Bekijk volle/desktop versie : Koopkracht het meest achteruit bij de SGP, CDA en D66



20-05-2010, 10:40

Citaat:
Koopkracht daalt meest bij CDA, D66 en SGP
Uitgegeven: 20 mei 2010 09:43
Laatst gewijzigd: 20 mei 2010 10:25

DEN HAAG - De koopkracht van alle Nederlandse huishoudens daalt de komende vier jaar het hardst bij het CDA, D66 en de SGP.Een koopkrachtstijging is er alleen bij de SP en de PvdA.
© ANPHet overheidstekort wordt tot 2015 het hardste aangepakt bij de VVD, het CDA en de SGP en het minst door de SP, GroenLinks en de PvdA. De werkgelegenheid stijgt het meest bij de VVD, GroenLinks en het CDA en daalt als enige bij de SP.

Dat zijn de belangrijkste conclusies van de analyse door het Centraal Planbureau van de verkiezingsprogramma's van negen politieke partijen die donderdag bekend werd. De analyses laten de voor- en nadelen van beleidsmaatregelen zien.




Uniek

De doorrekeningen van het CPB, een unieke Nederlandse traditie, werden voor het eerst in 1986 gemaakt. Inmiddels doen bijna alle partijen die nu in de Tweede Kamer zitten er aan mee, behalve de Partij voor de Dieren en Trots op Nederland.

De rekensommen van het CPB richten zich voornamelijk op de overheidsfinanciën, op de koopkracht van de huishoudens en op de werkgelegenheid.


Links-rechts

Uit de analyse komt een klassieke links-rechts tegenstelling naar voren. Het overheidstekort de komende vier jaar wordt door de VVD het snelst teruggebracht, met 20 miljard euro. CDA en SGP volgen met 18 miljard. PvdA (11 miljard), GroenLinks (10,75) en SP (11 miljard) bezuinigen veel minder de eerste jaren.


Lange termijn

De verbetering van de overheidsfinanciën op de langere termijn wordt het meest ambitieus aangepakt door de VVD (39 miljard), D66 (37), GroenLinks en de ChristenUnie (beiden 35 miljard). Het minst doen hier de SP en de PVV.


Koopkracht

De koopkracht lijdt het meest in het programma van de SGP: alle huishoudens gaan er samen in vier jaar tijd 8 miljard euro op achteruit, in vergelijking met de situatie dat er niets zou gebeuren. Bij het CDA is dat 3,5 miljard euro koopkrachtdaling, bij D66 en de ChristenUnie rond de 3 miljard.

De PvdA zorgt voor een totale koopkrachtstijging van een kwart miljard, de SP gaat voor 1,25 miljard. Per saldo ontzien VVD en CDA vooral de hogere inkomens. PvdA belast de lagere inkomens het minst en de SP geeft ze zelfs wat extra.


Bedrijfswinsten

De winst van bedrijven lijdt het meest bij de ChristenUnie en bij GroenLinks: beiden ruim 4 miljard, maar zelfs nog bij de VVD (1,25 miljard) en bij de PVV (2,75 miljard). Bedrijven zijn het beste af met het CDA, dat voor een plus van 1 miljard euro zorgt.


Koopwoningen

De prijzen van koopwoningen gaan het meeste dalen bij D66 (10 procent eraf) en bij de linkse partijen: dalingen van 6 tot 7 procent. Huizen dalen ook nog in waarde bij de VVD (min 2 procent) en het CDA (min 1 procent). Alleen de PVV zorgt voor behoùd van de waarde van huizen.


Ambtenaren

Het CPB zet grote vraagtekens bij de plannen van veel politieke partijen om miljarden te bezuinigen op het ambtenarenapparaat.
Een aantal partijen gaat uit van 4 miljard euro bezuinigingen: 2 miljard bij het Rijk en 2 miljard bij lagere overheden. ''Dat is zeer omvangrijk, 25 procent reductie van het ambtelijk apparaat. Wij betwijfelen of dat haalbaar is'', zei Teulings.

