel meer dan de dingen die we doen die goed zijn. Hetzelfde kan gezegd worden over de dingen waartoe we niet in staat zijn te doen.

Het derde niveau van de leiding is de leiding op de Dag des Oordeels, op de weg die leidt naar het paradijs. Wie in dit leven wordt geleidt naar Allah `s pad , aan de hand van wat Hij naar Zijn boodschappers gestuurd heeft, zou worden geleid naar het rechte pad in het Hiernamaals.

Als we willen weten hoe we in het hiernamaals het rechte pad, die boven de hel ligt, kunnen paseren, moeten we het passeren van Allah's pad in dit leven onderzoeken.

We gaan er op dezelfde manier overheen lopen als hier. Sommige mensen paseren het pad als een flits, anderen als de wind, maar sommigen paseren het pad langzaam, lopend, sommigen kruipend en anderen komen vast te zitten om vervolgens in het hellevuur geworpen te worden.

Wanneer we in Surah Al Fatihah Allah vragen om ons op het rechte pad te leiden, vragen we Hem om ons te voegen bij degenen die Hij met Zijn Genade, genade heeft geschonken.

Wie zijn die mensen en waarom moeten we samen met hun het pad bewandelen?

Ibn Al-Qayyim heeft aangeven dat degene die in dit leven het rechte pad wilt volgen, ondervind dat de meerderheid van de mensen rondom hem of haar niet het zelfde pad willen volgen. En omdat het menselijke ziel normaal gesproken op zoek gaat naar een metgezel, heeft Allah erop gewezen dat het hebben van een metgezel of reisgenoot op deze pad, van groot belang is. Allah , heeft dit aangegeven in Surah An-Nisa vers 69:

En wie Allah en de Boodschapper gehoorzaamt: zij zijn met degenen van de Profeten en de waarachtigen en de martelaren en de oprechten die Allah begunstigd heeft. Zij zijn de beste metgezellen.

Als we ons soms eenzaam voelen bij het passeren van Allah `s pad, moeten we denken aan degenen die het pad al hebben gepaseerd of degenen die op dit moment het pad ook aan het passeren zijn. Zo dat ze ons metgezellenen en reisgenoot zijn en dat we onze uiterste best moeten doen om hun voetstappen te volgen..

12-06-2010, 01:45


mooi verwoord


^

15-06-2010, 22:45
thx ik heb het vertaald van een Engelse forum.