Bekijk volle/desktop versie : Het Israelisch-Palestijnse conflict in de diverse verkiezingsprogramma's



01-06-2010, 14:56
Jip van Dort

Om op 9 juni bij de Tweede Kamer-verkiezingen een gefundeerde keuze inzake het Israelisch-Palestijnse conflict te kunnen maken, is het vooral van belang te weten welke standpunten de diverse partijen in de afgelopen jaren hebben ingenomen. Tijdens een regeerperiode wordt immers duidelijk of, en zo ja in hoeverre partijen hun verkiezingsbeloften nakomen. Met het oog daarop publiceerde ik in het vorige nummer van Soemoed een analyse van de ingenomen standpunten ten tijde van kabinet-Balkenende IV (zie: ‘Een vruchteloze kritische dialoog’; pp. 12-15).

Dit neemt uiteraard niet weg, dat ook verkiezingsprogramma’s relevant zijn. Daarom in het onderstaande een overzicht van de standpunten, zoals deze door de diverse partijen inzake het Israelisch-Palestijnse conflict worden ingenomen.

Wat allereerst aan de verkiezingsprogramma’s opvalt, is dat het zelden gaat over het grote onrecht en leed dat Palestijnen die onder de Israelische bezetting leven, wordt aangedaan. De focus ligt sterk op Israel. D66 vormt daarop enigszins een uitzondering. Als enige spreekt de partij zich namelijk uit tegen ‘de beperking van de Palestijnse economie en bewegingsvrijheid in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever’, vóór ‘volledig gelijke kansen en rechten voor alle bevolkingsgroepen in Israel’, en vóór ‘opheffing van de militaire en civiele bezetting van de “Westbank”’. Opmerkelijk is wel dat D66 met betrekking tot de bezetting niet de Strook van Gaza noemt, terwijl de Palestijnen daar nog altijd volledig verstoken zijn van het recht op zelfbeschikking. Alle andere partijen noemen de bezetting – nota bene een kernpunt van het Israelisch-Palestijnse conflict – überhaupt niet in hun programma’s.

Afgezien daarvan is, uitgaande van de korte termijn, mijns inziens de belangrijkste vraag, hoe ver partijen willen gaan om Israel onder druk te zetten om een einde te maken aan de structurele schendingen van het internationaal recht en van de mensenrechten. Zonder druk van buitenaf zal Israel daaraan immers geen einde maken – met alle gevolgen voor de Palestijnen van dien.

In de verkiezingsprogramma’s bestaat daarover een groot verschil van mening. De SP, GroenLinks en D66 houden nadrukkelijk de optie open om Israel sancties op te leggen. De drie partijen schrijven over de mogelijkheid om bij voortduring van schendingen van het internationaal recht het Associatieverdrag dat Israel met de Europese Unie heeft gesloten, op te schorten. De PvdA schrijft dat het dit verdrag als drukmiddel wil inzetten.

Daartegenover staan de ChristenUnie, de SGP en de PVV. Deze partijen zijn niet alleen tegen het opleggen van sancties, zij willen de betrekkingen met Israel juist versterken, ongeacht diens grove schendingen van het internationaal recht. De partijen willen voorts de Nederlandse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem verplaatsen en menen dat Jeruzalem de ongedeelde hoofdstad van Israel moet zijn. Daarmee legitimeren zij de Israelische bezetting sinds 1967 van Oost-Jeruzalem en omstreken.

Daarnaast lijken de laatstgenoemde drie partijen geen voorstander van een onafhankelijke Palestijnse staat. De ChristenUnie verlangt van Israel slechts ‘erkenning (&hellip van de aspiraties van de Palestijnen om tot een eigen staat te komen’. De SGP is stelliger: ‘Druk van bovenaf om te komen tot een twee statenoplossing wijst de SGP (&hellip af’. De PVV gaat een flink stuk verder en schrijft: ‘Sinds 1946 bestaat er een onafhankelijke Palestijnse staat, daarom noemt de Nederlandse regering “Jordanië” voortaan gewoon “Palestina”’.

Het CDA houdt zich op de vlakte en spreekt niet over sancties, al schrijft de partij wel voorstander te zijn van een twee staten-oplossing met de grenzen van 1967 als uitgangspunt.

De VVD, PvdD [Partij van de Dieren] en TON [Trots op Nederland] schrijven in het geheel niets over het conflict – een van de grote spanningsbronnen in de wereld.

