Bekijk volle/desktop versie : Beoordeel Israel op feiten



Pagina's : [1] 2 3 4

11-06-2010, 07:34
De wereld houdt er een - gevaarlijke- dubbele maatstaf ten aanzien van Israël op na (update)


David Grossman schrijft in een Opinie artikel voor de Volkskrant dat de 'aanval' op het internationale hulpkonvooi aantoont hoever Israël is afgezakt. Wie de echter de affaire goed analyseert komt al gauw tot geheel andere conclusies.
De overhaaste en hysterische reactie van de internationale media en politiek op het incident voor de kust van Gaza, spreekt namelijk boekdelen over hoever de wijze waarop de wereld Israël beoordeelt is afgezakt.

Dat begon al op de ochtend waarop de Israëlische actie plaatsvond. Zonder enig exact beeld van wat er plaats had gevonden werd er gesproken van een Israëlische aanval waarbij 19 humanitaire activisten waren omgekomen. Uiteindelijk bleken dat er negen te zijn en humanitaire activisten bleek een onjuiste benaming voor de IHH terroristen die Israëlische commando’s met ijzeren staven en messen aanvielen zodra zij op het dek van de Mavi Marmara waren geland.

Paniekerig?
Was de Israëlische actie verstandig of paniekerig zoals Grossman suggereert?
Zeker is dat een gebrek aan inlichtingen er voor zorgde dat de met paintball geweren bewapende commando’s waren voorbereid op een westers soort agitatie. (spugen,vloeken en passief verzet)

Een briefing voorafgaand aan de actie door de commandant van de Israëlische marine maakte dat goed duidelijk. Die benadering hield in dat men niet van plan was om met scherp te schieten.
Het gaf ook aan dat men niet leek te beseffen dat een deel van de opvarenden van Mavi Marmara voor oorlog kwam. Het was niet de eerste keer dat een schip op een dergelijke wijze werd aangehouden. Alle eerdere Free Gaza schepen en de andere 5 schepen in deze vloot werden op dezelfde wijze en zonder geweld aangehouden.


Internationaal is dit de manier waarop - in een oorlogssituatie - een schip legaal kan worden opgebracht in de internationale wateren tijdens een zeeblokkade. Een reconstructie die werd gepubliceerd bij Arutz 10 in Israel en die gebaseerd was op Turks en Israëlisch materiaal, laat zien wat er werkelijk gebeurde. Namelijk dat de eerste zes commando’s die op het schip landden, gewond raakten door extreem geweld door leden van de Turkse Islamistische IHH militie aan boord.

Lynchen
De beelden van deze poging tot lynchen deden sterk denken aan een gebeurtenis in 2000 toen twee Israëlische reservisten gelyncht werden door Palestijnse politieagenten in Ramallah.
Dit en de daaropvolgende gijzeling van de soldaten, verklaart waarom er uiteindelijk een schietpartij ontstond. De IHH leden hadden de wapens van hun gijzelaars afgenomen en de Israëli’s pasten hun tactiek toen aan op oorlogshandelingen in plaats van rel bestrijding.


Hysterie
Nu duidelijk is dat de internationale reacties voorbarig waren blijft de hysterie over.
Waarom was het nodig dat de VN Veiligheidsraad een resolutie aannam die Israel veroordeelde nog voor de feiten bekend waren. Had men al een resolutie aangenomen over het torpederen van een Zuid-Koreaans schip door Noord-Korea in maart 2010? Nee dus!

De UN Human Rights Council een orgaan dat exclusief lijkt te zijn opgericht om Israel tegen de loep te houden stelde vast dat er een nieuwe 'Goldstone'commissie moest komen.
Waarom was het nodig dat de VN Veiligheidsraad een resolutie aannam die Israel veroordeelde nog voor de feiten bekend waren
De getuigenissen van de uiteraard 'neutrale' passagiers op de Marmara zullen daarbij wel weer gaan dienen als 'bewijs' tegen Israël.

In Europa regende het veroordelingen door politici en in het Midden-Oosten veroorzaakte retoriek en propaganda een nieuwe golf van antisemitisme. In Turkije moesten daardoor honderden Israëlische toeristen voor hun leven vrezen.

