Bekijk volle/desktop versie : Lokale aanpak politie voorkomt etnische rellen



26-04-2010, 13:20
Etnische spanningen en incidenten zijn in Nederland niet uitgegroeid tot grootschalige rellen door de gebiedsgebonden werkwijze van de politie.

Dat stellen lector Otto Adang en andere onderzoekers van het lectoraat Openbare Orde & Gevaarbeheersing van de Politieacademie in een onderzoeksrapportage, die ze maandag naar buiten brachten.

Volgens de Telegraaf waren de onderzoekers geïnteresseerd in de vraag waarom Nederland geen grootschalige etnische rellen heeft gehad.

Terwijl Nederland toch een multiculturele samenleving is geworden en er wel incidenten met een etnische achtergrond zijn geweest.

Ongeregeldheden zoals die na de jaarwisseling in de Culemborgse wijk Terweijde uitbraken, hebben desondanks niet geleid tot meerdaagse rellen zoals bijvoorbeeld in de Franse buitenwijken of de binnensteden van Groot-Brittannie.

De onderzoekers concluderen dat het uit de hand lopen van rellen zoals in Culemborg wordt voorkomen door een politieaanpak die zich kenmerkt "door een balans tussen preventie en repressie en een combinatie van handhaven en empathie".

De Nederlandse politie werkt veel samen met gemeenten en jongerenwerk. Daarnaast stelt de politie duidelijke grenzen door geweldplegers consequent aan te pakken.

Deze aanpak is volgens de onderzoekers vooral succesvol door een "goede lokale verankering", een van de belangrijkste kenmerken van de gebiedsgebonden werkwijze van de Nederlandse politie, aldus ad.nl.

26-04-2010, 13:29


Merkwaardig onderzoek: uitleggen waarom iets níet gebeurt...

26-04-2010, 13:32
( ... ) want als het aan de verschillende bevolkingsgroepen had gelegen waren ze elkaar al lang in de haren gevlogen...

Eigenlijk is het een zeer onheilspellend artikel...