Jip van Dort is historicus en freelance (onderzoeks)journalist.

de verkiezingsprogramma’s

SP

Israel heeft recht op erkende en veilige grenzen, de Palestijnse bevolking heeft ook recht op een eigen staat, eveneens met erkende en veilige grenzen. Wanneer de Palestijnse Autoriteit de Verenigde Naties om erkenning van een onafhankelijke Palestijnse staat vraagt, hoort Nederland dat verzoek te steunen. Nederland houdt vast aan uitvoering van eerdere resoluties van de Veiligheidsraad en van het internationaal recht. Daarnaast maakt Nederland zich sterk voor een internationale dialoog met alle vertegenwoordigers van de Palestijnen. Indien Israel doorgaat met het illegaal bouwen van woningen in bezet gebied moet Nederland in de EU aandringen op het opschorten van de associatieovereenkomst die Israel belastingvoordeel geeft bij export naar de landen van de EU.

GroenLinks

Nederland zet zich in voor een rechtvaardige oplossing van het Israelisch-Palestijnse conflict conform het internationaal recht. De regering praat met alle partijen, inclusief Hamas. Zij stelt schendingen van mensenrechten, zowel van Israelische als van Palestijnse zijde, aan de kaak. Binnen de EU zoekt zij steun om het associatieverdrag met Israel op te schorten als Israel het internationaal recht en de mensenrechten blijft schenden.

PvdA

De PvdA steunt de twee-statenoplossing voor het Palestijns-Israelisch conflict. Daarin worden de grenzen van Israel en de Palestijnse staat van weerszijden erkend en krijgen beide volken voldoende veiligheidsgaranties en ontwikkelingskansen. Uitgangspunt daarbij is de grens van 1967 en een deling van Jeruzalem als hoofdstad van beide staten. De EU dient de uitslag van de Palestijnse verkiezingen te accepteren en kan contact onderhouden met elke Palestijnse factie die langs democratische weg aan de macht komt. De PvdA streeft hierbij een evenwichtige benadering van het Israelisch-Palestijns conflict na, waarbij één maatstaf telt: het internationale recht. Schendingen van het internationaal recht kunnen niet zonder consequenties blijven. Dit betekent dat er een einde moet komen aan de Israelische nederzettingenpolitiek. De afscheidingsmuur mag niet op Palestijns grondgebied staan. De blokkade van Gaza moet worden beëindigd. Tegenover de verplichtingen die we op basis van het internationale recht aan Israel stellen, staat dat ook de raketbeschietingen vanuit Gaza op Israel moeten worden gestopt. Ook dit is in strijd met het internationale recht. Beide partijen moeten daarom onder druk worden gezet om zich te houden aan het internationaal recht. Alleen met de bereidheid van beide partijen om zich hieraan te houden, is er een kans op een duurzame, vreedzame oplossing voor het Israelisch-Palestijns conflict.

Het EU-Israel associatieverdrag bepaalt dat de relatie gebaseerd moet zijn op respect voor de mensenrechten. In geval van schending hiervan zou het associatieverdrag met Israel ingezet moeten worden als drukmiddel. De PvdA is zich ervan bewust dat er grote verschillen bestaan in de machtsverhouding tussen de staat Israel en de Palestijnse Autoriteit.

D66

Nederland moet in lijn met de EU een eenduidige politiek voeren in zake het Israelisch-Palestijns conflict, waarbij wordt toegewerkt naar een twee staten oplossing. Uitbreiding van Israelische nederzettingen in Palestijns gebied (inclusief delen van Jeruzalem) is onacceptabel evenals de beperking van de Palestijnse economie en bewegingsvrijheid in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever. Sancties in Europees verband kunnen niet uitgesloten worden. Europa moet zich inzetten voor humanitaire ondersteuning van Palestijnse burgers. D66 streeft een veilig en vredig Israel na binnen de grenzen van 1967. Dat betekent opheffing van de militaire en civiele bezetting van de “Westbank” (conform resoluties 242 en 383 van de VN). Dat vergroot de kans op een politiek onafhankelijke, economisch levensvatbare, Palestijnse staat naast Israel, met Oost Jerusalem als hoofdstad. D66 is voor opschorting van het EU-associatieverdrag met Israel zolang het doorgaat met het bouwen van joodse huizen en nederzettingen in Oost Jerusalem en de Westbank. En voor volledig gelijke kansen en rechten voor alle bevolkingsgroepen in Israel. Ook met Hamas zal gepraat moeten worden; ondermeer om tot afspraken te komen die leiden tot openstelling van de grenzen van Gaza. Europa moet bijdragen aan de bestrijding van wapenhandel in deze regio en aan de bestrijding van terroristische netwerken en geldstromen.