Teulings was tevreden over het besef van urgentie bij partijen over de ernst van de economische situatie. Alle partijen willen de benodigde forse bezuinigingen doorvoeren. Tegelijk valt er veel te kiezen. ''Voor de kiezer is dat goed nieuws'', aldus Teulings.
bron: http://www.nu.nl/nieuws/2251125/koopkracht-daalt-meest-bij-cda-d66-en-sgp.html

En het CDA en de VVD ontzien vooral de rijkere onder ons.

Hoe sociaal.

20-05-2010, 11:17



Citaat door Petrus:
Anders verwacht van een CDA en VVD?

Zij zijn niet voor gelijkheid, men is voor een bepaalde groep, net als de Partij van de Allochtoon... euh uitkering... wereloosheid...



en dat bedrijven er 1.25 miljard bij de VVD op achteruit gaan. ook standaard?

20-05-2010, 12:33
Dat de PVV en de SP qua budgettaire laksheid bovenaan staan wekt geen verbazing.

20-05-2010, 12:44
De werkgelegenheid daalt, maar de koopkracht stijgt, waw dat kan alleen bij de SP.

20-05-2010, 14:20


CPB toont harde ingrepen partijen
Gepubliceerd: 20 mei 2010 09:47 | Gewijzigd: 20 mei 2010 13:39
Door een onzer redacteuren
Den Haag, 20 mei. Het Centraal Planbureau (CPB) maakte vanochtend bekend wat de effecten zijn van de voorstellen die politieke partijen doen in de verkiezingen die op 9 juni worden gehouden. Het levert een overzicht op met duizelingwekkende getallen en harde ingrepen.
Twee partijen springen eruit als het gaat om de overheidsfinanciën. De SP en PVV realiseren op lange termijn de minste verbeteringen, waardoor overheidstekorten blijven bestaan en toekomstige generaties een hogere rekening zullen moeten betalen. De SP blijft 13 miljard euro en de PVV 12 miljard euro achter op de hervormingsopdracht die het Planbureau eerder formuleerde.

De verschillen tussen de andere partijen zijn kleiner als het om ombuigingen gaat. De VVD verbetert de houdbaarheid van de overheidsfinanciën met 39 miljard, de PvdA met 31 miljard. De rest van de partijen zit daartussenin.

Bij bijna alle partijen daalt de koopkracht van huishoudens, bij CDA, D66 en SGP het meest. Bij GroenLinks blijft de koopkracht gelijk. Bij SP en in mindere mate PvdA verbetert de koopkracht enigszins. CDA, VVD en SGP ontkoppelen de uitkeringen van de contractlonen, wat koopkrachtverlies voor de laagste inkomens betekent. De VVD dringt het overheidstekort het meest terug, gevolgd door het CDA.

De val van het kabinet zorgde voor een zeer korte termijn waarbinnen het CPB te werk kon gaan. Daardoor is volgens CPB-directeur Coen Teulings alleen een „overall beeld” van de koopkrachteffecten geschetst. Het CDA springt er hierbij negatief uit doordat de christen-democraten de zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag ingrijpend verlagen.

De meeste banen worden volgens het CPB gecreëerd door VVD, GroenLinks, CDA en D66. Dat komt doordat deze partijen de arbeidsmarkt hervormen, de sociale zekerheid versoberen, en de AOW-leeftijd verhogen. VVD, GroenLinks en D66 willen ook de ontslagbescherming beperken.

Het CPB becijferde dat de SP het meeste geld uit trekt voor de zorg in de komende kabinetsperiode. De VVD komt met de meest drastische bezuiniging. Voor het eigen risico gaat het CDA uit van 210 euro, de PvdA van een inkomensafhankelijk bedrag tussen de 200 en 600 euro, de VVD van 300 euro, en de SP schaft het eigen risico af. De VVD bezuinigt het meest op het basispakket (2,3 miljard euro), dan de ChristenUnie (1,6 mld) en D66 (1,1 mld). De PvdA komt uit op 0,7 miljard, wat 200 miljoen meer is dan de CDA-besparing. In AWBZ-voorzieningen (bijvoorbeeld de rollator) snijdt de VVD het meest (2,1 mld), daarna D66 (1,9 mld) en komen CDA en PvdA gelijk uit met 0,6 miljard.

