Bekijk volle/desktop versie : Campagne moet opkomst Marokkanen vergroten



22-05-2010, 19:36
Campagne moet opkomst Marokkanen vergroten [/SIZE]

DEN HAAG - Circa dertig jongeren van Marokkaanse afkomst gaan de komende weken op pad om Marokkaanse Nederlanders over te halen te gaan stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dit is een van de onderdelen van een campagne van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) om de opkomst onder deze groep te vergroten. De campagne ging zaterdag in Den Haag van start.


De speciale promoteams zijn de komende weken vooral te vinden in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Ze organiseren tientallen informatiebijeenkomsten en gaan in gesprek met stemgerechtigden. De jongeren bezoeken buurthuizen en scholen om leeftijdsgenoten te bereiken, maar ze gaan ook naar markten om met vrouwen te praten.

Als onderdeel van de campagne heeft het SMN verder een speciaal filmpje ontwikkeld. Dat is al te vinden op YouTube en komt nog op websites als Marokko.nl en Maroc.nl te staan.

De opkomst onder Marokkaanse Nederlanders bij de verkiezingen was tot nu altijd vrij laag. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart ging volgens het SMN bijvoorbeeld 37 procent van de stemgerechtigden van deze groep naar de stembus. Het landelijk gemiddelde was 53 procent.

„Het besef van 'mijn stem telt ook' is er nog te weinig”, zegt SMN-medewerkster Najwa Lamnadi. „Het doel van de campagne is voornamelijk om Marokkaanse Nederlanders te informeren over hoe belangrijk hun stem is. Bij ons gaat het erom dat we de bewustwording van de Marokkaanse gemeenschap aanwakkeren om politiek mee te doen. Dat er invloed kan worden uitgeoefend op de samenstelling van de Tweede Kamer en dat partijen die hen minder aanspreken, hierdoor kleiner kunnen worden gemaakt.”

De lage opkomst heeft volgens het SMN ook te maken met het feit dat sommige Marokkaanse Nederlanders simpelweg niet goed weten hoe ze moeten gaan stemmen. Dat geldt bijvoorbeeld voor vrouwen van de eerste generatie, die soms ook analfabeet zijn. Zij weten bijvoorbeeld niet altijd dat ze iemand kunnen machtigen om een stem uit te brengen. Lamnadi: „Het is gewoon nodig dat ze een duwtje in de rug krijgen.”

Overigens probeert het SMN tijdens de campagne Marokkaanse Nederlanders slechts zo ver te krijgen dát ze naar de stembus gaan. De organisatie zal hen niet oproepen op bepaalde partijen te stemmen.

[SIZE="2"]PROMOTIEFILMPJE



http://www.telegraaf.nl/binnenland/6765496/__Campagne_betere_opkomst_Marokkanen__.html?p=11,2

22-05-2010, 21:14


nu maar hopen dat iedereen gaat stemmen.
massaaal pvda stemmem.

9 juli de klootzakken hebben het wel goed gedaan ze weten dat de meeste marokanen en buitenlanders op vakantie zitten.
goede datum.