CDA

Nederland blijft voorstander van een alomvattend vredesakkoord voor het conflict tussen Israel en de Palestijnen. Een tweestatenoplossing, met als uitgangspunt de grenzen van 1967, vormt hierbij het uitgangspunt: een Israelische staat met veilige grenzen en genormaliseerde betrekkingen met andere landen in de regio en een onafhankelijke, levensvatbare, democratische Palestijnse staat. Daarbij is het cruciaal dat er vertrouwenwekkende stappen worden gezet door beide zijden. Nederland blijft met partners in de EU en de VN en andere kwartetpartners, maar ook actief bilateraal, een beleid voeren dat bijdraagt aan de bevordering van een vredesakkoord tussen de betrokken partijen en aan stabiliteit in de gehele regio. Binnen de partij werkt een Werkgroep Midden-Oosten aan een actualisering van het standpunt inzake het Midden-Oosten-vredesproces.

01-06-2010, 14:58


ChristenUnie

Israel neemt in het Midden-Oosten een bijzondere positie in. Het is één van de weinige democratieën in de regio en vormt het nationaal tehuis voor Joden wereldwijd. Met steun van de Verenigde Staten en de Sovjet Unie konden de Joden zich daar veilig vestigen na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. En nog steeds kunnen Joden terecht in Israel als thuishaven. Deze staat verdient daarom vanwege historische en morele argumenten politieke steun, met inachtneming van internationale rechtsbeginselen. Op bijbelse gronden weet een christen zich met het Joodse volk verbonden (zie bijvoorbeeld Romeinen 9 t/m 11).

Sinds de Oslo-akkoorden van 1993 wordt gepoogd een constructieve oplossing te vinden voor het - in de kern religieuze - conflict tussen Israel en de Palestijnen. Het concept ‘eenzijdig door Israel opgeven van land voor vrede’ heeft vooralsnog geen positief effect gehad. Zo werd Israel na het ontruimen van de Gaza strook eerder met meer dan minder raketten bestookt. Gesprekken over vrede moeten daarom beginnen met de onomwonden erkenning van de staat Israel. Een duurzame vredesregeling kan pas standhouden met veilige en erkende grenzen voor Israel en erkenning door Israel van de aspiraties van de Palestijnen om tot een eigen staat te komen.

Helaas zijn de vredesonderhandelingen veelvuldig verstoord door steeds weer oplaaiende conflicten. Zolang verschillende landen en groeperingen in de regio de staat Israel niet erkennen, zolang het geweld en de provocaties niet stoppen en afgewezen worden, zal er weinig tot geen vooruitgang geboekt worden in de vredesbesprekingen.

De haatgevoelens jegens Israel kunnen worden verminderd als er meer perspectief is op economische vooruitgang voor de Palestijnen. In de jaren vóór de intifada’s (tot 1992) groeide de Palestijnse economie sneller dan de Israelische, liepen de Palestijnen hun inkomensachterstand in en exporteerden ze hun goederen via Israelische havens. Die kant moet het weer op. Er komt weer perspectief op economische vooruitgang als Israel en de Palestijnen samenwerken in het creëren van werkgelegenheid, afzet voor producten, aan water, energie, infrastructuur en telecommunicatie. En Israel kan de Palestijnse Autoriteit bijstaan met het hervormen van de veiligheidsdiensten en het bestrijden van corruptie en terrorisme.

In de Gazastrook wonen anderhalf miljoen mensen op een klein stukje land. De humanitaire situatie in Gaza is mede ten gevolge van de huidige opstelling van Hamas uitzichtloos en de bevolking lijdt onder de huidige situatie. Tegelijkertijd heeft de Israelitische [sic] bevolking in de nabijheid van de Gazastrook te lijden onder raketbeschietingen. Met betrekking tot de Gaza moeten Nederland en Europa aandringen op een definitief staakt-het-vuren zodat de raketbeschietingen op Israel stoppen en de grens naar de Gaza weer open kan.

