Bekijk volle/desktop versie : Geen akkoord G20 over bankbelasting



06-06-2010, 15:17
AMSTERDAM - De overheden moeten zich concentreren op het terugdringen van de begrotingstekorten en de staatsschulden. De tijd voor stimulering van de economie is voorbij. Het plan voor een bankheffing wordt vooralsnog op de lange baan geschoven, zo hebben de ministers van Financiën van de G20 – de 20 machtigste economieën in de wereld - zaterdag besloten in de Zuid-Koreaanse stad Busan.


Wereldeconomie doet het beter dan gedacht

In de slotverklaring wordt er wel een passage aan de bankheffing gewijd, maar wordt ook erkend dat er verdeeldheid blijft bestaan.

Hoewel Nederland geen deel uitmaakt van de G20 woonde minister Van der Hoeven van Economische Zaken de vergadering bij. Ze zei dat de G20 nog eens heeft benadrukt dat de landen voor een herstel erg afhankelijk van elkaar zijn. Premier Balkenende zal eind deze maand aanwezig zal zijn op de G20-top in Toronto. Minister De Jager was te druk met de campagne om aan het overleg in Busan deel te nemen.
Niet effectief

Uit de slotverklaring van de ministers die deze top voorbereiden, bleek dat zij verdere overheidsstimulering voor een economisch herstel van de hand wijzen. Volgens de G20 is het niet langer vol te houden en ook niet effectief, omdat de beleggers hun vertrouwen in de kredietwaardigheid van sommige overheden zijn kwijtgeraakt.

‘De recente ontwikkelingen wijzen op het belang van gezonde overheidsfinanciën en de noodzaak om geloofwaardige en groeibevorderende maatregelen te nemen die ook fiscaal duurzaam zijn’, aldus de slotverklaring. De landen die nu grote tekorten hebben moeten versneld de situatie op orde brengen. ‘We verwelkomen ook de initiatieven van een aantal landen om al in 2010 het tekort te verkleinen.’
Toon is veranderd

Tijdens de vorige bijeenkomsten werd nog gesteld dat overheidsstimulering nodig zal blijven om permanent economisch herstel te bewerkstelligen na de kredietcrisis. De ministers van Financiën lieten weten dat ‘de toon is veranderd’. De nieuwe Britse minister van Financiën George Osborne stelde dat nu de aanpak van de begrotingstekorten de prioriteit heeft.

De Franse minister Christine Lagarde zei ‘dat de overgrote meerderheid van de landen nu de tekorten wil weg werken en dat nog maar een klein deel het ondersteunen van de groei de belangrijkste taak vindt.

IMF-topman Dominique Strauss-Kahn reageerde eveneens zo: ‘Ik ben niet de kampioen van fiscale stimulering, ik ben de kampioen van gezond fiscaal beleid.’ De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner zei zich hierbij neer te leggen. ‘Maar we moeten onderkennen dat de aanpassingen het huidige momentum van herstel kan ondergraven. Het terugdringen van de overheidstekorten kan alleen als ook de groei aantrekt en het vertrouwen in een herstel toeneemt.’
Bankheffing

Over het plan voor een mondiale bankheffing kon de verdeeldheid niet worden weggenomen.. Vooral Canada is daar fel tegen gekant, omdat de banken in dat land weinig problemen hebben gekend tijdens de kredietcrisis. De VS, Duitsland, Groot-Brittannië en ook Nederland zijn wel voor een dergelijke bankheffing die zou kunnen worden gebruikt om de begrotingstekorten te verkleinen of een pot te vormen voor toekomstige steunoperaties aan banken.
Nog niet van de baan

Minister Van der Hoeven denkt dat de bankheffing nog niet van de baan is. Het is alleen niet waarschijnlijk dat hierover in Toronto een akkoord wordt bereikt. Er zal dit najaar tijdens een nieuwe top in Zuid-Korea een tweede poging worden gedaan. Nederland is voor, zij het dat de heffing banken niet kopschuw mag maken voor kredietverlening aan het bedrijfsleven. De Duitse minister Wolfgang Schäuble zei dat als een heffing niet lukt op wereldniveau er een oplossing in Europa moet komen.

Jim Flaherty, minister van Financiën van Canada, zei verheugd te zijn dat het de heffing nu niet komt. ‘Het is een bijzaak die afleidt van de hoofdoorzaken van de crisis.’ Elk land heeft nu de vrijheid eigen heffingen op te leggen aan banken. Maar landen die dat zouden doen, moeten vrezen dat zij hun financiële sector kwijtraken.
Bron

06-06-2010, 15:20


en alweer hebben de VS en Engeland de belangen van de banken gediend en die van het volk verkwanseld aan de banken en met de bonussen word verder gestrooit !!!