Bekijk volle/desktop versie : 'Gevaren huizenmarkt China groter dan in de VS vóór de crisis'



01-06-2010, 13:15
De problemen in de Chineze huizenmarkt zijn ernstiger dan in de VS vóór de financiële crisis omdat ze een potentiële zeepbel combineren met het risico van sociale onrust.

Hans de Geus: Kiezen tussen twee kwaden in China

Interview van de Financial Times met Li Daokui

Huizenprijzen
Dat zegt Li Daokui, een professor aan de Tsinghua Universiteit en een lid van het beleidsbepalende monetaire comite van de Chinese centrale bank. Volgens Li Daokui moeten recente overheidsmaatregelen om de huizenmarkt af te koelen deel uit maken van maatregelen op de langere termijn om de huizenprijzen onder controle te krijgen.

Oververhitting
Volgens Li Daokui zijn er nog steeds tekenen dat de economie oververhit raakt. Hij is voorstander van bescheiden renteverhogingen en een sterkere yuan.

'Erger dan in VS en VK'
''De problemen op de huizenmarkt in China zijn nu een veel, veel groter fundamenteel probleem dan de problemen op de huizenmarkt in de VS en het VK van vóór de financiële crisis''. ''Het is meer dan alleen het probleem van een zeepbel''.

'Sociaal probleem'
Volgens Li kunnen de hoge woonkosten de toekomstige groei schaden door urbanisatie af te remmen. ''Stijgen de prijzen zijn ook een potentieel politiek probleem, vooral wanneer voor jongeren een koophuis onbereikbaar blijkt''. ''Het is dan een sociaal probleem''.
Bron

01-06-2010, 13:24


Ja dat krijg je dus met zulke groeicijfers. Onroerend goed stijgt keihard in waarde. Maar er is nog ruimte in China. Komt allemaal goed.

De echte nieuwe zeepbel? Goud.

01-06-2010, 13:44

Citaat door Sorento:
Ja dat krijg je dus met zulke groeicijfers. Onroerend goed stijgt keihard in waarde. Maar er is nog ruimte in China. Komt allemaal goed.

De echte nieuwe zeepbel? Goud.

Zag laats een reportage over speculatie in de huizenmarkt. Men liet beelden zien van woon / kantoortorens in het donker. 90% er van was donker en zat er geen geen leven in. Het gaat er dus niet om of er genoeg plek is maar dat de ruimte die er is onbetaalbaar is geworden om dat niemand iets wil verkopen. Kan niet anders dan dat het een grote zeepbel is.

Wat het goud betreft geloof ik niet dat dat een zeepbel is. Wanneer de munteenheden wereldwijd in mekaar stort zal dat het betaal middel worden.