Bekijk volle/desktop versie : Israël is een blok aan been voor VS



04-06-2010, 23:23

Citaat door Oem-Nadir:
Twijfel in VS over Israëlische bondgenoot


21:41 Update De desastreuze Israëlische raid op een konvooi met hulpgoederen maandag heeft in de VS opnieuw het debat aangezwengeld over hoe waardevol Israël nog is als bondgenoot voor de Amerikanen.


Het hoofd van de Mossad, de Israëlische geheime dienst, begon er dinsdag zelf over. In de parlementaire commissie voor buitenlandse zaken en defensie zei Meir Dagan dat "Israël langzaam verandert van een kracht voor de Verenigde Staten in een last".

Blok aan het been
Woensdag sloot Anthony Cordesman, een van de meest gerespecteerde en gematigde Midden Oosten-deskundigen in Washington zich daarbij aan. Zijn essay met als titel 'Israël als een strategische last?' mag meteen worden gerekend tot de verplichte literatuur voor alle specialisten binnen en buiten de regering-Obama.

"Het is tijd dat Israël zich realiseert dat het verplichtingen heeft ten opzichte van de Verenigde Staten, net als andersom, en dat het veel voorzichtiger wordt met het testen van de grenzen van het geduld van Amerika en het teren op de steun van de Amerikaanse joden", schrijft Cordesman van het Centre for Strategic and International Studies (CSIS). Volgens hem moet Israël beseffen dat zijn acties direct effect hebben op de belangen van de VS in de Arabische wereld.

"De regering moet ervan uitgaan dat de langdurige relatie tussen beide landen afhankelijk is van de mate waarin Israël duidelijk streeft naar vrede met de Palestijnen – dezelfde vrede die ook in Israëls eigen strategische belangen is."

JG (IPS)

http://www.gva.be/nieuws/buitenland/aid942979/twijfel-in-vs-over-israelische-bondgenoot.aspx
.