- Onverkort wordt vastgehouden aan het huidige Europese associatieakkoord met Israel.
- De Nederlandse ambassade wordt gevestigd in Jeruzalem, de ongedeelde hoofdstad van de staat Israel.
- Inwoners van de Palestijnse gebieden hebben vanzelfsprekend recht op een menswaardig bestaan. Respect voor en het garanderen van mensenrechten, godsdienstvrijheid (waaronder voor christelijke Palestijnen) en democratische waarden door de Palestijnse Autoriteit horen daar onlosmakelijk bij. Zoals ook Israel gehouden is de bewegingsvrijheid en het economisch verkeer te bevorderen en de ruimte en vrijheden van christelijke Palestijnen en Messiasbelijdende joden te waarborgen.
- De Palestijnse Autoriteit dient de staat Israel onomwonden te erkennen, geweld af te zweren en eerder gesloten akkoorden te eerbiedigen. Alleen onder die condities kan Nederland en kan de EU financiële hulp bieden aan de Palestijnse Autoriteit. Elk gesprek over de vrede in het Midden-Oosten begint met de onvoorwaardelijke erkenning van het bestaansrecht van de staat Israel.
- Van Israel en de Palestijnen wordt een constructieve houding in het vredesproces gevraagd. Deze houding krijgt betekenis als Israel zich constructief opstelt in het nederzettingenbeleid en als de Palestijnen Israel als staat onomwonden accepteren.
- De Nederlandse hulp wordt gericht op versterking van de wederzijdse samenwerking tussen de Palestijnse Autoriteit en Israel.
- Terrorisme is een groot gevaar voor een duurzame vredesregeling en moet door internationale afspraken, intensieve grenscontroles en bestrijding van de wapenhandel worden tegengegaan. Het ontmantelen van de militaire infrastructuur van zowel Hezbollah als Hamas is een taak van de internationale gemeenschap. Het Palestijnse veiligheidsapparaat dient overeenkomstig de afspraken in de Oslo-akkoorden beperkt te zijn tot politietaken.
- Financiële steun aan het onderwijs van de Palestijnen wordt alleen gegeven als dit onderwijsmateriaal inzet op verzoening, afziet van het oproepen tot haat en geweld en als op landkaarten de staat Israel is afgebeeld.
- Nederland dringt zowel bilateraal als in Europees verband bij Syrië en Libanon aan op volledige diplomatieke betrekkingen met Israel. Deze betrekkingen zijn voorwaarde voor de Europese (handels)associatieakkoorden met deze landen. Hetzelfde geldt voor andere Arabische landen. Een boycot van Israel wordt niet geaccepteerd.
- De Nederlandse regering zoekt in samenwerking met de VN en met de Europese Unie naar mogelijkheden elke vorm van antisemitisme te bestrijden.
- Nederland zal er in EU-verband op aandringen een Gazaconferentie te organiseren (vervolg op Sharm el-Sheikh) met het Kwartet, Israel en gematigde Arabische landen om tot een definitief staakt-het-vuren te komen.

SGP

Als er één volk is dat kan meepraten over vervolging en onderdrukking, is het wel het Joodse volk. Na een eeuwenlange diaspora, kreeg het in 1948 weer een eigen staat met Jeruzalem als stad die symbool staat voor de terugkeer in het eigen huis. Israel is het enige fatsoenlijk democratisch geregeerde land in het Midden-Oosten. Uitgerekend dit land wordt van alle kanten bedreigd, of het nu is door een terreurstaat als Iran of door de gewelddadige Palestijnse ‘buren’ van Hamas. Tegenover de afbrokkelende steun van andere landen zou Nederland de verbondenheid met het Joodse volk juist moeten versterken.

De EU moet met elan opkomen voor het recht van Israel op veilige en erkende grenzen. De regering spant zich in voor de opwaardering van het associatieverdrag en het invoeren van regulier topoverleg met Israel.

Het Joodse volk is Gods oogappel (Deuteronomium 32 vs 10). De Heere Jezus, de Zoon van God, is uit een Joodse moeder geboren. Deze en andere Schriftgegevens zijn beslissend voor de bijzondere band die de SGP heeft met het Joodse volk én met de Joodse staat Israel. Daarnaast is de staat Israel de enige democratie in het Midden-Oosten. Als Israel er niet was, zouden er beduidend minder kerken bestaan in het Midden-Oosten. Helaas bepalen moedwil en misverstand maar al te vaak de opinievorming rond Israel. Zolang bijvoorbeeld niet wordt erkend, dat het Arabisch- Israelische conflict over Palestina in feite een Islamitisch-Joods conflict is, blijven oplossingen steken aan de oppervlakte. Nederland moet waar mogelijk in de EU en in andere internationale verbanden consequent opkomen voor de gerechtvaardigde belangen van Israel. Bovendien moeten alle middelen worden aangewend om de Arabische wereld te bewegen de staat Israel te erkennen als Joodse staat binnen veilige en erkende grenzen.