De anti-Israëlische sfeer in Turkije is voor een aanzienlijk deel te wijten aan het uitzenden van ronduit antisemitische soap series over Israel op de Turkse TV. De campagne tegen Israel is door premier Erdogan begonnen nadat hij in Davos vorig jaar tijdens het World Economic Forum een hypocriete tirade hield over de aanpak van Hamas door Israel. Israëls president Shimon Peres hield Erdogan toen een spiegel voor in verband met Turkije’s eigen aanpak van terrorisme. Daarop liep Erdogan woedend weg.

De betrokkenheid van Turkije bij deze Free Gaza vloot was een vervolg van de campagne die Erdogan sinds die tijd tegen Israel voort. Het schip Marmara is bijvoorbeeld eigendom van de stad Istanboel en Erdogan’s AKP had banden met de IHH.

Heftige reacties
In Israel waren de reacties vorige week al even ongekend heftig. Het Israëlische publiek lijkt het gehad te hebben met de voortdurende internationale campagne tegen Israël. De woede richtte zich niet alleen op de Turken maar ook op de buitenlandse media en de VN. Reportages die vanuit Ashdod werden gemaakt werden herhaaldelijk verstoord door Israëlische betogers.

Een nieuwe storm van verontwaardiging stak op toen Israëlische bloggers ontdekten dat persbureau Reuters Turkse foto’s van de aanval op Israëlische soldaten had bewerkt. Op traditioneel linkse universiteiten in Beer Sheva en Tel Aviv, werden betogingen gehouden. Er ontstonden spanningen met Arabische studenten toen die pro-Turkse demonstraties hielden.

Opheffing blokkade
De natuurlijke reactie is nu dat Israel de grens met Gaza geheel moet openen en de blokkade op zee moet opheffen. Dan zijn alle problemen over en zal Gaza opbloeien en wie weet wordt Hamas dan wel 'moeder Teresa' zoals een Israëlische satirische video clip spottend liet zien.

Deze versimpeling van de situatie ziet men ook in de benadering van het grotere conflict in het Midden-Oosten en is een strategische bedreiging voor de positie van Israël. In de maand mei werden bijvoorbeeld 32 terroristische acties ondernomen vanuit Gaza. Veertien raketten en 7 zeven mortiergranaten vielen - ondanks de wapenstilstand - op Israëlische steden en dorpen nabij Gaza.

De Israëlische marine heeft herhaaldelijk schepen uit Iran onderschept die wapens voor Hamas en Hizbollah vervoerden. Hamas zelf heeft inmiddels de Fajr middenlange afstandsraket Gaza binnen gesmokkeld, waardoor Tel Aviv onder bereik van Hamas is gekomen. Een blokkade is historisch altijd een legaal wapen geweest in een oorlogssituatie en voorkomt in dit geval dat in Gaza hetzelfde gebeurt als in Zuid Libanon. Hizbollah heeft daar, ondanks de aanwezigheid van Unifil, inmiddels een arsenaal van 55.000 raketten in alle typen opgebouwd.

Onbruikbaar
De Free Gaza vloot had geen humanitair doel. De door Hamas geweigerde humanitaire lading van de schepen is nu te zien op de IDF basis Tzrifin. Daar is te zien dat vele goederen onbruikbaar waren doordat ze oud en versleten waren of zwaar beschadigd door gebrek aan verpakking. De hoeveelheid humanitaire hulp op de vloot was daarnaast kleiner dan wat Israel op een gemiddelde dag Gaza binnen brengt. De naam Free Gaza; de uitlatingen van de organisatoren en de acties van de IHH militie op de Marmara gaven aan dat men door de blokkade wilde breken. Vandaag is bovendien bevestigd dat het schip Mavi Marmara geen enkele humanitaire hulp vervoerde

Breekpunt
De gebeurtenissen van vorige week kunnen een breekpunt betekenen in het Midden- Oostenconflict. Het kan betekenen dat de situatie escaleert richting een nieuwe regionale oorlog met het Iraanse blok, waar Turkije sinds kort ook onder gerekend kan. Of er ontstaat eindelijk bezinning in de wereld over de gevolgen van de simplistische houding en de dubbele maatstaf die ten opzichte van Israël wordt gehanteerd en die wordt uitgebuit door haar vijanden.
We zijn op een punt aangeland dat een dergelijke bezinning een eerste vereiste genoemd kan worden om het voortbestaan van de staat Israël veilig te stellen.