De bereikbaarheid verbetert volgens het CPB het meest bij CDA, D66 en PvdA. Het CDA, dat zich onlangs nog tegen de kilometerheffing uitsprak, komt alsnog met een alternatieve kilometerheffing: 4 à 5 cent per kilometer voor iedereen. Vijf andere partijen houden vast aan de bestaande kilometerheffingplannen. Twee partijen (VVD, PVV) zijn tegen een kilometerheffing.

De prijzen van koophuizen dalen bij bijna alle partijen, zo berekende het CPB. De plannen van D66 en GroenLinks zorgen voor de grootste prijsdaling. Bij het CDA dalen de huizenprijzen nauwelijks, bij de PVV stijgen ze zelfs licht. De huren gaan bij bijna alle partijen omhoog. Dat verschilt van lichte stijgingen (CDA) tot forse (VVD, SGP, D66). Bij de SP dalen de huren.

Teulings sprak vanmorgen op een persconferentie van een „ingewikkelde uitgangssituatie" door de economische crisis en de levensverwachting die „sneller stijgt dan we vier jaar geleden voor mogelijk hebben gehouden." Het houdbaarheidstekort bedraagt bij ongewijzigd beleid volgens het CPB 4,5 procent van het bruto binnenlands product - 29 miljard euro - gemeten in 2015. Gemiddeld wordt volgens Teulings het houdbaarheidstekort door de partijen met 30 miljard verbeterd.

Van de huidige Tweede Kamer heeft alleen Trots op Nederland van Rita Verdonk het programma niet laten doorrekenen.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een nieuwsanalyse over de CPB-doorrekeningen.

http://www.nrc.nl/binnenland/verkiezingen2010/article2547789.ece/CPB_toont_harde_ingrepen_partijen?service=Print

20-05-2010, 14:40

Citaat door achja200:
Zo zie je maar !

De VVD is niet bang om het bedrijfsleven aan te pakken. En dan toch nog 400.000 banen erbij hè !

De VVD wekt vertrouwen !


En dat doet men o.a. door zwaar te bezuinigen op de zorg en de uitkeringen. Het is maar net welke keuzes je wilt maken. Op RTL Z meende een hoogleraar economie zojuist dat de D66 de meest evenwichtige begroting heeft ingediend. Ik zeg op naar paars.

Tevens heeft het CPB gemeend dat bepaalde voorstellen van de PVV zo onhaalbaar zijn dat men ze niet eens kon doorrekenen (TON idem overigens). Reactie van Wilders voorspelbaar: het zijn socialsten. Wat een figuur.

20-05-2010, 19:07

Citaat door achja200:
Zo zie je maar !

De VVD is niet bang om het bedrijfsleven aan te pakken. En dan toch nog 400.000 banen erbij hè !

De VVD wekt vertrouwen !


zeker


Citaat:
De bereikbaarheid verbetert volgens het CPB het meest bij CDA, D66 en PvdA.
en ik altijd maar denken dat bereikbaarheid goed voor de economie is.

VVD staat niet eens in de top drie.

Neuh ze halen het geld voor de groei weg bij de armlastigen en AOW ers, die hun leven gewerkt hebben, onze vaders en moeders, opa's en oma's en laten de hogere inkomens ongemoeid.

Jammer maar dat is het het beleid van de VVD in een notendop.


Economische groei, over de rug van AOW ers die het land opgebouwd hebben.

03-06-2010, 18:19
die vele baantjes die je r bij krijgt bij de vvd zijn van die minimumloon flex baantjes.
Dan kan je beter wat minder werkgelenheid krijgen en echt goede banen met een goed ontslag recht en goed loon.
pvda dus