Concreet:
- Jeruzalem moet de ondeelbare hoofdstad van Israel blijven. Daarover en over de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen – waarmee de Joodse staat zou worden opgeheven – mogen geen concessies worden gedaan.
- Vrede tussen de Joden en Palestijnen zal vooral van ‘onderop’ tot stand moeten komen, via onder meer economische en humanitaire samenwerking. Druk van bovenaf om te komen tot een twee statenoplossing wijst de SGP dan ook af. Territoriale tegemoetkomingen aan de Palestijnen blijken vooral een aanmoediging te zijn voor voortzetting van de strijd tegen Israel. Judea en Samaria vormen bovendien de bakermat van de Joodse beschaving. Het is ongewenst, dat vanuit Den Haag en Brussel wordt bepaald dat Joden zich niet in deze landstreken mogen vestigen.
- De Nederlandse ambassade in Ramat Gan moet worden verplaatst naar Jeruzalem.

01-06-2010, 14:58
- De Nederlandse regering en diplomatie dienen zich in te zetten voor een volwaardige plaats van Israel binnen de VN en haar organen en instellingen, en met alle middelen het telkens weer opduikende antisemitisme in deze gremia te bestrijden.
- De Palestijnse bevolking heeft helaas veel te lijden, niet in de laatste plaats van haar eigen leiders. Humanitaire hulp moet royaal verstrekt worden.
- Palestijnse groeperingen die terreur als middel gebruiken (zoals Hamas) kunnen niet als gesprekspartner worden geaccepteerd en ontvangen geen financiële hulp. In het algemeen moet hulp afhankelijk gesteld worden van de onvoorwaardelijke erkenning van Israel.
- Nederlandse en Europese subsidie voor Palestijns lesmateriaal, waarin onverholen antisemitisme aanwezig is, dient onmiddellijk te worden gestopt.
- De rechten van de christelijke en andere religieuze minderheden in de Palestijnse gebieden dienen te worden gewaarborgd.
- Voorkomen moet worden dat de islamitische republiek Iran een nucleaire mogendheid wordt.
- De dictatuur Syrië is een bondgenoot van Iran, Hezbollah en Hamas en een steunpilaar van het internationale terrorisme. Om die redenen zal Nederland het met de EU onderhandelde associatieverdrag niet ratificeren.
- Nederland dient alleen samen te werken met Arabische landen die niet uit zijn op de vernietiging van Israel.

PVV

Israel is een weergaloos succes. Geboren in het donkerste moment van de twintigste eeuw en uitgegroeid tot een centrum van technologische vooruitgang. Israel is de enige democratie in het Midden-Oosten, de thuisbasis van het Joodse volk na tweeduizend jaar ballingschap en het land dat als geen ander de klappen van de jihad opvangt. Israel vecht voor ons. Als Jeruzalem valt, dan zijn Athene en Rome aan de beurt. Daarom is Israel het centrale front in de verdediging van het Westen.

Daarom moeten we alles op alles zetten om het offensief van de linksen en de mohammedanen om Israel te vernietigen te stoppen. Nederland en de EU dienen onmiddellijk op te houden met eisen dat Israel zichzelf met het doen van territoriale concessies veroordeelt tot onverdedigbare grenzen. Land voor vrede heeft geen zin. Het is geen territoriaal maar een ideologisch conflict, een conflict tussen de rede van het vrije Westen en het barbarisme van de islamitische ideologie.

Oplossingen:
- Strijd tegen islam moet het kernpunt van ons buitenlands beleid worden.
- Banden met frontlijnstaten van de islam die in het defensief zitten aanhalen.
- Een internationaal tribunaal tegen de Iraanse president Ahmadinejad c.s. wegens het ophitsen tot genocide en de vernietiging van Israel.
- Staak alle subsidies aan de anti-Israel-industrie, zoals ICCO, OxfamNovib etc.
- Sinds 1946 bestaat er een onafhankelijke Palestijnse staat, daarom noemt de Nederlandse regering ‘Jordanië’ voortaan gewoon ‘Palestina’.
- Onze ambassade moet verhuizen naar de hoofdstad van Israel: Jeruzalem.

Palestina-komitee.nl
26 mei 2010