BRON:http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/5976/Beoordeel_Israel_op_feiten

11-06-2010, 08:20


Yea, you're right. Zijn artikel is voor mij meer een mening, dan feitelijk.

11-06-2010, 08:22

Citaat door Geile_leernicht:
Vooral moslims hebben het niet zo op feiten en logica. De ziekelijke jodenhaat gaat voor alles.


Was Hitler een Moslim?

11-06-2010, 08:23

Citaat door MoCCino:
Was Hitler een Moslim?


ja maar dan met zijn sik onder zijn neus

11-06-2010, 09:19


Dat ze 16 mensen hebben gedood is een feit..wat voor feiten willen ze nog meer?

11-06-2010, 09:26

Citaat door melkisoranje:
israel bestaat niet.

Oranje melk ook niet.

11-06-2010, 09:30

Citaat door Amoera.:
Yea, you're right. Zijn artikel is voor mij meer een mening, dan feitelijk.
Het is een mening ondersteund met vele feitelijkheden en interne logica.

11-06-2010, 09:30

Citaat door Geile_leernicht:
Geen joden bij betrokken dus geen verontwaardiging.


Rot toch op met dat gefocus op jodenhaat. Dat is echt het enige wat je kan zeggen he.

11-06-2010, 09:33

Citaat door jHenosch:
Het is een mening ondersteund met vele feitelijkheden en interne logica.


Het is maar wat je wilt geloven he.


Citaat door Geile_leernicht:
Het is het enige wat telt bij een groot aantal "moslims".

Ze laten dat elke dag weer zien met hun zeer selectieve verontwaardiging.


Spreek niet voor anderen, maar alleen voor jezelf. Want je telt maar voor 1 of beter gezegd een halve.

11-06-2010, 09:35

Citaat door Geile_leernicht:
Al die berichten die dit elke dag laten zien zijn nep?


Reacties, bedoel je? Nee, ik begrijp hun haat heel goed zelfs. Maar dat geld niet alleen voor moslims hoor, genoeg Nederlanders die hetzelfde voelen. By the way, je kan het eerder haat voor zionisten noemen, dan voor joden.

11-06-2010, 09:35
die joden zijn goed in slachtofertje spelen,maar vroeg of laat betalen ze de prijs voor hun misdaden.

11-06-2010, 09:38

Citaat door Amoera.:
Het is maar wat je wilt geloven he.




Misschien geldt dat voor jou, maar ik laat mijn geloof wel degelijk leiden door feitelijkheden en de logica achter de feitelijkheden.

11-06-2010, 09:40



Citaat door Geile_leernicht:
Geen joden bij betrokken dus geen verontwaardiging.
Men (de serieuze moslim) is alleen verontwaardigd als hun valse trots en eer geschonden is, daarvoor vermoorden ze hun bloedeigen dochters, als het moet, handmatig, als schapen.

11-06-2010, 09:41

Citaat door tacmor:
die joden zijn goed in slachtofertje spelen,maar vroeg of laat betalen ze de prijs voor hun misdaden.
Volgens mij zijn de joden al aardig slachtoffer geweest, medunkt 2/3 is afgeslacht in de tweede wereldoorlog in Duitsland en de Sovjet Unie,

om nog maar te zwijgen over de verdrukking in moslimlanden.

11-06-2010, 09:44

Citaat door AgentOrange:
De Taliban vermoord bijna dagelijks nog veel meer mensen in Afghanistan/Pakistan... Waar blijft je verontwaardiging voor hen?


Ik reageer op het artikel, inhoudelijk dus

Pagina's : [1] 2 3 4